Tuesday, July 27, 2010

pakej kahwin..

salam dari saya..
dgn kesempatan ini..
saya ingin sekali mengajak teman2 n sedara mara yg berdekatan dgn AEON2...
moh le ramai2 memeriahkan karnival tu yer..
kalo dh pegi tu..
jgn lupa singgah kt booth sy..IRABAKERI..
insyallah..byk tawaran menarik di gerai sy tuh..
terutamanya gift voucher sebanyak rm8000 diedarkan utk anda smua...
begitu juga pakej kahwin yg begitu menawan..hehe
jgn lepaskan peluang menarik yer...

saya juga mempromosikan kek2 kawin disana utk pembelian anda..
kek fondant brownies yg lazat...
termasuk cheese cake n choc moist cake..
dan juga cheese tart n cupcakes pelbagai rupa..
dtglah bersama teman2 n rakan taulan..
moh kita berkampung kt aeon2...huhu..
operasi makan makan kek...

anda smua boleh dapatkan voucher percuma dgn setiap pembelian rm20 di irabakeri...
GIFT VOUCHER RM 20
Terms & Condition:
1. Gift Vouchers are strictly for the redemption of wedding cakes, cup cakes and birthday cakes only.
2. Each Gift Vouchers are only valid for purchase of RM 100 and above.
3. Validity Period : 02/08/2010 - 01/08/2011
4. The Gift Vouchers are valid for 1 year from its date of issued(“validity period”) with company chop.
5. Gift vouchers are only valid for the redemption ONCE throught the validity period.

PAKEJ A:
-kek kawin 3tgk +
-cupcake 800bj
-rm1000 shj..
-jimat rm160

PAKEJ B:
-kek kahwin 3tgk +
-mufin 800bj
-rm1300 shj..
-jimat rm260

PAKEJ C:
-kek kahwin 3tgk +
-cupcakes choc w flower 800bj
-rm1500 shj..
-jimat rm300.

PAKEJ D:
-kek kahwin 3 tgk +
-mufin 700 bj +vip kek 100bj
-rm1600 shj…
-jimat rm160


jom ramai2 test kek sy tu...ha sodap ke tak sodap..
kpd yg nk kawin tu..
pakej kawin tu amt sesuai utk anda..
IRABAKERI & KATERING
(SA 0003437-H)
NO.2,JLN PU 12/7,
TMN PUCHONG UTAMA,
47100 PUCHONG SELANGOR.
012-6961283/0123481103

Saturday, July 24, 2010

karnival pengantin AEON2..

salam dari sy irabakeri...
dgn ini sy ingin mengajak teman2 n famili ke karnival pengantin..
specially pd mereka yg dh bertunang n tgh mencari2...
jom kita ramai2 memeriahkan karnival pengantin nih..
Buat makluman semua..
pada 30hb Julai – 1 Ogos 2010 (hari jumaat, Sabtu & Ahad),
suatu Karnival Pengantin akan diadakan bertempat di
Kompleks Membeli Belah AEON AU2, Taman Setiawangsa.
Karnival yang dianjurkan oleh Orange Vision Resources ini akan mengumpulkan sejumlah ‘vendor-vendor’ perkahwinan yang berpengalaman di dalam bidang mereka..
Bakal dihadiri oleh kebanyakan bakal-bakal pengantin yang sentiasa tercari-cari penjimatan dalam melangsungkan majlis perkahwinan mereka...
Untuk memikat hati pengunjung,
pelbagai diskaun-diskaun premium yang menarik akan ditawarkan untuk mana-mana tempahan yang dilakukan pada 2 hari tersebut.
Pameran pengantin ini adalah merupakan acara yang bagus untuk menarik perhatian orang ramai menerusi promosi-promosi yang berpatutan.
Selain itu, ianya juga merupakan cara terbaik untuk mempromosi khidmat-khidmat yang disediakan oleh penyedia khidmat perkahwinan.
Dapatkan diskaun-diskaun serta pakej istimewa yang ditawarkan pada hari tersebut..
ianya pasti memikat lebih ramai pengunjung ke karnival tersebut bagi merebut pelbagai peluang yang ada kerana ia akan memberikan anda lebih penjimatan.
Untuk pengetahuan semua,
kompleks membeli belah AEON AU2 terletak di kawasan yang sangat strategik dan berdekatan dengan Wangsa Maju, Keramat dan Ulu Kelang.
Karnival pengantin ini akan bertempat di Ground Floor kompleks tersebut, berdekatan dengan KFC Kawasan yang luas ini akan menempatkan sekitar 30 ‘booth’ pempamer.
Antara pihak-pihak yang terlibat dalam karnival ini ialah mereka yang berpengalaman dalam perancangan perkahwinan, fotografi/videografi, katering, kek kahwin dan kad jemputan kahwin

