Friday, April 30, 2010

Jemput kenduri kek choc moist.....

Jam 6pg..loceng berbunyi...ira bgn ira bgn...ish ish baru nk mimpi dh subuh rupanyer....Pagi ni nampaknyer nk kena menyambung kerja2 yg belum sudah semalam...Hari Jumaat nan suci...sy bergegas kerumah satu lagi nk tulis kek k.aznah...bila semua dh settle...suamiku dh jalan bersama kek..leega sekejap..makan pagi...
Jam 7pg...robocop is back....tut tutut...tgh buat keje...hubby call...ish kacau jer..rupa2nyer nk kasitau k.aznah suka sgt kek tu (aik..bukan ank nyer ke..hehe..acah jer semualer..satu tadika..) pastu siap nk promo kt kengkawan dia...sy apalagi yeeahoo...syiok sekejapjer...kena sambung keja balik...
Ari ni sapu coating kek ngan sos coklat n zig zag choc putih jer...kalo dlm gambor tu mmg ler buat cam spider...yeler sebijik kek mmg leh..taapi kalo dh berpuloh bijik..ish x larat nyer..kang patah tulang belakang..sape susah nnt mg depan xder kek promo lagii...hehe...
Lepas dah siap zig zag choc putih seadanyer...sy pun mulalah membuat susun atur choc pattern kat sini sana...actually choc pattern tu pun xleh semua bentuk sma nnt jemu...bior dia lain2...bila dh byk2 nampakler cheerful...
Kadang2 tu ade gak yg tanye blh caye ker promo 50% ni...kenapa x percaya aa?...mmg kek 1kg tu..aa bukan dongeng bukan mimpi...sebut pasal mimpi teringat kecik2 dulu...kenduri kawin pakcik ke makcik x ingat..yg sy ingat tu ialah..hantaran berupa kek..2-3bj...kenduri blum habis xleh makan lg..opah letak dlm almari kaca..blh tgk xblh makan..mlm tu mimpi dpt makan habiss..sodap sgt.....Yg peliknyer sampai ari ni blh ingat dia punyer rasa nikmat kek tu..aaihh...Itular agaknyer nape ler sy suka sgt jual kek yg sedap2 utk org makan...Hinggakan suami pun naik heran...dlm byk2 keje bila buat kek ni mata sy akan bersinar cam doraemon...hahaha..xder lah sampai gitu...
Buat punyer buat keje ni dh jam 3ptg...Ingatkan byk lagi keknyer..rupanyer dh tinggl lagi 8bj...ok to be cont...by tmrw....Apalgi balik daaa....
Kek utk dihantar hr jumaat setlle...Ha keje suami ambo lak gi antar kek kpd yg di order tu....
Kadang 2 tu kesian tgk suami tu ha...nk melayan kerenah ptpl...pastu kerenah irabakeri...sabor btui dia tu..hehe...aaa sebenornyer laagi besst.
Eh...korang smua dh siap ker nnt ade kenduri kek c.moist kt PTD...Cuit Chocz pun ader...Rina clltn...masjid bkt pch 2....umah k.suraya...sunway..pj...umah shaz ari sabtu ye....ada byk tempatnyer lagi...sy ada masalah ingatan kot...
Bila tgk kek2 tu...terubat rase penat lelah slame 2ari ni...iyolah...den tau duit masyuk..taapi ada gembira di sebalik kek2 itu..kengkawan smua tau ker?....kalo tau meh sni kasitau....

Thursday, April 29, 2010

blueberry choc cartoon k.aznah

Start jam 7pg...Pagi2 ini irabakeri membuat kek blueberry chocolate cartoon yang ditempah oleh k.aznah khas untuk anak tersayang...Aduhai terlupa lak nak tulis kek ini...esok pagi2 jumaat, kenalah berkejar menulis kek ni...Kek untuk Nur Farisah Aina- 6tahun....
Pada mulanya sy x tahu nak buat kek aper?....Fikir punyer fikir...jeng jeng...putar krim segar dulu...pastu cairkan choc...ternampak pattern in the sea...oraaiiit....Anak2 mesti suka ni....k.aznah nak blueberry...so buat blueberry as a island....apalagi pastu bermulalah imaginasi ku yg mengarut2 tu....hehehe....
Imaginasiku sesuai dijadikan cerita untuk mendodoikan anak...hahaha....dua ekor pikachu yg terperangkap di sebuah pulau....bermain drum untuk menggembirakan hati sementara menunggu rescue....Ataupun nyanyi lagu ibu..ibu...engkaulah....ratu hatiku...sme cam duta irabakeri tu...ari ari nak lagu tu...
kalo dari tepi kek ni nampak happening gak yer...apa yg penting malaysia boleh!

