Thursday, June 10, 2010

kek oreo chill chz/ tart choc/ kek bezday

hmm..minggu ni masih lagi dalam mood kek kawin tapi tetap ade yg tempah kek untuk makan2 n harijadi...tambahan plak minggu ni cuti sekolah...pagi ni pn.nora tempah kek oreo chill cheese cake..amboi panjang nyer nama...hehe..ank nye pn.nora ni dh sebulan mintak kek ni kt kitorg tapi serbuk oreo yg ready made takde stok...so kesian lak..jadi sy pun gunalar oreo biskut kt pasaraya tapi harganyer 2kali ganda...pn.nora mintak pun dh lame kesian nye..sori aar...
kalo oreo chill cheese keje nyer sonang sbb takyah bakar tapi buat nyer lebih kurang same ngan mousse cake...cuma kos cheese tu agak tinggi..kek ni guna cheese agak banyak...tapi yolar variety of cake..baik kiter rase kek yg lain2 ek barular nikmat..hehe..
haa..yg ni bhgn bawah skali...sy tekan oreo tu ngan margerin cair..tunggu jap bior set..bila dh keras barular letak inti cheese kt atasnyer..mmg simple kek ni..
yg ni plak whipped cream untuk digaul bersama cheese tu..supaya rasenye cheese lebih enak n berkrim...tapi whipping cream ni tak boleh terlalu lama diputar..krim nyer jadi tak lembut lagi..
okay bila dh gaul smuanyer..sy masukan inti cheese tu kt atas oreo yg sy tekan tadi..pastu ratakan lagi oreo kt permukaan kek...pastu sy tunggu arr 2-3jam..bior kek tu set..dh siap barular di sapu coating kt tepinyer ngan choc rice..
okay sementara sy tunggu oreo chill cheese cake tu set..sy pun buatlar choc tart ni dalam 100 bj..mak yong sy nk buat untuk best frend nyer ke kelantan...kalo tak silap ler...yg ni kejap jer buatnyer sbb kelongsong tart tu sy dh siaap kan awal2..2-3hari lepaslar..jgn ingat tahun lepas lak..berkulat lar tart tu..huhu
setelah siap tart choc..sy buat plak kek 2kg..tempahan dari cik/puan nur heli dari kelana jaya...actually nurheli ni tempah kek untuk dihadiahkan kepada bakal pengantin baru...dalam waktu yg same sambut harijadi..uih..bertuah nyer...2in1...nxt time sonang nk ingat tarikh ni yer..hehe..
memandangkan kek ni untuk pengantin baru jadi sy pun buat lar kek yg ade bentuk cinta...berwarna biru lambang kasih sayang..sbb nur heli kate tak kisah tentang warna...sy pun kasi lar warna yg romantik nih..
yg ni pun kek untuk hantaran gak..tapi tang ruang kosong tu sy nk letak gambor pengantin tu...so esok jer lar sy tunjuk kek tu yer..kan ape edible photo kalo boley letak last2 minit laggi bagus...esok pagi2 suami sy nk gi antar brg kt ptpl terus antar kek ni dulu...seronok ar suami ku itu...hiihi..
sekian untuk hari ni..moga semua yg bergelar pengantin baru minggu ini...selamat pengantin baru dari irabakeri...smoga kekal hingga ke akhir hayat..wasalam..

No comments:

Post a Comment