Karnival pengantin ini sudah tentunya akan memberi faedah yang besar kepada penyedia khidmat perkahwinan dan bakal-bakal pengantin.
Secara tidak langsung, diskaun-diskaun dan hadiah-hadiah yang ditawarkan akan menarik lebih ramai bakal pengantin untuk mendapatkan khidmat penyedia perkahwinan yang bersesuaian dengan mereka.
Apa yang menyeronokkan?///..
 karnival ini akan lebih dimeriahkan dengan acara-acara menarik seperti Demonstrasi Solekan Pengantin, Perarakan Pengantin, Majlis Tepung Tawar, Cabutan Bertuah, Demonstrasi Gubahan Bunga dan Pertunjukan Busana Pengantin.
Jangan lepaskan peluang keemasan ini dan tandakan 30hb-1 Ogos di dalam kalendar anda supaya anda tidak akan terlepas peluang untuk menghadiri acara yang bakal meletup ini…!
moh kita ramai2 kesana...

Friday, July 23, 2010

kek merah menawan..

salam..
haa..ari ni teman buat kek kawin laagi...
atee..
semenjak dua menjak nih..
ramai bebenor yg kawin yeop..
btui ler kate pak os kiter..
oh kome durian dh bebunger..
moh kiter minang ank dare..
hehe...tu ramai yg kawin tu..
bila musim durian irabakeri mmg ler suka sgt2..yeahoo...
kek ni ditempah oleh pn.nur...
merah le tema nye...
almaklumler dlm byk2 kaler..
mmg merah nih menawan hati..
lambang keberanian sijejaka..
eecewah..saje je nk promo tu..
pn.nur tak kisah ttg deco kek tu..
yg penting beliau nk yg paling sedap n cantik..
sy rase yg paling mendapat tempat dihati org kiter..
apalagi kalo bukan choc moist..
yg lazat n pekat choc nyer...
sekali makan bawak kemimpi...
haa..udah tu..
kang citer kek kawin tu sampai ke menara telekomunikasi...
tak abis2..
hehe..yg hijau tu kek adik sy tempah utk teman nya..
dlm kek tu blueberry..
tapi memandangkan ada lar buah kiwi n strawberry xtra..
maka sy pun adjust le kek b/b kt atasnya tu...
mulanya sy tak dpt nk buat kek ni..
sbb rasa tak sihat...
sibuk nk balik kg plak tu..
tapi kawan adik sy tu..
tak kisah bila2 pun..
nk jgk sambut arijadi ngan kek sy tu..heehe..
siaan plak rasanya...buat jgak ler..
maka terhasil lah kek hijau tu..
teman2 yg seangkatan ngan sy..
adatak kdg2 tu rasa kurang menarik..
hehe jgn gusar..skit2 kedut juga ada...
tu perkara biasa tu..
setiap wanita pasti ingin kelihatan cantik n menawan...
namun..?.///
 apakah cara utk mengekalkan kecantikan yg ada...
terutama bagi wanita yg sudah berumur 30 an seperti sy nih..uwaa..
sy dh mula berfikir kaedah terbaik utk mengawal perubahan diri
 memandang kan fasa usia begini mula lah mcm2 yg berlaku kpd kulit wajah n tubuh sy...
namun...? ///
 sy dh pun menemui beberapa tips..
skit sebyk blh lah membantu sy..
hehe..jom kita share...
-kawal pemakanan...yg ni mmg sy terasa jugak lar..bila sehari tak makan sayur badan mmg terasa letih...baykkan makan sayuran n buahan yer..elakan makanan n minuman ringan..dulu kt sekolah panggil jajan...
-pelembap yg sesuai...bila umur dh lepas zon 30..kelembapan kulit pun dh kurang..apolaii kenalar cari pelembap muka yg sesuai ngan muka...bukan yg mahal tapi sesuai..samada muka berminyak ker..muka kering ker..muka jerawat ker...
-elak sinaran uv..haa kalo nk keluar umah tu guna krim muka yg sesuai..elakan dari terdedah kpd cahaya matahari dlm tempoh yg lama specially slps jam 11pg...tambahan pulak zaman skarang nih cahaya matahari dh tak macam dulu...jgn lagi suka2 nk jemur muka tu...kang nk cantik punya hal, lain lak yg dapt..
-senaman...lakukan senaman 3 kali seminggu..kalo yg dh ada suami tu ajak ujung minggu pegi senam keliling perumahan anda...hehe takkpun sonang je turun naik tangga umah pun okay gak...berlari adalah aktiviti terbaik utk kecergasa optimum n blh membakar lebih byk kalori dlm badan..yg mana menyebabkan kita kelihatan lesu n tak bermaya...
nenek sy kata elakan tidur slps subuh..juga menyebabkan kita awet muda...jgn jadikan letih menjaga ank satu alasan utk tidur...
-minum byk air...sehari minum sekurang2 nya 2liter air mineral..baru lar tubuh nampak segar n berseri2...selain itu air membantu kita menyingkirkan toksin dlm badan...
-positif n ceria...tulah kata org2 tua dulu..kalo slalu hepi..awet muda...mmg btul pun...jika ada masalah pun jgn terlalu risau berhari2..kena relaks n tangani setiap masalah dgn positif...ketahuilah setiap masalah akan jumpa penyelesaian cuma..cepat atau lambat hanya tuhan yg tahu...kita sbg hamba hanya mampu berdoa n berusaha...
hehe..samalar kita awet muda yea..
satu malaysia awet muda...

