Wednesday, June 30, 2010

roti blueberry n cheese..

salam roti dari sy..hmm...2hari ni agak buzy cam biasa..mood pun agak slow memandangkan cuaca panas terik n hujan lebat disblh petang..maka dgn begitu lah juga hati sy melayan kerenah ptpl yg mmg pelbagai...apapun sy tetap bersyukur kerana rezeki sy tetap ada...kdg kala kita ni slalu rasa gelisah bila rezeki di lambatkan atau di kurangkan..namun disebalik itu kita patut bersyukur kerana masih dlm situasi yg aman berbanding di palestin...jgn kan nk berkeluarga..nk makan pun susah...
hmm..mujurlah ada tempahan roti n kek..dapatlar jugak sy melepaskan stress yg ada...hehe..roti ni tempahan dari mak tam jugak..beliau nk buat bekal on the way ke pahang esok pagi.. okay gak tu..tak de lar risau nk makan ape bila perut lapar...tambahan plak ada bawak famili yg ramai tu..konvoi lar katakan...tapi sy tak dapat nk join memandangkan minggu depan sy mintak cuti dari boss yg merangkap suami ku utk balik kg...ni kes ambik ati lar nih..hehe..kan ape kesian lar..minggu depan suami ku kena layan ptpl tu tanpa assistant..agak berat tu...tapi famili punya pasal terpaksalar berkorban...siiaan dia...
haa..tgk tu...boleh makan siang n malam lagi...tu baru 2kg tepung jer...tulah kalo famili ramai2 tu kena lar rajin2 belajar buat roti mcm sy ni..tu baru famili sblh emak sy..tu pasal kalo masa hari raya bila buat rumah terbuka kitorg kena beli ayam lebih 10ekor...kang kalo beli skit tak cukup..sapo yg malu...suami den jugak...apapun kdg2 sy support ngan roti 2kg cam ni ha...selamat...pastu sy buat lain2 jenis..kalo adik lelaki suka sgt ngan roti piza tu..kalo adik pompuan suka roti cheese n blueberi..kalo mak suka ngan roti sardin...ada jugak yg suka roti kaya n kcg merah...jadi kenalar pelbagai perisa...
biasanya roti ni bila dh sejuk sy akan bungkus ngan plastik..siap tekan lagi supaya tahan lama skit..sma ar masa sy supply kt uitm dulu..tapi masa sy berniaga di pasar malam sy tak bungkus pun..sbb terus jual kan..sebut pasar malam...ingat lagi masa mula2 join pasar mlm kt pasar tani...sy bersemangat tu nk berniaga...roti n kek dh siap masak...awal ptg gi pasar tani..tau apa jagi...hmm ni lah kisah sedih segelintir org2 kita yg tidak sudi saling membantu..sy dpt tempat kt belakang skali yg btul2 org tak nampak makanan sy..ada tapak kosong peniaga yg tak dtg pun sy tak dibagi masuk kedepan..maka bila mlm hari balik dgn roti n kek yg tak laku...sy n suami kesedihan..tapi kami kuatkan semangat..pada minggu ketiga barular ada satu pakcik tu kesian kan kami lalu dia beri tapak yg mana ada org jual air dh 3 minggu tak dtg..itular..kesabaran mengatasi segalanya..inilar secebis dari keperitan perniagaan sy..
okay lar setakat ni lar citer pasal roti sy tu...mmm skarang sy nk tanya teman2 sekalian ada tak kdg kala badan tu terasa berat dari biasa...atau terasa malas ke..tambahan plak umur dh melebihi 30thn...hmm kalo ada sebaik2 nya kurangkan makanan berlemak...sbb.. 
kebelakangan ini isu kolesterol mmg menjadi perhatian ramai..mana tidak nya di malaysia ni kan terkenal dgn kemeriahan warna warni makanan...maka kolesterol yg di ambil jugak warna warni...hehe..bayangkan makanan org melayu jer byk yg melibatkan santan...eg, rendang, pulut, kuih muih, mi, cendol...mmm mmg byk lagi lah...kalo nk tulis kang abis muka surat blog sy ni dgn makanan yg tinggi kolesterol...kelazatan nya tak dpt nk dinafikan...hehe...nak nk pulak kalo dalam musim perayaan lagi lar banyak makanan begini di sediakan..btul tak...tapi kena ingat2 penyakit yg tersembunyi di sebalik makanan tu...
kalo sebut ttg kolesterol...mungkin ada antara adik2 kecil tu masih belum tau maksud nya...sebenornya kolesterol ni sebatian lemak yg diperlukan utk pelbagai fungsi eg membentuk n menjaga membran..menghasilkan hormon seks, meleraikan lemak n etc..masalah nya kolesterol bila dh meningkat...badan kita ni tak dpt nk singkirkannya lagi..itu yg jadi punca penyakit...biasanya makanan menjadi masalah utama kpd peningkatan kolesterol dlm badan...itu sbb nya kalo saygkan famili kenalar tau apa yg mereka makan..specially bila makan kt luar..eg, mcD..KFC..a&w...byk lar jugak lagi...
tapi teman2 smua jgn risau sy ada cara..nk tau..tapi kena rajin skit..iaitu jus buah2an n sayuran..kalo sy mesti lar pilih jus buah..kalo sayur tu biasanya sy buat sup sayur..sebenarnya suami sy tu..tiap hari mesti ada semangkuk sup sayur atas meja..katanya kalo sehari tak makan sup sayur tu mesti badan letih..aik mcm tu pun ada...tapi kalo sayur carot tu sy suka lar..jus carot..pun sayur gak kan...sape pernah minum jus mentimun n pegaga..haa..mesti takut pahit kan..sy pernah minum masa si duta tu baby..kan apa nk tambah production susu...doktor suggest buat jus pegaga...mmg bagus...rahsianya adik2 kenalar tambah madu, lemon skit n gula batu..jadi rasa jus tu mmg sedap tak pahit pun..sooodap..
moral hari ni..langkah terbaik merendahkan kolesterol dlm badan adalah amalkan pengambilan jus buah2an yer...selamat kurus n ramping...hehe

