Wednesday, June 2, 2010

choc kek/ cupcakes design/ s'berry cake/ butter cake..

okay harini pagi2 lagi sy dh berkejaran ke umah lama sbb mlm tadi cikgu azua dari sek puchong utama 2..beliau nak order kek coklat 2 bj...mulanya tertanye2 gak napelar skpu 2 ni dh lame tak order kek...citer punyer citer...ooo...hehe keluar perkataan ooo...cikgu yg slalu uruskan tempahan kek tu iaitu cikgu roslinda dh bertukar tempat...bak kate org kg tukar stesen...tapi rezeki masih ade sbb no tel sy tu cikgu azua minta dari beliau n masih ade...tima kasih byk2 kpd cikgu roslinda...jasamu dikenang...
nak dijadikan ceritaa...cikgu azua ingat sy tak buat kek lagi sbb mase bulan jan...sy tak dapat buat kek..mase tu buzy ngan maktab pdrm...smlm dia order kek kt area puchong tapi malangnyer pembuat kek tu lupa nk buat kek yg ditempah..ish ish..kesian lak dengor nye..jadi sy pun ade masa..lantas sy terima lar lagipun skpu 2 tu byk jasa nyer...dulu selalu tempah kek besar untuk hari guru..walaupun itu citer lama tapi sy terharu ngan tempahan tu...hehe..tima kasih byk2..
mmm...delicious..itular perkataan yg dapat diungkapkan untuk kek ini...kek choc moist n coating dgn chocolate ganache...mmg kalo murid2 sekolah takkan berpaling lagi..ni kalo kasi hidang 'kejap ade kejap takde' ...alaa...macam iklan chipsmore tu...nak nak pulak coklat kt atasnye tu baru nk hidang kang ade lar  yg ambik sehelai...test sodap ke tak?...mmm
okay kita tutup citer kek coklat tu..pegi kat cupcake design nih plak...kek ni ditempah oleh Pn.Rugayah Paidin dari sek men keb sek 9 di shah alm..tima kasih tak terhingga ye...kiranya ni best fren mak tam jugak nih...hehe tima kasih lar mak tam...rentetan dari hari guru gak...sat ni baru dpt feedback kek tu sodap...alhamdulillah sbb tiap kali membuat kek sy mesti berdebar2 cam org nk kawin gak..risau jika ade kekurangan atau mungkin kek sy tidak menepati citarase pelanggan...itular sy suka nk dengar feedback tak kira buruk atau baik...kerana setiap yg buruk itu ade baik nyer..yg pahit itu ade manisnyer...
kek pn.rugayah ni sy buat dlm 3 flavour...satu guna krim putih n warna warni...satu lagi krim mocha ngan choc putih parut..satu lagi krim putih ngan choc hitam parut...jadi takde lar same jer...tapi yg penting smua org blh dpt ceri merah tu...pada mulanyer sy fikir nk guna cupcake bulat ajer tapi memandangkan kek tu kurang cantik didalm container tu...so sy ternampak cup yg segi empat..ehh ok gak...so sy tanya kt suami..line clear..jalan daa...tular hasilnye...
mmm..itular hasil keje tangan kami di irabakeri...masa nk buat pening2 lalat tapi bila siap..waa best nyer perasaan tu...sy tak dapat nk gambarkan dgn kata2...bagi pembuat kek yg lain mungkin tahu ape rasanye...bukan tentang duit tetapi kenikmatan nye..kegembiraannya...sama seperti seorang ibu melihat ank nyer membesar dgn sihat n pintar...kerana setiap kali membuat kek sy perlu memikirkan yang terbaik n selalu ada karya baru...mmg membuat kek ni sy perlu peka kepada keadaan semasa kerana pasaran kek juga sama seperti handphone yg merentas zaman...keluar pattern baru pattern yg lama akan kurang mendapat perhatian...namun masih ade yg minat dgn tradisional pattern...
inilar cupcake yg siap di packing...dark choc cake...mocha krim...choc parut...mmg sesuai utk dijadikan hadiah kepada guru2 yg byk berbakti..atau mungkin juga majlis keramaian...hariraya...mcm2 lagi lar...
haa...yg ni kek apelak...jgn ingat kek icecream...yg ni kek strawberry dari pn.ima mashitah utk kawannya...alaa..dulu kami satu sekolah menengah tapi lain batch...yg kelakarnyer habis sekolah mmg takde ctc..yolar masing2 kejar impian..lepas sy join facebook barular dpat ctc ngan member2 lame..rupa2 nyer duk dekat sgt...cuma dihalang oleh tol..hehe..rm1.60jer...memandangkan dh dekat diapun tempah kek utk kengkawan kt sekolah dia...
kek diorder untuk harijadi..mengikut design BC28...tapi kek tu design utk cheese cake..so diorg tukar ke choc.moist kek...ok gak tu...yang penting ade strawberry nyer...kat tepi tu sy susun strawberry slice sekeliling kek...atasnye sy tambah ngan coklat putih parut sbb ada ruang kosong...bior lar nampak menarik n tertarik...hehe..
yang ni plak salji turun...hehe sy guna snow powder..
at last sy abadikan kek ni ngan perkataan 'hepi bezday sayang'..ish ish romantik nyer...bertuah sape yg jadi sayang tu ek...mlm nyer sy jumpa ima kt petronas deliver kek nih...sempat lak borak kejap..ima tanya kenal sherry..mestilar kenal...hehe sori aaa shery..bila tgk kt profile barular akak perasan...kalo ima tak cakap ari tu akak mmg tak perasan...bukan tak kenal...bila guna nama lain kita mmg boleh tak perasan lagi2 plak tak bagitau...mati2 akak ingat sedara si ima...sebenornyer mmg ramai yg tak guna nama masa kt sekolah dulu...cam sy masa sekolah org panggil zira tapi lepas sekolah ira...jadi bila jumpa balik member sekolah terasa gelihati lak nama kenangan tu naik balik..hmmm...
yang ni plak kek express...ima tu teringin lak nk makan kek..tapi sy cuma ade kek xtra butter cake itupun ade org tempah kek harijadi...so sy pun krimkan lar...guna almond nib n choc parut...ok lar tu...
okay lar wasalam...slamat makan...
moral harini tempah kek kena cepat kalo tak nnt melepas..

No comments:

Post a Comment