Thursday, July 22, 2010

cupcake hantaran...

salam..
yang ni adalah cupcake hantaran warna kuning...
biasanya kek ni 1 box dlm 25pcs..
isi kek tu choc moist..
hmm..org melayu mmg lar suka sgt ngan choc moist nih..
rasa choc yg pekat tu...
buatkan perut ku berlagu merdu...
hehe sabor ye..
m.yang ku...
 nk sponsor ank membernya kt putrajaya..
memandangkan ada ank sedara membuat kek..
maka dgn itu beliau tumpang sblh kaki..
hhee...

yang ni plak rich choc kek..
kak cuit choc tempah nk balik kg..
mane laaii tu kalo tak ke kuala..
hehe slamat pegi n kembali..
sy doakan..
yang ni mini kek utk vip..
ala.. mase pakcu kawin aritu..
sori aar lupa nk ambik gambor byk2..
bukan apa..
takut ade yg tak cayo..
kek yg ade bunga nih ramai yg minat..
biase nya org kenduri dh maleh nk rebus2 telor lagi..
kalo di kira kos..
baik ler order jer ngan irabakeri..
lagipun boleh pilih mcm2 cupcake lagi..
cuma pilih jer nk gred yg mana..
gred A..B..C..D..E..
haa..same lar mcm beli telor ayam tu..
nk murah dpt gred E...
nk cantik dpt gred A..
apapun tepuk dada tanya poket...
kui kui kui...
sy pasti di era zaman teknologi ni...
pasti ramai yg mempunyai telefon bimbit kan...
takkan takde kot...
 opah2 veteran pun dh ada telefon bimbit kan..
cicit2 yg baru sek.rendah tu pun tau nk ada telefon jgak...
tapi adik2 tau tak?//
 apa ciri penting sebuah telefon bimbit...
haa..jom kita siasat....heehe..
yg pertama..
dari segi liputan nya..
kalo nk beli telefon bimbit tu pastikan dulu isyarat perkhidmatan yg mana lebih kuat n jelas kt tempat tinggal atau kt tempat kerja...boleh dptkan peta liputan yg disediakan oleh sales man tu..jgn main beli jer..nnt menyesal sbb kt dlm rumah asyik takde isyarat...tension tu...
yg kedua...
mutu panggilan...
kalo boleh dptkan set telefon bimbit yg menyokong isyarat digital sepenuhnya...kt malaysia ni penyedia perkhidmatan terbaik adalah maxis n celcom utk mobile comm..(GSM) n time telekom, tm, mobikom, digi utk personal comm..(PCN)..cuma kdg kala tu mutu panggilan agak kurang baik masa sesak atau hujan ribut..hehe
yg ketiga...
harga..
kalo boleh tgk harga telefon yg berpatutan..servey dulu kt byk tempat..jgn suka terus beli jer..bahaya tu...mmg byk promo yg ditawarkan dgn potongan harga n hadiah menawan macam mega sale tu...no..no..
pastikan harga sepadan dgn fungsi n ciri2 nya..kalo nk slamat cari lah telefon bimbit yg ada jenama kerana mutu nya lebih terjamin...
yg keempat..
mesra pengguna..
haa yg ni maksudnya bila memilih telefon yg sesuai dgn keperluan adik2 lar..dari segi rekabentuk hingga ke ciri2 nya...seperti yg dh biasa dgn jenama nokia maka mudah utk memahami set telefon tu...kalo dh biasa ngan ericson beli lar yg tu...utamakan keselesaan ketika memegang  n mengguna telefon tu...
yg kelima...
perkhidmatan tambahan...
bagi adik2 kecil mungkin telefon bimbit yg diperlukan adalah yg simple n cantik shj..namun bagi yg berkerjaya..mungkin anda memerlukan telefon yg lebih canggih yg ada perkhidmata tambahan eg faksimili, mel, persidangan tel n etc..pilih lah tawaran perkhidmatan yg menyediakan mutu yg lebih baik berbanding harga yg murah...
jika puashati ngan khidmat tu barular tgk kt aksesori tambahan eg bateri, cas, antena, h'free n etc..
yg keenam...
perkhidmatan pelanggan..
kalo boleh belilah telefon bimbit ni dgn kedai yg ada perkhidmatan pelanggan yg cekap, cepat n berkesan..so, bila ada masalah cepat boleh settle...