Monday, June 28, 2010

kek no.2

salam dari sy..hmm..smlm dh buat kek no.9...ingat lagi tak kek minggu lepas yg sy tersilap tu..hehe gelak ar tu...tak baik ketawakan org..tapi takpe..tersilap tu kan biasa...maka minggu ni sy decorate cake pattern yg lain plak...takkan nk buat same gak kan..tak surprize aar..sepatutnya kek ni utk hari khamis yg lepas tapi ade masalah teknikal sikit..atuk beliau yg tercinta meninggal dunia..maka kek bezday pun ditangguhkan...ke hari smlm...
memandangkan beliau baru umur 2thn...maka sy terfikir lar buat kek no.2 plak..hehe smlm no9 harini no2...esok kalo ade bezday umur 10thn...ish ish..laagi best...kek nye besor skit..huhu..sy pun decorate guna bintang hati ku...special utk sicomel tu...tapi apa yg penting gambar chuggington kesukaan sicomel tu mesti ada...nnt menangis plak adik tu..nk chuggington nk chuggington..haa mana plak mak ayah nya nk cari...hehe gurau jer...
yg menariknya kek ni ditempah oleh adik angkat sy si yati latiff tu..hehe dulu zaman sek men smua org suka lar mengambik adik angkat..sy pun tk ketinggalan sma la jugak...hehe tima kasih aar yati...tak rugi akk ambik ko adik angkat yer..hehe..tapi ada skit rugi mase sekolah dulu tak ambik ramai skit..kalo tak mesti laagi byk tempahan kek sy...mesti ade kek no3..no4..no5.. dan seterusnya...ish lawaknya...
kadg2 ada rasa kelakar jugak ngan fb nih...tak sangka sy dpt ctc member2 lama semula...kalo nk harapkan telefon je..mana mungkin...lagipun kena tunggu balik kg mase raya..itupun bukan dpt jumpa sbb masing2 buzy ngan famili...termasuk lar famili mentua...sy sdiri pun begitu juga...cuma..takdelar istilah berebut hari raya...yg tu mmg bagus..tapi yg tak bestnya wa kena kuar duit raya 1thn 3x angpow...wakakah...sronok benor lar yg jadik adik2 hambo nih...senyum sepanjang thn...
okay setakat tular celoteh sy ek...bye...opsss...sy dh janji nk kasi resepi piza bun kan..kan..hehe..si yati saat n zubaidah zubir tu senyum aar tu...aaa salin cepat..kalo dh try tak jadi tu..cuba laagi sampai dpt..
ssyy..ini pelahan2 skit tau..sebenornya sy pun dulu2 mula belajor roti tak jadi gak..kih kih taaapi pastu okaay jer..so kena tabahkan hati ek..good luck...
resepi utk 32bj...
tepung- 1kg
gula- 155gm
yis- 2.3sudu
improver- 1sudu
garam- 1sudu
pelembut- 40gm
telur- 1.5bj
air sejuk- 488ml
margerin- 155gm
cara2
-putar tepung, gula, yis, improver, garam, pelembut gaul rata...
-kemudian masuk telur..air sejuk...margerin..
-uli doh sehingga lembut seperti donut..
-boleh letak inti kt dalam doh utk roti sdn n lain2 jugak..
-tapi kalo utk piza kena tunggu kembang pastu baru susun sausage kt atasnya..
-kemudian tunggu kembang dua kali ganda saiz nya tu...
-kalo dh agak naik boleh panaskan oven- 180' atas bawah...
-kalo suhu dh okay..boleh sembur telur kuning kt atas roti kemudian boleh lar dibakar...selama 15mint..
okay selamat mencuba..ta ta ti ti tu tu...




Sunday, June 27, 2010

kek no.9

salam dari sy..kek no.9 ni di tempah oleh sepupu sy dari setapak jaya..k.ani tempah special utk ank dara beliau yg tercinta Ainaa...hee dgn k.ani ni mmg nostalgia sikit sbb dulu mase kecik2 dapat jumpa setahun skali jer..tu pun time raye..al maklumlar jauh diaorg kt k.l..sy plak di kg...kalo jumpa time raye...mula2 mmg lar malu jer..tapi bila dh kawan mcm tak nk balik..haa tular malu2 kucing namanye...apapun k.ani sekeluarga sy ucapkan tima kasih tak terhingga atas tempahan kek tu...sy mmg terharu sesangat...pastu siap jemput ke kenduri lagi...yolar semoga ikatan kekeluargaan akn sentiasa terjalin...
kek no9 ni untuk ank tercinta Ainaa-yg berumur 9thn...dalamnya sy buat rich choc cake...pastu letak gambar anknya yg 9thn tapi..k.ani mintak letak gambar kedua2nya skali...haa biasalar tu k.ani mase kecik jer cam tu..esok bila dh besor mesti kamcing punyalah...pastu sy decorate ngan butterfly pink color..yo lar utk ank gadis yg come lote tu...mesti suka ngan pink color..hehe
smlm ptg jam 2 dh tolak ke setapak jaya...tapi on the way jalan jem lepas bukit jalil tu..kereta jalan slow betul almost tak gerak..ish geram jugak rasanya...rupa2 nya ada kereta accident ke sy pun tak pasti yg pasti org perlahan kan keta sbb nk tgk trak tarik keta...eee geram btui lar...ingatkan mmg jem...kalo accident teruk ke mesti ada polis ni keta tarik jer..lepas jer tempat tu jalan mmg clear..mmg lar menguji betul tahap kesabaran..astaghafirullah...punya lar risau ingatkan tak sempat lar kek ni jam 3ptg...dlam hati seribu kali doa kt tuhan jgn lar jem teruk...alhamdulillah sampai gak cuma lewat 20minit..nxt time kena lebih awal lagi..hmmm..
sampai jer mmg lar kek sy tu tgh ditunggu2...ank k.ani yg nk menyusu tu terus tak jadi bila dgr kek dh sampai..hehe..kelakar jugak tu...antara kek n susu...kek gak jadi pujaan si kecik tu yer..lepas nyanyi lagu hepi bezday..ank2 kecik pun tadah piring...same lar mcm kt parti pn.normazla yg lepas tu...tak sampai 1/2 jam kek tu tinggal suku shj..hehe..
haa..lupa lak nk citer pasal tart buah ni..memandangkan ada buah yg lebih dari buat kek tu maka sy buatkan tart buah nih..mana tau sekejap jer dh licin...yg kesian nya m.uda tak sempat nk rase..takpe lar m.uda nxt time sy buat kan special utk uda yg lain yer...insyallah...
sebelum balik sempat lar sy bergambor ngan keluarga k.ani n ibu tercinta...bukan apa beliau lar org kuat dari jam 4pagi...rupa2nya ade kenduri dari jam10..kenduri arwah...pastu naik buaian cucunya..last barular majlis harijadi..ini majlis 3 in 1...hehe..okay gak tu sbb bukan sonang nk kumpul keluarga time macam ni..masing2 ade komitmen ngan famili masing2...apapun skali lagi tima kasih byk2..insyallah nxt time kalo dijemput sy akn dtang jugak..kalo takde keta sy naik kuda pegi setapak..hehe gurau jer...

hmm..hari ni memandangkan ada byk peristiwa yg mencabar kesabaran sy maka dgn itu sy ajak teman2 sekaliang menilai smula tahap kesabaran dlm diri kita smua..okay tak?...jom...
sikap sabar adalah penyelesai kebanyakan masalah...tentu teman2 semua pernah dgr ayat ni..sabar itu sebahagian daripada iman..tapi berapa ramai antara kita yg mampu bersabar dlm menghadapi persoalan hidup...jika ramai yg sedar ttg erti kesabaran pasti tiada lah lagi kita dgr ttg org mengamuk..atau org bergaduh..atau org berparang2..sememangnya hidup dizaman moden ini memerlukan tahap kesabaran yg amt tinggi...lebih2 lagi dlm berkeluarga n bermasyarakat...
sikap sabar sifat yg baik n merupakan akhlak org2 mulia yg harus kita contohi..sebenarnya bukan mudah utk memupuk sikap sabar ni..tapi jika kita berjaya memupuknya...sentiasa berlapang dada..setiap dugaan n musibah yg dtg pasti dpt ditempuh dgn reda....kita mesti mampu menepis segala kesulitan yg bertamu...sikap sabar boleh menjadi perisai kepada kita dari melakukan sesuatu yg buruk..dimana bakal kita sesali di kemudian hari... didalam apa jua yg kita lakukan pasti memerlukan kesabaran yg tinggi..dialam rumahtangga...didalam kerjaya..dimana2 jua kesabaran diperlukan..
namun sebagai hamba yg lemah..sudah pasti setiap org juga pernah tersalah langkah...yg pasti gunakan kesabaran yg ada utk menghadapi hari mendatang..percayalah lebih banyak kesabaran yg kita ada maka  akan lebih banyak lah kesenangan yg kita bakal peroleh...
moral hari ni..jadikan sikap sabar itu sebahagian daripada diri kita..insyallah byk masalah yg akan selesaik ya adik2..bye..

