Tuesday, May 25, 2010

kek utk fitriana...


hari ni ade buat kek untuk fitriana...tapi yg spoilt nyer sy tersilap tgk message...aduhai dengan ini sy menyusun 10 jari kt fitriana yer...tak tahular macamane boleh tersilap...design kek tu tak mengikut message..apapun sy harap fitriana tidaklar terasa sedih ngan kesilapan sy ni yer..insyallah nxt time sy tebus kesalahan tu ngan free 1bj kek...itular sebagai manusia sy kena redha dgn kesilapan ini...setiap kali membuat kek sy pasti cuba membuat yang terbaik tetapi kadangkala sebagai manusia sy kena terima setiap kesilapan yg timbul...

hmm...hari ni sy tambah resepi kuih muih yg terbengkalai ari tu dek kerana poning kapla...hehe kita sambung ek...
kuih cara berlauk
bhn2 nyer:
500gm tpg gandum
1liter santan dari 1bj kelapa
2bj telur
1sudu teh garam
1sudu teh pewarna kuning

bhn2 inti:
200gm daging kisar
150gm udang kering-cincang halus/ tumbuk pun ok
3bj cili merah-hiris halus
1tangkai daun sup-hiris gak
2sudu makan minyak masak
1sudu makan rempah kari
1sudu teh garam
sedikit air
2ulas bawang puteh-tumbuk
2ulas bawang merah-tumbuk

cara membuatnyer:
-bancuh tpg gdm ngan santan. pastu masukan telur, garam n warna kuning. gaul rata n ketepikan jap.
-panaskan sikit minyak n tumis bwg2 n udg kering hingga naik bau...pastu masuk rempah kari, daging kisar, garam n air yer...apabila sebati...tutup api jgn bior rentung lak...
-panaskan acuan kuih cara..sapu sikit minyak...dh okey panasnyer tuang inti 3/4 acuan...biar kejap pastu letak inti kat atasnyer...bila dh masak angkat...settle kuih utk ptg ni...
kuih buah melaka
(kuih ni paaaling sonang nk membuat nyer...dulu mase kecik2 bulan puasa kuih ni paling disukai ramai..sy panggil kuih nostalgia...bila makan airmata leh menitis ni...waa...)
bhn2 nyer:
300gm tpg pulut
120gm gula melaka-dipotong kecik
260ml air
1/2bj kelapa parut putih
sedikit garam
1sudu makan air daun pandan
sedikit pewarna hijau
3helai daun pandan-disimpulkan yer/ ikat ler

cara membuatnyer:
-campur air, air daun pandan, pewarna hijau dlm tpg pulut hingga rata.
-ambil adunan tadi..leperkan atas tangan...letak gula melaka kt tengah2 nyer..pastu bulatkan.
-didihkan air dlm periuk bersama daun pandan 3 helai tu n garam sikit...bila air mendidih masukan bebola pulut tu...nnt kalo dh timbul angkat n toskan dulu...
-bila dh sejuk sikit...bolehlah gaulkan dgn kelapa parut putih...

kuih cucur badak
bhn2:
600 gm keledek-direbus n dilecek...sejukan dulu..
280gm tpg gandum
sedikit garam
minyak masak

bhn2 intinyer:
250gm kelapa parut putih
150gm udg kering-kisar
50gm cili kering-kisar
2ulas bwg merah-kisar
2sudu makan margerin
3sm kulit kayu manis
1sudu teh gula pasir
1/2sudu teh serbuk kunyit
garam secukupnye

cara membuat nyer:
-campur tpg gdm, garam n keledek hingga sebati..bior dulu..
-panaskan margerin dlm kuali...tumis kulit kayu manis sampai naik bau. pastu masukan udg kering, bwg,cili kering, kunyit, gula pasir n garam.
-masukan kelapa parut putih...kacau hingga tukar warna.. sejukan inti ni dulu...
-ambik adunan tadi n leperkan. bubuh sedikit inti di tgh2 nyer n bulatkan. boleh tekan sikit supaya leper nnt sonang nk goreng.
-panaskan minyak masak bolehlah digoreng kuih tadi..mcm goreng pisang...

tips: -adunan tu lebih senang nk di bentuk jika keledek itu betul2 sejuk.
-semasa menggoreng cucur badak..jgn terus kacau jika kuih baru masuk nnt hancuss kuih tu..tunggu garing sikit baru kacau...macam goreng ikan ye dik...
-kalo kuih tu di frozen...keluarkan dulu dari petiais...dh lembut baru goreng..kalo tak kuih tu cam liat sikit lar...apapun sukahati...ye tak....
kuih kasui
(haa...kalo nk diikutkan kuih ni laagi sonang dari kuih buah melaka tu...sbb lepas bancuh terus kukus...gaul inti..siap...tapi keluarga sy lebih suka kuih lompang...kuih turun temurun...masa kecik mak slalu buat kuih tu...sbb ikut acuan..kdg2 kami suka tukar acuan lain...hehe..utk sendiri makan boleh lar tapi kalo hidang kat tetamu mesti acuan bulat yg come tu...ade skali tu kitorg guna acuan mangkuk besor...apalagi abah marah lar...mase tu mmg takut tapi...terpaksalar habiskan ngan adik2 hehe...nakal tul...)
bhn nyer:
240gm gula merah + 500ml air
120gm tepung beras
60gm tepung ubi
60gm tepung gandum
250ml - dari 1/2bj kelapa
2sudu teh air kapur cair
200gm kelapa parut - putih(gaul ngan garam)
1/2 sudu teh garam

cara membuatnyer:
-gula merah dimasak dulu ngan air hingga larut jer..pastu kena tapis..yolar takut ade bendasing lak..pastu bior sejuk dulu
-satukan air gula merah, tepung ubi, tpg gdm, tpg beras, air kapur n santan hingga sebati.
-dh siap tuang kedlm acuan/ loyang 4 segi atau bulat...kalo suka btk love pun boleh gak..yang penting acuan tu lapik ngan plastik tahan panas atau sapu minyak sikit..
-kukus lar hingga masak..kalo nk tahu masak ke tak cucuk lidi...kalo masak lidi tu bersih....sejukan dulu sebelum potong yer...atleast 2 jam...

okay lar setakat ni jer...pasni nk gi buat kek tiramisu..esok lusa sy sambung lagi yer...nk tgk si duta tu kejap...siiann dia kan dpt mama buzy..papa pun buzy..kan best kalo dpt mama suri rumah sepenuh mase...tapi xpelar lar...sementara masih mampu berniaga...kerana hari esok tiada siapa yg tahu...apakah kita diatas atau dibawah...wasalam...


1 comment:

ira-bakeri said...

kalo ade masalah leh tanya kt irabakeri yer...slamat mencuba...

Post a Comment