Wednesday, July 21, 2010

kek kawin purple..

hmm..
salam kek dari saya..
agak lama jugak sy x berkesempatan utk menulis blog nih..
syhh..syhh..bukan apa..
sikit2 maleh jugak ada...
namun insyallah kalo takde pehal sy ttp disini..
hmm..
ni kek yg ditempah oleh kak umi dari keramat..
pengantin nih minat bnor ngan kaler purple..
aik same cam adik sy si zurina tu..
actually lama gak sy simpan gambor nyee..
cuma letih kesan kenduri pakcu..
pastu ade sesi balik kg lak...
mcm2 lah..so relak sekejap dari blog nih..huhu..jgn mare...
fuhh..cakap ngan kome..
dh pekena durian pak mentua..
durian kunyit...slurpee...
release smua stress..
now!!..here i'm
mungkin tak minggu ni...
teman2 skalian ada yg perlu membuat perjalanan jauh seperti sy..
samada menghadiri kenduri saudara mara yg jauh..
atau pun pegi bercuti bersama keluarga...
mungkin jugak menghadiri mesyuarat penting luar kawasan...
atau sesi makan2 durian kt kg..hehe
maka dgn itu...
perlu sgt2 lar kengkawan menhantar dulu kereta untuk diservis...
kalo boleh jgn terburu2 nk sampai kelokasi sampaikan tak mengambil berat soal keselamatan ye...
bukan apa...
kesian kt kerajaan kita tu ha berabis duit utk kempen..
elak kemalangan di jalan raya tu...
ingatlah yg tersayang..anda mampu mengubahnya..hehe
sebenarnya mcm biasa...
sy adalah skit2 pedoman utk kita same2 memastikan keselamatan di jalan raya...
bukan apa kalo famili sy je yg buat...tak eloklar...
nnt kt jalanraya tu kan kiter berkongsi...
jom kita praktik sblm pegi jalan jauh...
jom aar..jom aar...hehe
-penyediaan kenderaan....kalo boleh sblm jalan jauh tu gi servis keta tu..tgk apa yg patut eg tekanan angin, bunga tayar, brek, aircond n etc...tu smua melibatkan keselamatan..
-storage..pastikan brg2 disimpan kt dlm tmp simpan brg2 yer..jgn biar jer bertaburan kt dlm keta...sbb kalo pemandu brek tiba2 kan ada kemalangan kecik lak kt dlm keta...agak bahaya tu..
-tali pinggang...kalo boleh make sure smua org dh pakai tali pinggang keselamatan barular bertolak...tik tok tik tok dulu yer...hehe
-lampu isyarat kereta...ha ni mmg penting..gunakan lampu isyarat jika nk kekiri atau kekanan..perkara ni mmg slalu diambil remeh oleh sesetgh pemandu...bahaya tu..
-elak provokasi...sentiasa bersabar dlm pemanduan...kongsi jalan raya dgn baik yer...jgn suka berlawan siapa kt depan jika tak puashati ngan pemanduan org lain..biarkan jer..jgn layan...yg penting selamat...duk kt line kiri kalo memandu dgn perlahan...bagi yg bawak keta merz tu..ingat2 lar teman kt keta sblh ye..jgn laju sgt...siaan kt keta kancil tu...
-jarak selamat...yg ni pun penting gak..pastikan jgn terlalu dekat ngan kereta depan anda..takut2 kalo keta tu brek tiba2..mana lar tau..kan bahaya...
-elak letih memandu...pastikan lar time memandu tu kita sgt peka dgn keadaan sekeliling..kalo terlalu letih lebih baik rehat kt tepi sekejap..skarang kan dh byk hentian rehat sementara...gi cuci muka bior segar...sebaik2 nya sblm memandu jauh tu rehat atau tido dulu..kalo tak biasa jaga mlm...elakan perjalanan jauh pd sblh mlm...tunda jer keesokan hari...
-elak mengantuk...mmm elakan memandu kalo rasa mengantuk..kalo ada yg boleh memandu tukar pemandu...ataupun berhentikan kereta...ambik angin jap...kalo takleh gak..tido je sekejap...
-elak panas baran...haa..kalo memandu jauh ni mmg memerlukan kesabaran...nak pulak jalan sibuk mmg lar tak tahan...jadi kalo boleh bersabar skit yer...