Habis jer keje membuat kek untuk k.aznah....kena kejar mase untuk membuat filling choc delite....Masak dulu inti tu kat dapur, pastu kasi sejuk sekejap...Mesti nak bagi set mase btui2...kalo tak nnt kek lembik semacam...
Lebih kurang 2 jam inti pun dah settle...cantik..kena keluarkan dr tin plak...pastu kikis tepi kek...puh...penat gak...kalo sikit xrase buat sorang2...bila banyak gini 4-5jam..perut pun sikit bunyi...rupa2 nyer dh lunch hr...rehat jap gi makan...solat....tidur(opss xleh nnt kena potong gaji daa...)

Lepas makan...sambung lagi ceritera membuat kek tu...kikis tepinyer lagi..sapu selapis choc ganache...tup tup dah jam 6ptg...solat asar...pastu baallik daa....laa...terlupa plak nak ambik gambor dah sapu coklat ganache tu...
Sampai jer kt rumah..si duta tu tgh tidur.....baru melangkah masuk..tetiba ada kt belakang..ish ish tau tau jer mama nyer dh balik...kesian gak....Kadang2 nak ajer duduk kt rumah, tapi......
Hai...tu baru jer bukak plak dia dah dtg....mama yg sakit kaki dia yg lebih2....kalo dia ada emm jgn harapler dpt urut...
Emmm...jap lagi tu mesti nak mintak lagu ibu..ibu..engkaulah ibuku...hehe..kecik2 lagi dh pandai rosakkan lagu org....ok....selamat malam sayang...(lagu faizal tahir)...

Tuesday, April 27, 2010

how to make your own tarts

Chapter1

membuat tart buah segar...
Sila ikuti ajaran pn.ira baik2 yer.....Ada 5 langkah utama...

PERTAMA: peralatan
  • Jag ukur n sudu: ukur resepi tu dgn betul jgn cincai ajer...tpg tu guna penimbang takut terlebih..nnt keras tat tu sape nk makan...
  • Mangkuk adun n pemukul letrik: sediakn mangkuk besar n kecil supaya senang nk membancuh tpg n lain2 tu yer...
  • Sudip, pisau n pemotong pai: sudip tu kena ada utk kumpul sisa2 bhn dr mangkuk adun, nk ratakan inti n sbg nyer...pisau lak pastikan tajam utk potong pai dgn sempurna...kalo nk senang guna pemotong pai....
  • Penapis n pemarut: Tpg mesti ditapis dulu supaya xde ler bhn yg x diingini terrrmasuuk...pemarut diperlukan utk reseri tart yg menggunakan halia/lemon n sbgnyer...
  • Penggelek n papan gelek: sediakan kayu penggelek utk meratakan asas tart...meja bersih blh digunakan utk menggelek tart..
  • Bekas acuan: bekas tart terdapat dlm bentuk kaca, aluminium n tembikar..Biasanyer kita gunakan bekas aluminium...didlm pelbagai saiz..23cm, 25cm,28cmn 10cm...
  • Dulang pembakar: Dulang ini diperlukan utk memindahkan pai dr meja ke ketuhar n menahan lebihan inti jatuh merata2 dlm dapur...jadi dapur bersih ckit...
  • Penjaga masa: Bila membakar tart pastikan masa ditandakan...set mase guna hp pun blh gak...
  • Rak dawai: Setelah tart cukup masa masak, mesti dialihkan dr dlm ketuhar, biar sejuk..
  • Peralatan sampingan: Blender mungkin perlu utk proses sesetgh inti...berus pastri utk menyapu telur sblm bakar utk sesetgh tart..
KEDUA: Bahan2
  • Mentega n butter:  memberi rasa yg enak...butter pula lebih lemak berkrim...
  • Gula n pemanis: Gula halus digunakan...sstgh resepi blh guna gula icing...pemanis lain blh digunakan spt; sirap mapel, madu, aprikot n sbgnyer....utk pai buah2an blh renjiskan gula kasar keatas kerak sbg hiasan..
  • Tpg: Gunakan tpg serbaguna dlm semua resepi...jika guna tpg gdm kerak akan rapuh n mudah pecah.
  • Telur: Telur gred A perlu utk hasil yg terbaik..utk menghasilkan meringue masukan tlr kedlm petiais baru dipisahkan..sonang keje...
  • Bahan pemekat n gelatin: Tpg jgg @ tpg ubikayu menghasilkan tekstur licin n jernih...Tpg gdm guna sikit ajer utk memekat inti..gelatin juga blh digunakan utk memekat inti..gaul dgn air dulu baru masuk dlm sebarang inti....
  • Buah2an: Buahan segar sering menjadi pilihan ramai kerana rasa yg hebat...sukat buahan selepas dinyahbeku jika keras dlm petiais...
KETIGA: resepinyer...
  • Tepung-500gm, gula icing-100gm, margerine-200gm, telur-1bj...
KEEMPAT: cara2nyer...
  • Gaul bahn2 diats hingga rata dlm 1minit ajer... masuk telur gaul guna tgn ajer ye...
  • Bentukan bahan tu kedlm acuan alum.tart...kelim tepinye guna garpu @ jari pun blh..
  • haa...dh siap...panaskan aven dulu smtara buat yg selebihnyer...
KELIMA: cara bakarnyer...
  • Sejukan dulu tart 10minit sblm membakar
  • panaskan oven suhu 180'c-200'c...
  • bakar hingga kerak perang keemasan..pindahkan ke rak dawai n sejukan...
  • Picitkan krim segar keatas tart. (Beli krim segar yg tlh siap diputar di pasaraya berdekatn)...
  • Hiaskan dgn buah yg dipotong kecil spt; sb, kiwi n peach...

