Tuesday, June 8, 2010

keluargaku jantung hatiku..hehe..

Hmmm..memandangkan harini sy ade mase..ingin sy kongsi bersama teman2 tentang keluarga besar sy..mungkin ramai yg tidak tahu bahawa adikberadik sy ramai iaitu 11org tapi seorg telah pun diambil ank angkat oleh sepupu sy iaitu k.yong.. bukan org lain..hingga hari ini hubungan kekeluargaan kami masih baik dan lebih baik lagi..alhamdulillah... mempunyai keluarga besar bukanlar sesuatu yg mudah nk diharungi terutama bab makan pakai..mmg kalo keluarga biasa makan ayam 1ekor cukup tapi keluarga kami kalo kumpul mmm masak rendang jer 5ekor blh abis dlm 1hari...tapi itulah kemeriahan n kegembiraan didlm keletihan...sesuatu yg tidak dpt dibeli dgn duit...
hehe..gambar ni adik sy si pedot yg ambil mase kami gi makan kt hotel golden horses tu...mase tu pun dapat free buffet kt sane..skali skala boley lar tapi kalo slalu botak kepala tuan iskandar tu..kihkih..mase tu mmg lar satu kenangan manis buat kami bertiga sbb makan n makan n makan..all about makan..hehe..tak biase makan makanan laut mentah..telan gak..hik hik..kalo tak try nxt time entah biler lar dpt yer...mase ni siduta tu masih kecik lagi...tinggal kt umah...walaupun makan kt sane tapi hati asyik ingat ank kecik sampai si pedot tu bising..makan jer lar..hehe..
haa..inilar emak hambo yg tercinta..pn eshah hj.hamzah yg berjaya membesarkan 10 org ank...sy ank satu pun terasa berat...aish tak terbayang rase berat nyer tanggungan ibubapa melahir n membesarkan kami..apabila dh berkeluarga barulah sy tau akan keperitan yg ditanggung...tapi bagi bonda sy hanya ank2 pengubat hati..kalo boleh mase raya emak tu mmg nk kumpul smua tapi kena lar trima hakikat yg ank2 nye ade keluarga mentua..satu hari nnt sy juga begitu..hehe
haha..ade jugak gambor nih..mase ni sy masih gemok lagi...berat badan blum turun..tengok tu si duta baru 2bulan dh pandai buat muka camtu..slalu bila dia selesa buat muka camtu..kitorg gelak jer ngan gelagat nyer mase kecik2...itulah ayah mentua sy..umurnye pun dh lebih 70thn...tapi masih kuat untuk kekebun..sedangkan ank2 dh suruh berehat..tapi beliau taknk sbb nnt lagi sakit badan..apapun ank2 kenalah terima hakikat...sama mcm opah sy bukan nk duduk rehat...
ha..inilar taiko dlm keluarga kami..en.zahrol n en.azmuli aka abg.long n abg.ngah...kalo penguat semangat kami dema dua ni lar...bila down jer diorg tu jadi mangsa...hehe..ate..mane lagi nk tipon abah dh takde...uwa..jasa diorg ni mmg takde bandingan nyer..dulu mase sy baru tutup kedai di s.alm..then pindah kepuchong..diorg ler yg tolong buat rumah tepi irabakeri...kalo nk upah org tak tau ler berapa ribu...sedangkan umah sewa...situasi yg mencabar mase tu...alhamdulillah lepas gak...
aik..masa ni lama dah..ank diorg pun dh 4org..si nurul tu pun dh besor same umur ngan si duta...inilar gambar en.azmuli sekeluarga bersama isteri tersayang..huhu..tengok gelagat si rahman ank sulong nyer tu..mmg ligat..hehe...masih sy ingat dulu kisahnye menjaga si rahman tu..abg ngah n isteri ke makkah...sy jaga yg sulong umur mcm siduta tu..adiknye dijaga sblh k.ipar...menjaga rahman seorg tu mcm jaga 3org...tak duduk diam..kitorg masak kek kt dapur diapun join skali...bila boring masuk umah dgn tapak kaki kesan kek..mcm kaki itik comel jer...hehe..bila aiskrim lalu mesti kena tahan...yg tukang jual aiskrim tu pun dh tahu bila lalu kt umah kitorg saje jer bunyi hon kuat n lama2 skit...satu hari 3kali beli aiskrim..ish ish maju lar yg jual aiskrim tu...haha
haa..yg ni plak..mase raya yg pertama kt umah baru...si duta time nk ambik gambor tido lak..ish ish..mase ni mmg best sgt sbb kami kumpul bersalaman pagi raye...yg best nyer siap beratur mcm citer p.ramlee tu...abdul wahid..abdul wahab..abdul wahub..eh btul ker name tu..heheh hantam lar labu...abis je salam mintak maaf pastu salam duit raye plak..haa tu yg paling kelakar dlm keluarga...adik bongsu paling hepi sbb membilang duit raye la katakan..hehe..
hmm..yg ni plak mlm raye..sy sendiri pun tak tahu bila lar diorg ambik gambor nih..hehe..biaselar sy kan tua jadi buzy ar kt dapur...kemas2 mlm raye..letih sgt mase tu tapi gembira...
mase nih kalo tak silap abg ngah kt ipoh n kakak ipar ade kursus kt perlis 1bln...sirahman n si hakim tu tinggal jap ngan kami kt puchong..apalagi kitorg gi almanda,putrajaya angkutlar diorg tu..makan2 kt kfc..mase tu harijadi mak n ina rase nyer...adoai...memori terendam la plak..sori ek..
ha...yg ni paling best...kami gi ke port dickson...mmg kecoh betul di ancasa resort tu...mulanye tuan iskandar tu tak nak mandi..last2 dh letak kaki kt air...mane leh tahan...ramai2 main air mmg lar best...mase tu nasib baik si pedot tu ade bawak kamera..si ina pun baru kawin..suami nyer ade keje n dapat greenlite...jalan..hehe..actually bukan sonang nk kumpul ramai2 cam ni specially abg ngah tu...mase ni pun 2hari nk raye cina...amboi ank abg.long pun ade skali..tapi mak n kakak2 ipar duk kt tepi jer malu nk join kitorg..tapi pagi sblm balik diorg gi jugak mandi..kahkah..nnt kempunan katenyer...apalagi budak2 tu mandi 2kali ar...haihh..insyallh nxt time nk pegi lagi lar...famili kami ni kalo tak gi PD...mesti pegi cameron..ha kt sane pun lokasi kegemaran bonda..nk tau nape?...sbb dulu2 ayah sy suka sgt kesane...
kahkah...mm ini keje makcik siduta tu lar..suka mempelbagaikan ank sedara nyer tu..yg siduta pun sampai hari ni kalo jumpa makcik nyer mesti nk ikut..ish ish..ate..makcik tu lar yg rajin jalan2..
okaylar..setakat ini jelar..
moral hari ini...hargai yg tersayang sementara masih ada..

No comments:

Post a Comment