Saturday, June 26, 2010

roti n kek doraemon..

salam dr sy...smlm roti dari mak tam..hari roti dari ima mashitah plak..beliau nk jual kt sekolah..hari sabtu ada program kata nyer...mlm tadi beliau ambik kt umah sy..yg kesian nye bonda tercinta beliau masuk hospital kt sunway mc...moh kita ramai2 doakan kesihtan yg baik utk bonda beliau..umur bonda nye pun dh 70+...mmg memerlukan penjagaan n kesabaran yg tinggi....ditambah plak ank nye demam..itulah bila dh berkeluarga ni..saat2 begini lah yg mencabar hati nurani...saborlah ye ima...akk doakan ko okay..
ptg smlm sy buatkan roti 4 jenis iaitu roti kacang merah...tuna...sausage...pizza bun...slalunye mmg roti yg nilah yg menjadi kegemaran ramai specially piza bun tu...
bila tgk roti2 nih..sy teringat masa omak sy mula2 duk ngan sy kt puchong utama...bila cuti sekolah jer..adik2 balik umah sy..masak roti xtra kan 1kg..blh dpt 30bj...dlm masa sehari jer..diorg boleh habiskan..tapi dlm masa sebulan jer..pastu kurang ler..last2 omak den jer yg makan...haa tau adik ku jemu...dari situ sy tau lar..market ni mmg kena tukar2 product nye kalo tak..mmg ler jemu...tapi kalo skali skala org akan cari balik gak menu tu...nak jadi citer..si rahman (ank sedara) mase dia baru pandai meniarap..ayah nye syok sembang ngan suami ku..tak tau anknye makan roti kt troli yg tgh disejukan mcm miow...kitorg pun ketawa ramai2...macam tu pun boleh...
ha yg ni plak...kek doraemon utk ank ima mashitah tu..umar namanye...ank nya baru setahun..ni yg suka kek doraemon ni ank nye ke mak nye..hehe..gurau jer...
okay lar abis udah kisah tempahan roti n kek utk ima mashitah...maka sy pun nk tanya kt teman2 smua pernah tak kalo nk solat tu terasa ada ragu2...haa kalo ade jom kita tgk kenape ek...mane tau boleh lar kita sama2 perbaiki kelemahan kita kepada Yang Maha Esa...
ada 10 tanda yg kita mungkin perasan selama ni terganggu oleh syaitan..
pertama: ketika kita nk membaca takbiratul ihram'allahuakbar'..kdg ada tak rasa was2..btul ke idak..byk kali ulang pun rasa ragu2..kdg2 sampai imam abis baca al-fatihah..ha mmg le kena ganggu..sebaik2nya baca surah an-nas..atau ayat kursi..supaya bila menunaikan solat tidak diganggu n terasa lancar..
kedua: semasa sedang solat tidak dpt memberi tumpuan dalam bacaan solat...jika ada terasa begini ludahlah kekiri 3x dan berlindung lar kpd Allah...
ketiga: lupa jumlah rakaat yg di tunaikan..yg ni mmg kdg2 berlaku kpd sy..jadi biasanya sy akan sujud dua kali sebelum memberi salam..semasa sujud tu baca 'subhana man la yanamu walayashu'..
keempat: syaitan akan membuat fikiran menerawang kearah lain..membuat solat keliru rakaat nya...jadi sentiasa tumpukan perhatian semasa solat..kalo boleh pejam mata supaya ditetapkan hati nurani..
kelima: syaitan akan membuat kita rasa tergesa2 utk menunaikan solat...sebaik2nya ketika solat kita berhati2 dan bertenang...barular solat kita tidak diganggu..jgn tgh lapar solat nnt kepala asyik teringat nasik..ish ish
keenam: membuat gerakan yg tidak perlu..kalo ada perasaan nk main tu cepat2 lar hilangkan..itu kegemaran syaitan..
ketujuh: semasa solat memandang ke kiri n ke kanan..mmg sy ada jumpa org yg tgh solat mata nya melihat ke kiri n kekanan...sebenarnya itu adalah gangguan syaitan..sebaik2nya semasa solat mata tu tgk ketempat kita nk sujud shj..
kelapan: rasa mengantuk n asyik menguap..jadi kalo mengantuk skalipun janganlah menguap besor2..kata org tua2 boleh masuk lalat..sebenornya syaitan yg masuk..eee ngeri nya...
kesembilan: bersin semasa solat adalah salah satu cara syaitan utk menganggu org ketika solat...ha kalo nk bersin tu kalo boleh tahan sikit..tapi kalo dh habis solat tidak mengapa..
kesepuluh: terasa nk buang angin atau buang air: yg ni mmg ler slalu terjadi kt ramai org..lepas ambik air sembahyang rasa nk kentut tapi kalo tak takde rasa pun..pelik tapi benar..itu gangguan syaitan jugak..selagi tak dgr bunyi atau keluar bau jgn lar berhenti solat..itu cuma gangguan ajer...
moral hari ni..kalo nk solat tu make sure hati kita tgh betul tenang n relaks...jgn terburu nk abiskan solat...nnt solat kita tak diterima..maka rezeki pun susah nk masuk..sama2 lar kita berubah kepada yg lebih baik...

Friday, June 25, 2010

roti n kek tiramisu lagi...