Thursday, July 15, 2010

kecoh kenduri!!!

salam dari sy..
well im back...huhu..
fuh!! selesai sudah kecoh kenduri pakcu kawin..
haa tular zaman lar ni kalo buat gotong royong mmg lar kecoh..
tapi apapun kenduri ttp berjalan lancar..
alhamdulillah..
cuma bak kata org jawa 'tinggal sawan kenduri jelar...hehe
nilah suasana sehari sblm kenduri...yg bergambar tak lepaih jugak...takut ari kenduri tak sempat...msa ni sy sibuk cuci gelas lar..p.tam tu arr punye angkara...ade ke patut org dh nk bungkus door gift time tu lak kena cuci gelas utk di masukan skali..nasib baik aku okay..ape lagi ajak geng2 kecik tu pi cuci..
nassib baik ramai gak yg dh balik..so, cepat lah jugak bereskan door gift 1500++ tu...hehe sy tak kisah sbb kek tu pun bkan org lain punya..ira bakeri gak..jadi sporting aar skit ek...
tgh2 cuci gelas tu..lembu utk korban pun sampai..
hehe..siduta tu tak pernah tgk lembu..boleh lak dia panggil lembu tu meeow..kui kui..
tapi semenjak lembu tu sampai tak abis2 kena tangkap si duta tu nk pegi tgk lembu..
nasib baik ikat kt luar pagar..seelaamat..
aissh satu keje gak budak nih...
haa..yg ni plak gotong royong bhgn lelaki menyembelih n melapah lembu2 tu utk dimasak..
tau tak...menurut sumber..
keje ni sedari jam 4pg hinggalah jam 9pg baru settle..
bukan sonang tu..tapi abg.ngah kate mmg best..
disebabkan org lelaki mengerjakan lembu...so, kaum wanita dh tentular sediakan makanan diorg tu..
nasib baik ada opah2 yg tolong masak nasik lemak tgh mlm hingga jam 2...
sy ambik shif jam 4pg utk hidang menghidang..
aduhai mmg lotih..
siap keje menghidang tgk2 jam dh pukul 6pg..mandi sembahyang subuh dulu..
dh sibuk nk sediakan makanan pengantin lak..
mak andak yg patut masak utk pengantin kena makeup pengantin plak..
aish..nasib baik ada bidan terjun..
jeng jeng..opah2 kita lagi lar..veteren..hehe
jam 11 pagi, acara naik buaian n cukur jambul utk ank kecil yg come lote tu...
hmm..yg ni buaian klasik..
zaman lar ni org guna buaian besi..huhu..
hehe..untung pakcu kawin...
cucu2 nya sponsor lembu..
kalo lagi lambat kawin mesti dpt sponsor tanah sebidang plak..
uih..tgk tu ramai nya org2 yg dtg kenduri ek..
almaklumlar ni kan kenduri ank bongsu hjh masiah..
maka ramai lah jugak yg dtg memeriahkan suasana..
sambil tu kita maakan makan..
ha yg ni meja vip..mak uda rajin ar..
heh masing ada tugas..
kena aar ambik port masing2 yer...
dh nama nye kenduri gotong royong..
aik..kacau daun lar si duta nih..
tu pengantin lama nk bergambar suami istri..
hmm..bondaku...
pengantin blum ambik gambar lagi..
uish..ha tgk tu lah opah2 yg masih kuat lagi...
kalo takde diorg maka vip takde makanan hehe...
tu lah namanya sedara mara...
ewah mak ija pun rindu pelamin gak yer...
hehe..ari tu ank kawin buzy yer..
skarang tringin plak..
okaylah...selesai pengantin makan adab2..
maka, tibalah masa acara potong kek...
hehe..alah potong je pakcu ooii..
ketaq pulak tgn tu...
cover skit...
selesai je smua acara...
sedara mara pun dh mula beransur pulang...
maka sy n adik beradik n sepupu pun memulakan tugas utk mencuci pinggan mangkuk...
pompuan cuci pinggan..lelaki cuci periuk..
jam 7..smua settle...lepas isyak boleh balik dh...
he eh..mama yg keje..
dia yg letih yer..
mmg lar jumpa ramai kawan...
wasalam...

