Monday, July 5, 2010

kek pillow

salam kek dari sy...
mmm hari ni sy relaks skit...tapi ada lar bungkus kerepek utk door gift kenduri pakcu sy nnt..esok pg2 dh nk kena pos laju kt s.alam..
hehe..ikut keta pakcik yg mana balik awal lar...
tapi esok lusa dh start buzy balik...yolar dh lah nk kena buat kek utk pakcu..
pastu ada lar jugak org lain yg kenduri sama time ngan pakcu..
hehe nasib baik suami ku ada...
haa..inilar kek pillow..
minggu ni dh 2 org tanya sy..diorg minat sgt kek tu sampai letak tag wishlist wedding cake...
uish..berdebar2 hati sy...
oh ye..lupa nk citer pasal kek tu..kek yg begini harga nya agak mahal dari biasa kerana masa yg diambik juga lebih dari wedding cake biasa...
insyallah jika ada yg berminat boleh ctc sy...cuma petua dr sy kek yg luarbiasa bentuk n rupa pasti melibatkan harga yg luarbiasa..hehe
alaa seumur hidup skali jer..jadi pasti lar inginkan yg terbaik...kan kan kan..
namun itular cabaran namenya...
stress jugak rasanya...
hehe sape lar yg bertuah tu ek..
okay lar cukup dulu pasal kek bantal tu..
moh kita tgk apa lar lagi tips yg sy ada utk kengkawan nih...
hehe sebenornya minggu ni sy ada lar skit stress sbb nk buat kek kawin..
ditambah plak ngan kenduri pakcu..
walaupun sy masih di puchong namun bahang kenduri tu dh terasa lar skit...
bkan ape nk adjust bhn nk buat kek tu lar..
haa..kengkawan smua masalah apa plak?...
akhir-akhir ni ada tak kengkawan smua sering mengeluh sukar menumpukan perhatian dlm kerja.!?..
kdg kala kepala terasa pening dek masalah yg kecil n remeh temeh shj..
atau ada dikalangan teman2 merasa kerja tak sesuai dgn kehendak hati n perasaan../.?.
haaa itu tandanya anda sedang mengalami stress atau lebih tepat lagi tekanan di tempat kerja.
mungkin ramai antara kita yg tidak sedar pengaruh tekanan kerja yg melampau boleh menyebabkan keruntuhan moral dikalangan kita jika tidak diatasi dgn baik...
ada byk sbb yg menyebabkan seseorg itu mengalami stress...
biasanya berlaku apabila pekerja kurang memahami objektif n struktur organisasi yg dinaungi..disamping ruang lingkup pekerjaan yg diceburi...lebih teruk lagi dgn tawaran gaji yg tidak setanding dgn jawatan...
selain itu, tugas membosankan juga menambahkan lagi punca stress...
bagi yg bekerja di pejabat pula..konflik perhubungan politik menyebabkan tekanan...
namun jgn lar risau dgn smua tu..
ada beberapa langkah yg teman2 boleh ikut...antaranya..
jalinkan persahabatan ngan rakan sekerja...kalo blh kongsi masalah n tingkatkan aktiviti sosial ditempat kerja...tak kira apa cara skalipun seperti makan tghari bersama...atau membeli belah bila ada masa terluang...
elak kan dari berciter buruk tentang rakan sekerja di pejabat atau dimana shj tempat kerja anda...berciter buruk boleh menimbulkan salah faham antara kalian ngan majikan...
jika kalian ada terlepas cakap cepat2 lar mintak maaf atau betulkan kembali keadaan...supaya tidak menjadi lebih buruk lagi...
pastikan komunikasi yg baik untuk meluahkan pendapat dgn jelas n tepat..kerana pendapat yg kurang jelas sukar diterima dgn baik...
sekiranya ada yg mengkritik kerja kawan2..terimalah dgn hati terbuka...mungkin kritikan itu adalah yg terbaik utk diri kita kan...percayalah kritikan yg membina itu kdg kala pahit utk ditelan..
teman2 ku yg disayangi...
andai kata anda sedang sakit hati atau sgt marah...cuba tenangkan diri...
kalo anda tgh marah cuba berhenti berfikir seketika n relaks...ambik air sembahyang dulu...
tenang skit...pastu rancang fikiran mengikut kebijaksanaan, bukan emosi...
kemudian barulah bertindak mengikut cara yg lebih berkesan...

1 comment:

Anonymous said...

Assalammualaikum, kek bantal ni u buat ke? Cantikk sangat.. agak2 brp rm?

Post a Comment