Thursday, May 20, 2010

kek selamat hari guru laagiii....

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa...
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta..
Jika hari ini Presiden sebuah negara...
Jika hari ini Ulama yang mulia...
Jika hari ini Peguam menang bicara...
Jika hari ini Penulis terkemuka...
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa...
Pasti sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa...
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca.....
(usman awang 1979)
Mampukah kita gambarkan pengorbanan seorang guru...eh nape ni....ooo rupanyer irabakeri ade tugas baru membuat kek untuk hari guru...hadiah dari Rina Collection yer...hihi...suspend jer...mmm mood hari guru belum pun habis lagi...haa..kalo masih ade yang belum menyambut hari guru tu...cepat2 lar buat tempahan yer...hargai guru2 yang berjasa kepada kita sebelum terlambat..kalo tak de kek...ucapan pun sudah memadai...
kek ni masih dalam proses dihias....letak bunga ros lambang kelembutan seorang guru yang sentiasa sabar menghadapi ank murid yang pelbagai kerenah tu...hehe...kadang kala boleh kah kita smua bayangkan macamana seorang guru boleh sabar menghadapi murid2 didalam kelas yang ramai tu...ish ish tambah pulak dapat murid yang degil tu...bukan sonang tu...kerenah anak sorang pun kadang kala tak leh tahan...jadi tular kepada ibubapa...ank2...jgn cepat salahkan cikgu jika tak pandai...tapi siasat dulu...kadangkala mmg lar ank kita tu yg nakal n degil...mengambil masa untuk melentur buluh tu....
yang ni bahagian dalam buku atas permintaan rina collection...jadi sy pun buat lar mukasurat dalam...hehe...kek ni pun dah setengah jalan jap lagi siap lar tu...bila buat kek buku ingat tahun lepas sy buat kek yang lebih besar dari ini untuk sek puchong utama 2, pastu sek tu mintak blueberry cake...oish...banyak pakai blueberry..sodapnyer ..tapi tular masa tu tak terfikir nak simpan gambar nyer...tak dapat nak tunjuk....tapi takpe next time sy akan buat kalo ade permintaan yer....
Haa dah siap pun kek tu...sy tambah lar sikit corak ngan choc pattern...nampak menarik skit...slogan nyer tetap sama...guru..pembina negara bangse....
kadangkala bila tengok rakan2 yang menjadi guru...jauh disudut hati sy mmg kagum ngan semangat diorg...coz sy sendiri tak mampu untuk menjadi seorang guru...mungkin ilmu didada tidak sehebat rakan2 yg ada...masih sy ingat lepas spm...sy menjadi guru ganti sementara tapi bertahan selama 1-2bulan shj...kisah lama tu...tak pasti kenapa sy rasa tiada kemampuan dari segi kesabaran....hingga kehari ini..suami sy cadangkan mengajar membuat kek...tapi sy tak ade keistimewaan itu...atau mungkin belum tiba masanye...
apapun saya masih tetap menghargai jasa2 guru yang pernah mengajar saya...
selamat hari guru..2010.

1 comment:

ira-bakeri said...

selamat hari guru 2010...moga2 sentiasa diberkati allah..

Post a Comment