Monday, July 5, 2010

kek pillow

salam kek dari sy...
mmm hari ni sy relaks skit...tapi ada lar bungkus kerepek utk door gift kenduri pakcu sy nnt..esok pg2 dh nk kena pos laju kt s.alam..
hehe..ikut keta pakcik yg mana balik awal lar...
tapi esok lusa dh start buzy balik...yolar dh lah nk kena buat kek utk pakcu..
pastu ada lar jugak org lain yg kenduri sama time ngan pakcu..
hehe nasib baik suami ku ada...
haa..inilar kek pillow..
minggu ni dh 2 org tanya sy..diorg minat sgt kek tu sampai letak tag wishlist wedding cake...
uish..berdebar2 hati sy...
oh ye..lupa nk citer pasal kek tu..kek yg begini harga nya agak mahal dari biasa kerana masa yg diambik juga lebih dari wedding cake biasa...
insyallah jika ada yg berminat boleh ctc sy...cuma petua dr sy kek yg luarbiasa bentuk n rupa pasti melibatkan harga yg luarbiasa..hehe
alaa seumur hidup skali jer..jadi pasti lar inginkan yg terbaik...kan kan kan..
namun itular cabaran namenya...
stress jugak rasanya...
hehe sape lar yg bertuah tu ek..
okay lar cukup dulu pasal kek bantal tu..
moh kita tgk apa lar lagi tips yg sy ada utk kengkawan nih...
hehe sebenornya minggu ni sy ada lar skit stress sbb nk buat kek kawin..
ditambah plak ngan kenduri pakcu..
walaupun sy masih di puchong namun bahang kenduri tu dh terasa lar skit...
bkan ape nk adjust bhn nk buat kek tu lar..
haa..kengkawan smua masalah apa plak?...
akhir-akhir ni ada tak kengkawan smua sering mengeluh sukar menumpukan perhatian dlm kerja.!?..
kdg kala kepala terasa pening dek masalah yg kecil n remeh temeh shj..
atau ada dikalangan teman2 merasa kerja tak sesuai dgn kehendak hati n perasaan../.?.
haaa itu tandanya anda sedang mengalami stress atau lebih tepat lagi tekanan di tempat kerja.
mungkin ramai antara kita yg tidak sedar pengaruh tekanan kerja yg melampau boleh menyebabkan keruntuhan moral dikalangan kita jika tidak diatasi dgn baik...
ada byk sbb yg menyebabkan seseorg itu mengalami stress...
biasanya berlaku apabila pekerja kurang memahami objektif n struktur organisasi yg dinaungi..disamping ruang lingkup pekerjaan yg diceburi...lebih teruk lagi dgn tawaran gaji yg tidak setanding dgn jawatan...
selain itu, tugas membosankan juga menambahkan lagi punca stress...
bagi yg bekerja di pejabat pula..konflik perhubungan politik menyebabkan tekanan...
namun jgn lar risau dgn smua tu..
ada beberapa langkah yg teman2 boleh ikut...antaranya..
jalinkan persahabatan ngan rakan sekerja...kalo blh kongsi masalah n tingkatkan aktiviti sosial ditempat kerja...tak kira apa cara skalipun seperti makan tghari bersama...atau membeli belah bila ada masa terluang...
elak kan dari berciter buruk tentang rakan sekerja di pejabat atau dimana shj tempat kerja anda...berciter buruk boleh menimbulkan salah faham antara kalian ngan majikan...
jika kalian ada terlepas cakap cepat2 lar mintak maaf atau betulkan kembali keadaan...supaya tidak menjadi lebih buruk lagi...
pastikan komunikasi yg baik untuk meluahkan pendapat dgn jelas n tepat..kerana pendapat yg kurang jelas sukar diterima dgn baik...
sekiranya ada yg mengkritik kerja kawan2..terimalah dgn hati terbuka...mungkin kritikan itu adalah yg terbaik utk diri kita kan...percayalah kritikan yg membina itu kdg kala pahit utk ditelan..
teman2 ku yg disayangi...
andai kata anda sedang sakit hati atau sgt marah...cuba tenangkan diri...
kalo anda tgh marah cuba berhenti berfikir seketika n relaks...ambik air sembahyang dulu...
tenang skit...pastu rancang fikiran mengikut kebijaksanaan, bukan emosi...
kemudian barulah bertindak mengikut cara yg lebih berkesan...

Saturday, July 3, 2010

kek harijadi ke-58..