Amacam...kengkawan n sedaramare...sonang tak buat tart buah2an segar tu...Tinggalkan komen anda diruangan bawah..komen terbaik akan mendapat kek choc.moist-1kg-1bj-peeercumaaa....kalo ok nxt time sy kasi resepi tart epal lak...laaagi soodap....

Sunday, April 25, 2010

Promo 50% Kek Coklat Moist-1kg

50% Diskaun
Setiap hari pun boleh meraikan hari jadi/ istimewa.
Kami ingin memperkenalkan KEDAI KEK ONLINE melalui laman web kami. Kami menawarkan pelbagai jenis kek yang berkualiti, sedap dan paling penting sekali HALAL. Sempena pembukaan laman web kami akan mengadakan promosi diskaun 50% berpanjangan. Di mana setiap minggu kami akan menawarkan sejenis kek dengan setengah harga sahaja. Sila melayari laman web kami untuk gambaran kek sebenar dan butiran lebih lanjut. Jadilah ahli 'fan box' irabakeri untuk mendapat 50% diskaun dan informasi terkini setiap kali kami mengadakan promosi.

Promosi Minggu Ini
CHOCOLATE MOIST CAKE - 1KG
Lapisan bawah dengan choc.moist kek.
Berintikan choc.delite.... Disalut menggunakan choc.ganache.....
Dihiasi dgn sos coklat n choc pattern....
Harga asal - rm 54.00
Harga Promosi - rm 27.00
Tarikh tutup tempahan - 29/4/2010 (khamis)
Tarikh mengambil kek - sabtu-10am-6pm(1/5/2010)
Tempat mengambil kek - No.2, Jalan PU 12/7, Taman Puchong Utama, 47100 Puchong, Sel.
( Berhampiran dgn. Sek.Ren.Puchong Utama 1 )
Caj tambahan penghantaran - rm2.00 "kawasan puchong sahaja"(pilihan)
Caj tambahan barang sampingan - rm2.00 (pisau kek plastik + lilin kecil 9btg+lilin besar 9btg)(pilihan)
Caj tulisan - rm1.00 (pilihan)
Sukar dipercayai? Cubalah dulu dan lebih banyak lagi akan menyusul kemudian.
Pertanyaan boleh SMS ke 0126961283 atau EMEL ke altach2@yahoo.com.
Kami akan menjawab dalam 24jam.
"Solve your problem with tasty and fabulous confectionery".

kek coklat

kek coklat 1/2kg.....Irabakeri buat utk mak teh...Ank tersayang dtg jauh dr johor....Yelah skali skala makan best....ader kek barulah nikmat sekeluarga....2lapis choc butter...inti choc delite...coating choc ganache...slurpee...

kek utk ijan

Ini kek express....tuler pedot...dtg sini bukan nk ckp awal2...kalo idak leh buat kek coklat utk ijan...siiian dieer....uuu uuuu...

