Tuesday, April 27, 2010

how to make your own tarts

Chapter1

membuat tart buah segar...
Sila ikuti ajaran pn.ira baik2 yer.....Ada 5 langkah utama...

PERTAMA: peralatan
  • Jag ukur n sudu: ukur resepi tu dgn betul jgn cincai ajer...tpg tu guna penimbang takut terlebih..nnt keras tat tu sape nk makan...
  • Mangkuk adun n pemukul letrik: sediakn mangkuk besar n kecil supaya senang nk membancuh tpg n lain2 tu yer...
  • Sudip, pisau n pemotong pai: sudip tu kena ada utk kumpul sisa2 bhn dr mangkuk adun, nk ratakan inti n sbg nyer...pisau lak pastikan tajam utk potong pai dgn sempurna...kalo nk senang guna pemotong pai....
  • Penapis n pemarut: Tpg mesti ditapis dulu supaya xde ler bhn yg x diingini terrrmasuuk...pemarut diperlukan utk reseri tart yg menggunakan halia/lemon n sbgnyer...
  • Penggelek n papan gelek: sediakan kayu penggelek utk meratakan asas tart...meja bersih blh digunakan utk menggelek tart..
  • Bekas acuan: bekas tart terdapat dlm bentuk kaca, aluminium n tembikar..Biasanyer kita gunakan bekas aluminium...didlm pelbagai saiz..23cm, 25cm,28cmn 10cm...
  • Dulang pembakar: Dulang ini diperlukan utk memindahkan pai dr meja ke ketuhar n menahan lebihan inti jatuh merata2 dlm dapur...jadi dapur bersih ckit...
  • Penjaga masa: Bila membakar tart pastikan masa ditandakan...set mase guna hp pun blh gak...
  • Rak dawai: Setelah tart cukup masa masak, mesti dialihkan dr dlm ketuhar, biar sejuk..
  • Peralatan sampingan: Blender mungkin perlu utk proses sesetgh inti...berus pastri utk menyapu telur sblm bakar utk sesetgh tart..
KEDUA: Bahan2
  • Mentega n butter:  memberi rasa yg enak...butter pula lebih lemak berkrim...
  • Gula n pemanis: Gula halus digunakan...sstgh resepi blh guna gula icing...pemanis lain blh digunakan spt; sirap mapel, madu, aprikot n sbgnyer....utk pai buah2an blh renjiskan gula kasar keatas kerak sbg hiasan..
  • Tpg: Gunakan tpg serbaguna dlm semua resepi...jika guna tpg gdm kerak akan rapuh n mudah pecah.
  • Telur: Telur gred A perlu utk hasil yg terbaik..utk menghasilkan meringue masukan tlr kedlm petiais baru dipisahkan..sonang keje...
  • Bahan pemekat n gelatin: Tpg jgg @ tpg ubikayu menghasilkan tekstur licin n jernih...Tpg gdm guna sikit ajer utk memekat inti..gelatin juga blh digunakan utk memekat inti..gaul dgn air dulu baru masuk dlm sebarang inti....
  • Buah2an: Buahan segar sering menjadi pilihan ramai kerana rasa yg hebat...sukat buahan selepas dinyahbeku jika keras dlm petiais...
KETIGA: resepinyer...
  • Tepung-500gm, gula icing-100gm, margerine-200gm, telur-1bj...
KEEMPAT: cara2nyer...
  • Gaul bahn2 diats hingga rata dlm 1minit ajer... masuk telur gaul guna tgn ajer ye...
  • Bentukan bahan tu kedlm acuan alum.tart...kelim tepinye guna garpu @ jari pun blh..
  • haa...dh siap...panaskan aven dulu smtara buat yg selebihnyer...
KELIMA: cara bakarnyer...
  • Sejukan dulu tart 10minit sblm membakar
  • panaskan oven suhu 180'c-200'c...
  • bakar hingga kerak perang keemasan..pindahkan ke rak dawai n sejukan...
  • Picitkan krim segar keatas tart. (Beli krim segar yg tlh siap diputar di pasaraya berdekatn)...
  • Hiaskan dgn buah yg dipotong kecil spt; sb, kiwi n peach...

Amacam...kengkawan n sedaramare...sonang tak buat tart buah2an segar tu...Tinggalkan komen anda diruangan bawah..komen terbaik akan mendapat kek choc.moist-1kg-1bj-peeercumaaa....kalo ok nxt time sy kasi resepi tart epal lak...laaagi soodap....

2 comments:

  1. wah... bestnyer....nice & simple & sgt precise details nyer.....tetiba jer rasa lapar plak.... hehehe...macam dah bleh imagine tgh makan fresh fruit tart ni....yyuuuummmmmmm....

    ReplyDelete
  2. mmm...ade idea...sbb tgh lapar yer...hehe...

    ReplyDelete

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...