salam dr sy..
kek ni mlm tadi celebrate nya tapi sy tak sempat nk masuk kt blog..
pagi ni plak..gambar lambat bnor nk naik maka sy dh kena gi pasaraya dulu beli brg..
maka tghari ni baru lah okay..line clear..kdg2 kala begitu lah seperti ngan hidup kita yg penuh ngan cabaran...
try try tak leh..try lagi...
jgn putus asa...
kek ni ditempah oleh cik ain kiter dr puchong utama...beliau nk surprize kt ayahanda tercinta..
yg dh berumur ke 58thn...
memandangkan ayahanda beliau ni minat sesgt ngan golf...maka beliau meminta sy buatkan kek golf tapi nk 1kg shj..sedangkan biasanya kek yg design special tu adalah kek 2kg..bukan ape..kalo kek 1kg ni tempat utk mendekorasi kek tu terlalu terhad..jadi sy suggest kek bulat atau segiempat shj boleh..cik ain okay yg penting ada bola golf tu..hehe..
alahai kalo tak tunaikan..tak sampai hati teman...buat jo lah...
maka terhasil lah kek ini..
okay lar yg penting selesai permintaan cik ain kiter tu..
kengkawan smua sy nk tumpang tanya..adatak masa sekolah dulu2 dgr citer tentang pemuda yg keje nya mencuri kain kafan...?..
eeish..jgn lar takut tu bukan citer hantu lar..tapi itu citer utk dijadikan pedoman utk kite smua di masa akan dtg...
Dulu masa sekolah menengah masih ku ingat satu citer ttg 7 keadaan ganjil menimpa mayat...citer ni mmg memberi kesan kpd diri sy utk ingatan...cuma kdg2 tu alpa..hehe
moga2 citer ini juga menjadi ingatan kpd kita semua..insyallah..renung2 kan..
mungkin ada yg ingat kisah pemuda yg suka mencuri kain kafan utk dijual..tapi beliau ingin bertaubat n pegi berjumpa ahli ibadah utk bertaubat...
dia tertanya2 kenapa sepanjang mencuri kain kafan tu ada 7 perkara ganjil yg dia jumpa..rupa2 nya ada sbb setiap yg terjadi itu...
PERTAMA: beliau melihat mayat siang hari menghadap kiblat tapi bila digali kuburnya mlm hari membelakangkan kiblat..nk tau nape?..sbb semasa hidup itulah golongan yg mensyirikkan allah..Allah menghina mereka dgn memalingkan wajah drpd menghadap kiblat utk membezakan mereka dari org2 muslim..ish takutnya..nauzubillah...tu baru pertama..
KEDUA: beliau tgk wajah mayat itu siang hari nampak elok tapi bertukar menjadi babi dimlm hari...sbb nya itulah golongan yg meremehkan solat n meninggalkan solat sewaktu hidup..
ingatlah teman2ku solat adalah amalan yg pling utama yg akan disoal nnt...itu sbb nya org tua2 kata solat itu tiang agama..tanpanya agama tidak kukuh..
KETIGA: beliau sendiri melihat mayat itu kelihatan baik pada siang hari..tetapi mlm hari tubuh nya penuh dgn ulat2 yg keluar dr perut nya..rupa2 nya itulah golongan yg gemar memakan harta yg haram..eee mmg ngeri..
KEEMPAT: yang ini beliau melihat mayat itu bertukar menjadi batu bulat yg hitam warnanya..mmm itular golongan yg menderhaka kpd ibu bapanya sewaktu hayatnya..
KELIMA: beliau melihat kuku mayat itu sgt panjang hingga membelit seluruh tubuh dan keluar segala isi dari tubuh badannya..itu adalah golongan yg suka memutuskan silaturahim..ketika hidup suka memulakan pertengkaran n tidak bertegur sapa lebih dari 3 hari..dgr citer kalo tak bertegur sapa lebih 3hari nnt bukan umat baginda..
KEENAM: beliau melihat siang hari kubur nya elok kering tapi mlm hari mayat itu terapung diatas air yg hitam n busuk baunya..sebenarnya itular golongan yg memakan harta riba sepanjang hidupnya..
KETUJUH: beliau melihat mayat yg sentiasa tersenyum n berseri2 wajahnya..mmm..itular golongan yg berilmu n beramal pula dgn ilmu yg ditimba semasa hayat walau pun sedikit..mereka itu golongan yg mendapat keredhaan n kemuliaan di sisi Allah..
teman2 sekalian moga2 kita akan menjadikan citer ini sebagai satu peringatan...salam kemaafan dari sy...hehe

Friday, July 2, 2010

kek choc.moist...