salam roti dari sy...hehe asyik kek je..ha ari ni roti lak..moh kita tgk roti apa yg kita ada yer...mari2 mari..piza bun ada...sardin ada...sausage ada...aa sebenornya roti2 ni diorder oleh mak tam sy untuk ank dara nye jual kt sekolah iaitu si fatin...roti2 ni nk dijual kt sekolah di ulu yam..ada sek men kt sane...sabtu n ahad ni ada program special tau..iaitu perlawanan ragbi antara asia...so wakil sekolah tu seantero asia lar..bukan calang2 tu ek...moga2 malaysia ada lar harapan gak...takpe kalo nk menang makan roti yg irabakeri buat tu..hehe..insyaallah..
hari ni bila sy buat roti ni teringat lar pulak zaman2 menghantar roti kt uitm s.alam...lama dh tu...sehari boleh jual sampai seribu bijik...tapi mmg letih gak sbb kena pusing satu uitm tu lebih kurang 9 tempat..subuh2 sepii'(bhs klasik org perak) dh meround satu uitm tu...mase tu ingat lagi kalo roti tu tinggal 5 bijik mmg hepi sgt...tapi tu time hepi..ada gak time sedih nya bila time roti tak laku dek kerana student cuti tiba2..rasa nk menangis pun ade...uwaa..pilu rase hati lak...apapun itular antara kenangan n pengalaman berniaga yg sy timba sepanjang 10thn nih...
ha yg ni kek tiramisu ditempah oleh farah monika woon..beliau ni keturunan chinese gak sama cam si duta tu...hehe mase dia bagi salam tu sy terkezut sbb dari awal2 tempah kek ingatkan dia chinese..dlm hati pelik bin ajaib camno lak chinese leh tersangkut ngan kek sy nih...rupa2nya org melayu...hehe mintak maghap lar ye dik oii...beliau saje nk test kek tiramisu tu...teringin kate nyer...moga2 lar okay rasa nye yer...
hmm...siap packing smua roti nih suami sy gi antar ke s.alm kt umah pak tam...sy pun sambung keje buat kek n roti utk si ima mashitah pulak..lambat skit sbb confirm dh tgh...tapi sy ada mase so layan je lar...lepas dh settle semua keje suami blum balik lagi..ni mesti singgah kt ptpl dulu...ish sempat lar sy mengelamun..nk tau ape dia..jeng jeng..hai kisah lah rumah tangga kata p.ramlee...hehe..
Org tua dulu2 jarang kita dgr bergaduh suami isteri...apa rahsianya..haa..jgn ingat kek aje ade rahsia..suami isteri pun ada rahsia..hehe moh kita tgk ape rahsia nya...asyik2 sy kasi tips2 utk kek gebu jer..haa minggu ni sy kasi tips utk suami isteri gebu lak..hehe..cepat salin berkesan nih..
yg pertama..rumah tangga adalah tempat utk merehatkan n menenangkan diri..bagi sy kalo rumah besar n cantik sekalipun pun kalo isi rumah tidak memahami antara satu sama lain..saling mengasihi maka rumah itu tidak mampu menghilangkan masalah...itu sbb nya bagi sy dan suami rumah kami adalah satu terapi yg terbaik..tidak perlu kami pergi bercuti untuk menghilangkan kerunsingan hati...kalo balik keje suami nk tido bior jer..kita buat hobi kita lak...memasak ke..tgk tv ke..berkebun ke...tapi ingat jgn di bior suami tu tido lama2 kang sakit sape yg susah..kalo boleh sepakat...nnt ank kita pun ikut...ooo mama n papa ni bersatu hati lar...
yg kedua..rumah tempat memupuk emosi, kasih sayang n cinta terhadap pasangan..sebenarnya setiap org pun mmg lar suka kalo diri kita diambil berat...cuma di dalam kesibukan n keletihan keje menyebabkan keadaan itu dipandang remeh oleh pasangan...bagi sy memasak adalah satu tanda kasih ibu atau isteri terhadap keluarganya...letih memasak tu akan hilang bila suami n ank suka makan..suami sy jarang cakap masakan sy sedap tetapi sy tahu masakan sy tu sedap bila beliau makan bertambah2..hehe seronok oo...bagi suami sy plak...penat keje tu hilang bila sy yg masak makanan utk nya..dia kate mmg lain makan kt umah..tapi yo lar bukan slalu dapat..tu yg soodaap memanjang...
yg ketiga..jika kita saling memahami sikap..pasti rumah tangga aman damai..sememangnya tiada rumah yg tidak pernah dilanda gelora tetapi terpulang kpd kita utk mengawalnya..kdg kala ada teman2 yg mengadu ttg suami langsung tak ingin membantu dlm perihal rumahtangga..sebenarnya..perkara begini sgt umum berlaku...cara yg terbaik adalah bahagi tugas supaya pasangan kita tau akan kesusahan kita..seperti sy kemas bilik suami tolong jaga anak...mungkin skali skala ajak suami membantu didapur..sekurang2 nya komunikasi antara pasangan akan wujud semasa memasak...kalo timbul masalah..jgn tunggu lama2 utk diselesaikan..bila kita berkata2 tu berhati2 lah dgn pasangan...cuba cari minat yg serupa supaya kita akan rasa gembira bersama...
yg keempat plak..sentiasa lah berdoa n bertawakal..kerana hanya tuhan sy yg tau ape yg pasangan kita suka..maka nnt segala urusan kita akan lebih dipermudahkan...bukan apa..jika kita dpt mencari kelebihan n kekurangan pasangan kemudian kita saling melengkapi pastinya rumah tangga itu akan pergi lebih tinggi darjatnya...inilah yg cuba sy praktik kan sepanjang perkahwinan...
 Jika anda faham smua diatas ini maka lebih mudah bagi kita utk melayari bahtera perkahwinan...bak kata suami saya..kita akan dapat apa yg kita beri..sebenarnya sy juga sama seperti org lain yg sentiasa mencari formula n belajar utk kebahagiaan sejagat..
namun apa yg dapat sy perhatikan..masalh sering timbul dlm bab kemas rumah n masak..isteri sakit hati bila buat keje rumah sendiri tapi sang suami depan tv..hehe tu mmg biasa tu..tapi sebenarnya sang isteri bukan marah tapi meluah perasaan jer..nape lah sang suami sampai hati biar je isteri tu..kate sayang...bantular sikit2 apa yg patut..kalo isteri memasak sang suami bantu ar menghidang makanan..kalo org dulu2 mmg lar isteri buat semua nya sbb isteri duk umah jer..skarang lain sama2 letih balik keje..duit gaji pun kongsi..sama2 ar sediakan makan..barular erat kasih sayang tu...
kdg2 tu timbul plak isu bila bercakap tidak diberi perhatian..haa yg ni pun satu isu gak...sebaik2 nya bila pasangan kita bercakap cepat2 lar beri perhatian..jika sang suami tgh buzy bagitau kt isteri elok2..minta sang isteri bersabar sekejap..jgn jadi budak kecik cam siduta tu...skali panggil mama..mama..tiga kali panggil mama tak perasan iiraaa...kih kih automatik kepala sy tgk dia..haa budak kecik pun tau marah bila kita tak peduli...inikan pulak suami isteri...
ada jugak bab penampilan menjadi isu..hehe mmg sang isteri teringin skali di puji sang suami..kan ape barular rase diri tu cantik n menawan..kalo teman2 puji mmg tak same...tapi kpd sang suami biorlah bertempat..jgn lar isteri nk bawak ank gi taman pun nk puji...you nampak cantik..haa tu tipu aar tu...kpd isteri plak jgn asyik harap suami nk puji jer..nnt terbiasa lak..buat keje sikit nk puji...si isteri plak kena lar faham mmg semulajadi org lelaki berat mulut kalo bab puji memuji nih...suami sy jarang memuji n bagi hadiah tetapi sy sentiasa rasa dihargai..kerana dari airmuka beliau sy dh tau beliau suka atau tidak...kalo boleh setiap kali kita nk buat ape tanya dulu utk mengelakkan salah faham...tapi jgn sampai nk makan apa pun asyik nk tanya...jemulak..tak surprize..
buat masa ni inilar yg dpt sy kongsi..moga2 pengalaman sy menjadi panduan yg berguna buat kita semua..ta ta ti ti tu tu..