Cheese cake 4 bezday

Inilah 'chz cake' utk bezday.....Lapis bawah ngan oreo...2lapis chz....Dihias ngan krim segar....Terima kasih Pn.Normaliza utk tempahan..

Cheese tart

Inilah blueberry cheese tart...Sesuai  utk majlis santai n minum petang..

cupcakes 1300pcs

Tima kasih kepada pn.nora sekeluarga....Pn.nora mg ni order kek byk sikit...kesian kt ank2 tu dpt tgk jer kek tu lalu...nxt time order 10bj cam Cuit chocz... hehe..

PENGHARGAAN BB CRS CAKE

Pihak irabakeri mengucapkan terimakasih diatas tempahan n sokongan fan sekalian...Kepada Cuit Chocz n Rina Collection.....tq daun keladi...En.Shahrizam dr Sg.buloh pun sanggup beli ngan irabakeri, itu mmg sesuatu yg amat dihargai....Dan yg lain2 tima kasih...

Sunday, April 18, 2010

PROMOSI 50% BLUEBERRY CRYSTAL CAKE



50% Diskaun
Setiap hari pun boleh meraikan hari jadi/ istimewa.
http://www.irabakeri.blogspot.com/
Kami ingin memperkenalkan KEDAI KEK ONLINE melalui laman web kami. Kami menawarkan pelbagai jenis kek yang berkualiti, sedap dan paling penting sekali HALAL. Sempena pembukaan laman web kami akan mengadakan promosi diskaun 50% berpanjangan. Di mana setiap minggu kami akan menawarkan sejenis kek dengan setengah harga sahaja. Sila melayari laman web kami untuk gambaran kek sebenar dan butiran lebih lanjut. Jadilah ahli 'fan box' irabakeri untuk mendapat 50% diskaun dan informasi terkini setiap kali kami mengadakan promosi.
Promosi Minggu Ini

BLUEBERY CAKE - 1KG
Lapisan bawah dengan vanila span kek.
Berintikan mixfruit n blueberi.... Dekorasi menggunakan krim segar...Atas diselaputi inti blueberi..
Dihiasi buah ceri merah..
Harga asal - rm 54.00
Harga Promosi - rm 27.00
Tarikh tutup tempahan - 21/4/2010 (rabu)
Tarikh mengambil kek - 6pm-9pm (23/4/2010) dan 10am-6pm(24/4/2010)
Tempat mengambil kek - No.2, Jalan PU 12/7, Taman Puchong Utama, 47100 Puchong, Sel.
( Berhampiran dgn. Sek.Ren.Puchong Utama 1 )
Caj tambahan penghantaran - rm2.00 "kawasan puchong sahaja"(pilihan)
Caj tambahan barang sampingan - rm2.00 (pisau kek plastik + lilin kecil 9btg+lilin besar 9btg)(pilihan)
Caj tulisan - rm1.00 (pilihan)
Sukar dipercayai? Cubalah dulu dan lebih banyak lagi akan menyusul kemudian.
Pertanyaan boleh SMS ke 0126961283 atau EMEL ke altach2@yahoo.com.
Kami akan menjawab dalam 24jam.
"Solve your problem with tasty and fabulous confectionery".

Saturday, April 17, 2010

chz fondant


Atas memenuhi permintaan pelanggan sy telah menghias chz cake oreo dgn fondant..Terima kasih kpd puan Maimunah sekeluarga, dr s.alam...Actually untuk kek fondant kahwin sesuai menggunakan butter kek atau fruit kek, dimana kek tahan tanpa petiais...kualiti terjamin...

Friday, April 16, 2010

PENGHARGAAN CHZ CAKE


Irabakeri.blogspot  mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah menyokong promosi kami....Kepada yg tak dapat mintak maaf banyak2, tempah awal sikit yer....



Inilah chz tart blueberry/ strawbery n mixfruit...dan jugak chz cake 50% kitorg...Terima kasih kpd PTD unit hasil...korang mmg rock....insyallah...tgh fikir nk buat kek apa nxt wk..

Inilah duta irabakeri..he he...

Juga terima kasih kepada CUIT CHOCZ atas tempahan yg banyaak tu..try kek lain lak mmg sodap...

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...