salam dari sy...hari ni jam 6pagi sy dh kejar ke umah lama...nk tau nape..haa ni lar citer org niaga...ada org tempah kek harijadi jam 10mlm...nk antar skali ngan cupcake hantaran tu jam7pg...tak ke haru namanye...mane nk carik buah2 mlm buta ni haa..nasib baik ada buah anggur siduta tu punya kt dlm petiais......
hehe..gimik je tu...
sebenornya mak andak ambo yg tompah tu...ank sulong kesayangan nye tu punya harijadi...nasib baik ank sedara tau buat kek...
kebetulan lak sama tarikh ngan siduta tu...makna nya...teng teng teng...kami bersalin pd tarikh yg sama...cuma tahun jer lain2..haha...ank m.andak sy tu dh umur 14thn...taapi..si duta sy n suami delay bezday ke nxt wk...nk sambut masa kenduri nnt..mesti si duta tu hepi sgt2
lepas siap kek ni sempat lar sy singgah jap kt umah m.tam kt s.alam...melihat2 sekitar brg2 hantaran utk sblh pompuan...11 dulang rasa2 nya...sy lupo nk kira berapa tadi...maklum ler curi2 masa jap..sblm antar barang kt ptpl..ni kes curi tulang lar nih..huhu...syy...jgn bising2 nnt bos marah...
haaa...nilar hantaran sblh lelaki utk bakal isteri tercinto...sompat sy ambik gambor jap...mmg menarik kan...inilah keistimewaan nya adat melayu kiter...mmg hantaran berbalas dulang nih adalah satu nilai sejarah yg patut kiter kekalkan...kalo sy dpt ikut mesti dpt tangkap gambor hantaran balas dari pihak pompuan..camno lar rupanye ek..sbb lain famili lain tangan nya..
yg ni dulang utk letak jam tangan...
yg ni plak dulang letak beg tangan...
yg ni alat3 hiasan wanita...
yg ni plak alat solek...
hmm nampak menyelerakan jugak buah2 nih..jgn hilang sebijik udah..hehe
aikk...cam kenal jer kek nih..hehe kek sy lar tu..
uish best gak...coklat pelbagai...
hem..tak lengkap hiasan wanita tanpa kasut..kan kan kan..
haa..ni lar tgn kreatif...tuala tu dibtk menjadi btk buah...
yg ni plak kipas dr kain telekung...
hmm...ni lar sirih junjung moden..daun sirih yg takkan layu selama2 nya..
haa..tu dia opah ku yg tercinta bersama adik beliau opah alang minah...masih sihat lagi kedua2 nya..alhamdulillah...cuma opah sy lebih sporting berbanding dulu...yo lar dh tua la katakan..kenalar slow skit pergerakan tu...
ni lar disebalik tabir sblh lelaki..hehe..org kuat nk konvoi ke pahang..tapi belum siap2 lagi...biasalar kalo dh ramai2 tu...mcm2 hal lar jadi nye...
yg ni plak mak cik naja ku..
yg dulu mase kecik2 sy slalu mengekor kt belakang dia..hahaha..termasuk adik sy si zurina tu..org gelar kami panggil 3 dara pingitan...atau 3 bunga serangkai..kihkih...zaman kecik yg dh jauh ditinggalkan...kalo makcik naja makan kitorg berdua mesti ikut..cuci pinggan pun ikut...tapi bila makcik dh masuk sek men..dh kurang lar...tu mase kecik2 jer...
yg ni plak untuk masa akad nikah..nampak tak duit tu..duit tu utk mas kawin..nilai nya ikut nogori pahang...kt selangor jer yg mahal..nogori lain tak byk...masa sy dulu pun baru 101 jer...ikut nogori perak...
kek ni plak..ada lar buah lebih2 buat kek m.andak tu..sy pun tarok lar kt atas kek ni..kan ape kek ni blh lar opah sy bawak gi ke pahang makan kt dlm hotel sane bila lapor..hehe..okay lar smoga mereka slamat pegi n slamat kembali...
haa...smlm sy dh citer ttg mcmana nk beli kereta...jadi hari ni plak sy citer camne nk pilih kereta...bukan apa nk pilih kereta ni mcm nk pilih umah gak..ada beberapa tips yg kita blh kongsi...
mula2 kena ar tau dgn jelas nk beli kereta tu utk tujuan apa...kalo blh jgn beli disbbkan org lain atau promosi kereta dipasaran...bahaya tu..
biasanya ada tiga sbb samaada...
pertama...beli kereta tu untuk keperluan pengangkutan seharian...
kedua...menunjukkan status diri dlm masyarakat...
ketiga..utk kepuasan diri sendiri..
hmmm..
kalo kengkawan termasuk golongan pertama tu...belilah jenis serbaguna mcm mpv...
tapi kalo kedua tu ikut lar jenis diri anda n kemampuan...eksekutif ke..pengarah ke..normally bmw atau merz.....
tapi bagi golongan ketiga tu slalu nya dh ada kereta cuma saje nk tambah koleksi keta...dh terlebih byk duit tu...
sekiranya kengkawan dh tau diri kt kategori mane maka sonang lar keje
nk tgk tips kt bwh nih...
-pilih kereta yg popular utk menjamin harga jualan balik menguntungkan, selain alatganti n servis lengkap.
-pilih color n aksesori yg org ramai suka..jgn pilih yg pelik2...eg, tgk kereta auto atau manual yg org ramai lebih suka..kalo auto ambik auto..pasaran setiap thn adalah berbeza jadi selidik dulu kehendak pasaran..
-tgk kemampuan diri...jgn terlalu terburu2 membeli kereta..nnt duit servis n operasi harian ciput..
-tgk harga kenderaan berdasarkan pasaran semasa...kalo boleh pegi byk kedai lebih selamat..jgn pegi satu kedai terus je beli..bahaya tu..


Mickeymouse cake

Assalamualaikum.. Salam sayang dari kak erah buat semua..selamat bersantai2 bersama jeluarga arini..sambil2 tu blh lar membaca kesah2 ...