Thursday, June 24, 2010

kek coklat buah..

salam kek dari sy...mmm..pagi2 lagi sy dh buat kek coklat yg ade buah kt atasnya..tempahan dari cik nadiah as'ri..beliau ni nak minta sy tolong surprizekan boyfrendz nya...hm jam 8.30pagi dh kena antar kt puchong utama 10/13..alah..dokat jer tuh...kalo nk surpriza lepas sembahyang suboh pn boley..amboi itu bkan surprize tapi terjaah...hehe..yg kelakarnya nk surprize...tapi cik abang nye baru bgn tido..opocot nenek..happy anniversary to my luv..la pulak..kih kih..haa..nnt kalo jadi!!!...jgn lupoo tempah kek 5 tingkat ngan irabakeri ya...ameen..
dh settle terjah org pagi2..maka sy pun meneruskan perjalanan ke tesco..macam biasa..memborong barang..aduhai..kan best kalo ptpl tu bayar cash..takde lar ambo suami istri kena jadi ah long...makan ikan koring slalu nih...lamo2 satu famili kering...haiih..tawakal jelaar...
dalam hati berkata..besor betul jasa kek ni kt kami satu famili..yolar..sbb kek sy jumpa suami..sbb kek ikatan kekeluargaan semakin erat..sbb kek sy tau berniaga...sbb kek sy mempunyai ramai kawan..sbb kek sy jadi begini kuat...dulu2 keluarga sy kurang percaya dgn kerjaya kek ni..habis sekolah pegi keje kt kedai kek buat apa?//...alhamdulillah sy telah berjaya membuka mata keluarga bahawa kek adalah satu kerjaya yg menjamin masa depan jugak..
hmm..hari ini sy ingin sekali berkongsi citer tentang kerjaya pilihan hati...adakah teman2 semua mempunyai satu kerjaya yg menetapi kehendak atau hanya sekadar bekerja untuk pendapatan..sudah pasti sukar untuk dijawab yg mane lebih penting...bagi sy kedua2 nya juga penting..tetapi jika diminta pilih antara satu pasti sy pilih pendapatan..kerana jika terlalu memilih pasti sukar kerana kita perlu berdepan dgn realiti hidup..mungkin ramai sukar nk percaya setiap pekerjaan pasti ada pulangan nya jika kita berusaha...
Memang menjadi satu masalah kepada graduan universiti apabila kerja yg ditawarkan tidak setimpal dgn kelulusan...tetapi teman2 jgn susah hati..sebenarnya jika kita positif situasi yg dihadapi tidaklar seteruk yg disangkakan...malah sy sendiri pun tidak pernah menyangka akan berada di tahap ini...kerana suatu ketika sy pernah berada di tahap yg paling bawah...setiap yg terburuk itu membuatkan sy mengenal lebih erti kehidupan duniawi...percayalah setiap apa yg kita pernah pelajari n timba sepanjang hidup pasti akan ada gunanya jika tidak dialam pekerjaan pastinya dialam rumah tangga..
Di suatu ketika sy kurang yakin dgn kebolehan diri sendri...rupa2nya setiap yg berlaku pasti ada hikmah yg tersembunyi...dari kecil hingga ke alam dewasa...tidak semestinya yg kita pelajari itulah yg kita akan jadi..sy mengambil jurusan secretariat di stamford college tetapi yg pasti...sy tidak semestinya bekerja di company secretary...sebaliknya sy mengambil peluang untuk berniaga..sedangkan ilmu yg ada tetap sy boleh guna untuk pengurusan yg lebih baik...begitu juga dgn suami jurusan hotel management..akhirnya menjadi pembekal bhn mental utk culinary item n raw material...sebaik2 nya kita jgn jadi apa yg org lain mahu...sebalik nya ambil peluang yg terbentang di depan mata...sentiasa mencari2 peluang yg ada...
Teman2 ku sekalian..
jika anda masih tercari2 kerjaya pilihan..cuba cari kemahiran yg ada didlm diri anda..kalo ade peluang untuk menimba ilmu cuba cari sekalipun secara persendirian..kita jgn asyik menyalahkan majikan atau masyarakat sekeliling kerana pasaran kerja kini sgt tinggi persaingan nye...jgn suka memilih kerjaya yg mudah tetapi kurang persaingan..ada antara teman2 sy yg bergaji tinggi tetapi berkelayakan rendah shj..tapi ada yg berkelayakan tinggi bergaji rendah...semua itu bergantung kepada usaha individu...jadi tepuk dada tanya selera...
moral hari ini...sentiasa berusaha utk sebuah kejayaan disamping doa n tawakal kepada Allah..insyallah setiap usaha kita tetap akan membuahkan hasil suatu hari nnt..Good luck..

Wednesday, June 23, 2010

alamanda lagi...

ha ha ha..kalo ade adik sy si pedot tu mesti kate..alamanda laagi..ish ish...mmm itular rutin tuan iskandar sekeluarga...tu sbb carre4 ade kt sane..esok2 kalo carre4 tu dh bukak kt puchong..hmm..takdo laaii nk kesane nye..alamanda tinggal memori jelar..tunggu aar ujung2 tahun bila ptpl ade cuti..hehe..
kebetulan antar kek hari ahad aritu...teruslah singgah kt alamanda utk beli brg kt carre4 n cold storage..tgh jalan tu nampak lar org ramai dari atas ke bwh mcm semut bawak gula..laa rupanye si stacy anam tu nk muncul...itular situasi skarang bila ada artis yg muncul..hehe..suamiku pun offer tolong tangkapkan gambar..ingatkan nk offer tolong jaga ank kejap..ish ish..dlm tak kenal artis melayu tu..kenal plak si stacy tu..kih kih..kan ape risau bini nya hilang kt tgh2 org ramai tu..yg siduta tu pun nk ikut jugak papanye ketgh org ramai tu..aissh..sabor je lar..
dh dpt tangkap gambar..suami ajak gi..ingatkan dpt lar tunggu sat dgr stacy menyanyi...mm hampeh..yg stacy pun tot tet tot tet plak..lama lak..promo la katakan..kang duit tak masuk lak...uish baik sy blah dulu..gi carre4 beli brg..cari telur n siakap..ntah ape lagi suamiku borong sy pun dh lupa...yg sy ingat telur nya gred a..tapi besarnya macam B-..kalo B okay lagi ni tak B minus..ish ish..kalo tak ikhlas jgn buat promo..penat kiorg dtg dari puchong..nasib baik ade brg lain yg okay..kalo tak boikot jer...
yg ni plak sementara menunggu suami solat..sy ambik turn jaga si duta tu..sonang je..kasi jer mainan tu, selesai...he he..nampak tak kt muka si duta tu..ada satu tanda...minggu lepas jatuh kt tepi katil..tular kata org..walau kita jaga macamana pun kalo dh takdir nya begitu..namun alhamdulillah cepat gak baiknya..bawak gi hospital doktor kate okay..mulanya risau gak ingatkan darah dlm hidung rupanya kulit aje..masa nurse tu cuci ingatkan dia nangis sakit rupanye marah kt nurse tu..pegi aar pegi...ish ish..balik terus tido..letih marah kt doktor tu..
sy ingat dulu mase ank abg ngah pun cam tu gak..lompat punya lompat belakang nye kena almari...klinik laagi..haish..mmg lar kaya doktor tu kalo jadi jiran tetangga kami..ank2 kecil..perangai seribu satu macam..dulu mase kitorag kecik pulak bila lari2..terjatuh atuk siap nyanyi lagi 'aci2 ketuk pintu...budak nakal mmg begitu'..sambungan nya sy dh lupa...sori..hehe
si duta tu ingat nk buat peace tapi jari nya belum pandai...jadi dia tukar buat best plak..yg lawaknya papa dia panggil dia kucing sbb ada tanda..pastu dia boleh plak menyahut miow..ish tu ha tgk tu..kucing lawan gajah..kui kui kui..tular anak ku..mama kata duk diam diam..tak nk dgr...lompat jugak...bak kate sepupu sy..ni kalo kasi upah 500 hinggit pun tak sanggup nk jaga..kih kih..mmg ligat..hmm..anakku anakku..
sampai kt umah..ptg tu bwk si duta tu gi taman..kt taman jumpa amoi..umurnya 21/2 thn tapi mulut nya sama cam siduta tu..siap mcm org tua lagi..boleh tanya ni muka kenapa?..sakit aar..sian..dh tu main sama2 ngan siduta tu kejar burung atas rumput..burung2 tu apalagi cabut lari ar..bila nk balik..tomorow lagi ar..bye bye oltraman..haa sudah..ank aku jadi ultraman pulak..ish ish...kejap kucing kejap ultraman...kih kih..
moral hari ini...hati2 ngan ank kecik..bukan nya tau bahaya...

Monday, June 21, 2010

rinaz collection..

salam irabakeri...hehe tapi hari ni sy nk citer ttg kebijaksaan dalam memilih pakej andaman pengantin...dgn itu ingin lar sy perkenalkan teman seperjuangan sy iaitu rinaz collection...beliau ni adalah mak andam kalo gelaran org dulu2..tapi skarang lebih sedap lagi iaitu wedding planner..sbb wding planner skopnya lebih luas dlm merancang sesebuah perkahwinan...
kalo dulu2 musim cuti sekolah atau cuti umum biasanye menjadi pilihan utk mengadakan perkahwinan..tapi skarang org ramai dh mula memilih tarikh mengikut dewan...namun yg penting hari istimewa itu dapat dikongsi bersama saudara mara n teman sekerja...jadi bab memilih pakej pengantin ini amat perlu dititikberatkan ketika merancang majlis yg besar spt ini...dalam memilih pakej perkahwinan amat perlu disesuaikan dgn peruntukan kerana setiap pakej mempunyai harga yg berbeza n kemahiran juga amat berbeza...dgn itu mesti memilih dgn berhati2 n kalo boleh carilah yg berpengalaman luas..spt rinaz collection yg dh lebih 10thn berkecimpung dlm bidang ini...
sebagai pengantin anda berhak menentukan pakej kawin yg mane lebih baik utk anda merakam detik indah pada majlis perkahwinan anda..selain dari harga anda perlu melihat contoh2 yg pernah dibuat oleh kedai tersebut...jgn terima bulat2 cadangan sedara mare mengenai pakej yg mereka kenal..sedangkan anda boleh mendapatkan yg lebih baik dari itu..itular kata opah sy..lain kali kalo org kawin pegi dekat jgn lari..esok bila kawin rugi...itu tak tau ini tak tau..hehe..opah ku opah ku...btul jugak tu sbb masa org lain kawin tulah kita tau ape yg kurang n lebih nya..sememang nya tiada perkahwinan yg sempurna tapi sekurang2 nya kita blh memilih utk merakam detik indah utk dikenang sepanjang hidup...bkn apa esok kalo ada yg tergigit lidah tu blh lar tgk balik kenduri kawin yg lepas tu...mana tau okay balik..hehe..
haa..tgk tu boleh tahan jugak kehebatan rinaz collection yer...nasib baik sy dh kawin kalo tak mesti dh cop kt sane..hehe..takpe adik2 sy ramai lagi yg blum lepas lagi..byk prospek k.rinaz ek..
amboi..kan main lagi..mmg berbaloi..cik puan kiter dari puchong permai ni ha..
zaman skarang mmg ramai pasangan yg lebih sonang dgn khidmat pakej kawin yg mcam gini...siap jurusolek, jurugambar, persalinan pengantin n wedding planner..kan ape lebih mudah n pengantin tak perlu nk mencari keliling kampung cam dulu2...tinggal sediakan jer ongkos nyer..hikhik..lepas majlis tinggal ambik jer hasilnye..tu ha satu album laagi...
yang ni adalah diantara brg kemas utk pengantin2 menggayakan dihari persandingan ataupun pernikahan...pengantin cuma perlu pilih jer nk pakej yg mana satu...barat..timur..utara..selatan..jgn nk mintak pakej eskimo udah...kita kt malaysia..hu hu..
nilar org melayu kiter..baju ni sesuai lar untuk majlis pernikahan..warna tu boleh di adjust..nk kaler ape?...kuning..merah..biru..hijau..tapi biasanya org pilih putih lar..hehe..suci n murni...
amboi..yg ni gaya barat..wild wild west..ni acara potong kek sesuai bebenor nih..nk nk pulak kalo kek tu tempah ngan irabakeri dlm 10 tingkat...hehe..wedding of the year lar ko dik...sure masuk tv3..blh gak akk tumpang sekaki..hehe gurau ek..jgn mare..
 yg kaler hijau..menarik gak...kan ape kalo abis kenduri boleh terus pakai utk raya..
yg ni nampak anggun n bergaya...mmg cantik..

 hm kalo nk tau pakaian cina n india pun k.rinaz buat gak..beliau kata ada yg nk buat persalinan satu malaysia..hehe..menarik btul yer...tular org kata sekali seumur hidup..
moral hari ini..bakal pengantin kenalar rajin sikit membuat penyelidikan...byk bertanya ngan mak andam kiter sampai takde soalan..bior puas hati barular ambil pakej tu..supaya tak menyesal kemudian hari kerana majlis kawin anda tidak dirakam sebaiknya...wasalam

Sunday, June 20, 2010

happy father's day...

HAPPY FATHER'S DAY..
special to all father in the world..
 including my father in law n my hubby..thank's a lot to bring my happiness...
He's someone you can count on
to advise and understand -
A dad's someone to laugh with,
someone kind, whose smiling face
convinces you that no one else could ever take his place!
For all your love and kindness, Dad,
for all your thoughtful ways, for all your help and good advice,
for every word of praise, for doing all the special things
that you find time to do,
this message brings a world of thanks and lots of love to you!
I may not often talk about the things I feel inside
The way that I look up to you with so much love and pride
But you're the kind of father who's special as can be,
And I hope you always understand how much you mean to me.
The older I get, the more I appreciate having you for a dad...
You've given me a lot to be grateful for,
and I just hope you know how much I love you
for being the special man you are.
You're the best!
One of the greatest blessings God gives us
is the gift of someone who cares.
Thank you for being that someone.
Happy Father's Day and
May God Bless You Always For You,
Father As children, we can't comprehend or fully realize
The meaning of our father's love,
how tender and how wise...
But as we grow, we understand, for we look back and see,
Through older eyes and wiser hearts, his love and loyalty...
And Father,
its all these special things
that make you grow more dear,
More admired and more appreciated
with every passing year.
Happy Father's Day
I may not need you to hold my hand anymore -
but I'll always need you to hold me in your heart!
tiada kata2 yg mampu sy ungkapkan betapa besar pengorbanan kasih n sayang seorg ayah, bapa, papa, daddy atau apa shj panggilan nye...bak kate org tua2..dari sebesar tapak tangan hinggalar besar pangjang...tak ternilai dgn kata2...walaupun abah sy telah lama pergi..namun nilai kasih yg beliau terapkan didlm keluarga kami tidak pernah luntur..malah lebih kuat lagi setelah sy berkeluarga..
masih segar dlm ingatan...kerenah kami yg masih mentah dlm mengharungi erti hidup..abah sy sentiasa memahami situasi kami..walau apapun pandangan org lain kami tetap ank2 yg beliau cintai n kasihi...yolar bayangkan ank ade 11 org jadi mmg ade sebelas lar kerenah nye...perihal ank sakit..perihal ank nakal..perihal ank kuat makan...mmg lar pelbagai...kerana dlm membesarkan ank2 bukan lar hanya makan n pakai tetapi yg perlu dititikberatkan adalh didikan..sedangkan didikanlah yg paling sukar utk ditempuh...
ingat lagi...
bila tiba hari raya..abah adalah org paling sibuk...sbb mana baju raya..mana makanan utk raya...mana hiasan raya..kata abah kalo tak buat hiasan raya maka bukan raya lah...kalo tak masak menu raya spt rendang n ketupat maka bukan raya...haa...itular persepsi ayah sy...mmg btul pun....dulu mase kecik2 tak paham smua tu anggap raya ni meletihkan...tapi skarang bila usia dh mengenjak ke hari tua...hehe.barular rase smua tu...gembira dlm keletihan...mmg best...
dulu mase sy kat sek men...abah adalah antara bapa yg rajin dtg menjenguk ank2 disekolah..kerana sy duk asrama...sedangkan sekolah tidaklar jauh...tapi dtg tu siap ngan bekalan utk kami...katanye...kesian kt ktorg yg belajar...mmm..mmg nostalgia...menunya tak lain dan tak bukan ialah gulai masam..huhu...
hmm itu antara kasih abah sy kepada ank2 nye..skarang kasih suamiku kpd anknye plak..apa yg paling sy hargai pengorbanan suami sy sbg seorg bapa adalah semasa ank sy berkhatan seawal umur 21/2 bulan...bayangkan kesusahan suami sy mase itu..trmasuklar ahli keluarga yg lain...isteri yg masih lagi tidak sihat spenuhnya...dgn ptpl yg byk keje...ank pula perlu berkhatan lebih awal...ada yg kata tak perlu khatan ubat kampung jer...ish ish..takpe suamiku tempuh dgn reda..lepas khatan tak sampai seminggu siduta tu sihat...alhamdulillah leegaa...tiada lagi ank menangis malam...suamiku boleh keje dgn aman...tapi bila diingat kembali mase dlm seminggu tu suamiku macam mamak stall pun ade..dgn kain lampin kt bahu...siduta takleh pakai pampers 2hari..hehe skarang boleh gelak ingatkan peristiwa tu...suami ku suami ku...
okay lar setakat ini jelar..kang kalo citer pasal hari bapa ni tak abis sampai bulan depan...kan apa byk topiknye..takpe nnt sy kupas sikit2 yer..jadi kenalar tgk blog sy slalu ek..hehe..tqvm
moral hari ni..hargai lah org tua kiter sementara masih ada..luangkan sedikit mase...ambil cuti jika perlu..kerana ajal dan maut di tangan tuhan...esok lusa kita tak tau apa yg terjadi...




Saturday, June 19, 2010

kek coklat..

salam pagi dari sy...haa...kek coklat laagi..itular kegemaran org melayu kiter yer...ank sy yg 2thn tu pun nampak sy buat kek ni terus sebut 'nak kelat nak kelat' terpaksa lar pagi2 lagi dh kena kasi sikit...kang tak bagi ade plak umah yg banjir...tu yg maleh tu..pagi tadi nak pegi buat kek si duta dh bukak mata lak...kena lar angkut skali..lagipun pegi buat kek sebijik jer..kejap jer dh siap..kalo byk tak larat nye nk jaga dia yg ligat tu...sy ke kanan dia ke kiri..ni kalo citer ngan mak ni mesti dia kater..tular beranak dh tua2 lagi...kui kui kui...omak den tu mmg lar...kelakar...
sebenornyer kek ni ditempah oleh kak lin dari cheras...beliau ni mmg slalu dh order kek ngan sy...harijadi slalu nye beliau suka sgt kek blackforest tapi kali ni bukan utk harijadi..tapii untuk hadiah kepada staff beliau..amboi best nyer dpt big boss gini yer...ni yang nak kawin byk kali nih..opss no no no..takleh lar camtu...mmm kali ni beliau nk kek coklat di dalam n diluar...pokok pangkal coklat je lar...sy apalagi buat lar coklat segala...
lepas dh coating semua dgn coklat ganache tu..sy susun choc pattern kt tepinye tu...nk buat choc ganache tu mmg sonang tapi kenalar hati2...semasa proses mencairkan choc itu api nya tak boleh terlalu kuat sbb kalo tidak choc mungkin berketul2..lagipun bila api kuat air akan mendidih dgn kuat..takut lar termasuk kedlm coklat tu..kalo choc tercampur air..lemak n susu tu akan terpisah..jadi kesimpulannye choc tu rosak lar sonang citer..kan rugi...ish ish...dulu sy sdiri pun pernah buat mcm tu..nak cepat punya hal lar..sebaik2 nya biar choc tu sejuk sendiri jgn rajin2 lak direndam ngan ais atau letak dlm petiais lak..mmg tak sesuai kerana choc tu akan berketul2 gak...takkan licin macam kek sy tu..kihkih...itular pengalaman sy yg boleh dikongsi...
bila dh siap buat bunga lak...sy pun buat lar bunga ros byk2...biar nampak menarik...bila tgk bunga ros tu teringat masa dulu...sy belajar buat bunga ngan cake decorater masa keje kt kedai kek...buat bunga tu tak jadi2..apehal lar tu rupanya krim tu tgh lembut..haa..kalo nk bentuk bunga dgn sonang kenalar berada dlm suhu bilik 27-30'..kalo tak krim lembik semacam mmg susah nk bentuk..tular sbb nya sy suka decorate kek pagi2 sbb mase tu cuaca baik...tak yah bukak aircond..hehe jimat eletrik...suami ku mesti suka..kui kui kui...
okay lar dh siap pun kek tu...dari big boss''...insyaallh tgh kang suami nk gi antar kek ni ke cheras..pastu adehal ngan caterer lame...tular kalo niaga nih..sendiri kena jadi kuli..sdiri kena jadi supermarket..sdiri kena jadi akauntan..sdiri gak kena jadi ahlong...kuang kuang...susah ooo...tapi setiap yg pahit tu ade manisnye...
slalu nya shj ade yg dtg menduga sepanjang sy 8thn perniagaan sy tetapi alhamdulillah hati sy semakin kuat untuk menghadapi hari mendatang..insyallh semoga teman2 sekalian juga begitu...
pesanan sy...terimalah segala ketetapan tuhan keatas kiter semua..kerana di sebalik keburukan ada kebaikan..di setiap yg pahit ada manis nya...disebalik kegagalan ada kejayaan...disebalik kesakitan ada hikmah nya...


Friday, June 18, 2010

kek tiramisu ..

salam ...haa..hari ni sy buat tempahan kek tiramisu...sy guna mascarpone cheese laagi yer..masak kek ni leceh sikit lar...tapi takpe yang penting sodap..hehe..kek ni sy gunakan biskut lady finger kt dalam nye..so base dia bukan nye oreo atau sponge cake..suami sy ar beliau nk sgt guna biskut..takpe sy ikut jer..hehe..dalam kek tu ada 2 layer biskut berintikan tiramisu...luarnye sy krim n tabur sikit cocoa powder..sy test kek sikit ade bau coffee..mmm mmg wangi...terasa kopi kaw tu...tu kalo sy guna kapal api mesti lagi terangkat..hhuhu...
terima kasih lar kepada pn.rokiah dzulkifli...beliau mmg peminat irabakeri n fan yg setia..hehe..tima kasih byk2..tempahan anda amat sy hargai..
begitu juga dgn pn.nora yg sebut aje cheese cake mesti on satu bijik kek..hehe..sy mmg tak tahu nk cakap camne sbb kalo tak buat promo pun beliau mmg akan tempah..jadi kalo cheese cake tu takde org lainlar yg teersangat lar famili pn.nora suka...tima kasih yer pn.nora...
citer pasal cheese cake sy teringat mase mula2 buat kek ni..hehe..kisah apa lagi kalo bukan bab kek tak jadilar...tular org tua2 kata..setiap keburukan tu ada kebaikan..sebalik kejayaan ada kegagalan...dulu kalo nk buat cheese cake mesti hati sy dup dap dup dap..takut aje tak jadi...sbb yg paling susah ialah membuat meringue tu..paling tension bila putar meringue tak naik gebu..hee geram btul..rupa2 nye sdiri yg tak abis menuntut ilmu..meringue tu sgt2 sensitif pada air..mangkuk adunan tu mesti tak boleh lembap...lepas cuci kena keringkan dulu btul2..skarang alah bisa tegal biasa..dh tak heran dh..hehe..tular kpd adik2 yg baru nk belajar buat cheese cake tu jgn tensen2 yer jaga jer tang membuat meringue tu..kalo meringue naik gebu macam tu lar kek cheese tu gak..pastu masa gaul ke adunan lagi satu tu gaul dgn lemah lembut...tu pasal cheese cake ni value nyer tinggi berbanding kek lain...chz nye tu satu hal..cara nak buat nye tu pun satu hal..apa2 pun kalo buzy ha jgn susah hati order jer ngan irabakeri mcm pn.nora..barular kek melayu terakhir boleh berkembang pesat..huhu..jgn mare...
okay setakat ni jelar..nk relaks skit..esok nk buat kek kawin yg coklat..mmm camne tu ek...kek kawin tapi nk guna choc coating...mesti nk kena special tu...
moral hari ini..kalo dapat relaks tu baik gunakan sebaik baik nye..hehe..apalagi tido lar..huhu..ganti tido yg lepas2 tu..bkan slalu dpt tido awal..

Thursday, June 17, 2010

kek golf n chuggington...

salam dari kek irabakeri...mm bau kek coklat lar..hehe..itular agaknye jiran tetangga sy..bila ade jer tempahan yg masuk..sy ingat lagi semenjak menjual kek dulu jiran kt umah lama selalu singgah tanye tgh buat ape tu...maka dgn ramah tamah nye bonda sy pn.esah menjawab segala persoalan jiran2 sy tu..kelakar jugak rasenye..pasal bau kek sy kadang sampai ujung blok umah pun ade..hehe..yg paling best jiran sblh lar..bila abis niaga ade kek lebih ke kuih lebih ker..mesti sampai kt umah sblh..bukan ape nk menyahut seruan kerajaan...jiran kita keluarga kite...jiran sblh pun ade yg india n china..cuma tak pernah lagi sembelih ayam masak kari same2 mcm dlm iklan tv tu..huhu..
yang ni kek golf yg sy cakap smlm tu...tempahan dari t-cher hasni special untuk suami tersayang...encik Turidi...amboi bertuah sungguh en.turidi tu yer ade jugak nk surpriz...siap nk mintak sy buatkan padang golf laagi..maklumlar kegemaran en.turidi tu katenyer...mmm..ditambah pulak dgn gambar ank2 tercinta tu..uishh..lengkap sudah lar hidup en.turidi..mmg hebat beristerikan pn.hasni tu...mmg bertuah...
cantik tak padang golf sy buat tu...gebu btul rumput karpet tu ye..elok baja nye tu..hehe..maklumlar sy buatkan padang diraja tu...actually sy tak set nk letak umah tu tapi atas permintaan t-cher hasni..beliau teringin sgt ade umah hepy family tu..so, sy pun tunaikan lar impian beliau..tak susah pun..yg penting hepi..kan kan kan...
yg ni sy zoom dari dekat gambar t-cher hasni mase beliau honeymoon kt oversea katenyer...kat sblh pulak gambar ank2 beliau 5 org tu...mmg complete lar dh tu...keluarga ku syurgaku..hehe...
hmm..dh abis kisah keluarga bahagia tu..sy beralih ke kisah kek chuggington pulak...kek ni tempahan untuk arif darius dari keramat...si cilik arif darius ni minat sgt2 ngan cartoon chuggington...mulanya sy ingat nk buat kek 3d tapi rasenye tak mungkin kalo guna krim..mungkin sy perlu mase agak panjang n kalo guna krim kurang menarik..kecuali guna fondant icing..tapi harga lak tak kena..so, sy ambil keputusan buat kek edible photo..dgn itu sy perlular buat tambahan corak kreatif supaya kek tu lebih menarik..
maka..sy pun mulalar dgn idea kreatif tu..letak gambar dulu..pastu buat sikit tasik kt tepi tu...then buat dua clown special untuk adik arif darius..takde lar beliau boring kalo gambar chuggington jer..blh gak dia main ngan clown tu sambil2 makan kek coklat tu ek...hehe..bila dh siap sy pun balik ar umah...sementara suami ku hantar kek utk t-cher hasni...sy pun lepak jap kt umah..
nk dijadikan citer...rupa2nye satu kesilapan bakal berlaku...tuhan maha berkuasa...sy call hayatie utk confirm nak antar kek..ish ish ish..rupa2 nye sy dh tersilap tarikh..kek ni utk minggu depan..mak aii..biol nye kpala otak nih...camno leh silap nih..cek cek kt diari rupanye catat salah minggu..uish..fikir punye fikir..sape lak nk makan kek nih..
dgn itu bermula pengembaraan kt otak ni mencari sape lar yg bertuah nk makan kek percuma nih...jiran tetangga dh biase dh...jeng jeng jeng..dgn ini sy mengumumkan bezday bertuah jatuh pd hari esok adalah pn.anita ismail..kui kui...tapi kena dtg ambik sdiri..heheh...dh bertuah tu kenalar usaha skit yer...tahniah...ewah...
okay setakat ini lar harini...wasalam..
moral hari ni...jgn salah catat diari laagii..nooo..nnt ramai lak yg nk jadi jiran irabakeri..huhu..gurau jer jgn mare...

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...