Sunday, June 13, 2010

kenduri kawin..

Doa untuk pengantin..
Ya Allah Ya Tuhan Kami..
Seandainya telah engkau catatkan dia milikku, tercipta buatku..
dekatkanlah dia padaku satukan hatinya dengan hatiku..
titipkan kemesraan diantara kami agar kebahagiaan itu adalah abadi..
dan Tuhanku yang Maha Pengasih, seiringkanlah kami
dalam melayari ketepian yang sejahtera
sepertimana yang Engkau kehendaki...
Amin Ya Rabbal A'lamin..
Hmm..memandangkan minggu ni sy dapat menghadiri jemputan cik puan najaa kiter..jadi sy pun hiasi gambar nyer diblog sy special untuk teman2 yg tidak berkesempatan menghadiri majlis beliau di dewan meranti, sentul...semasa sy sampai lebih kurang jam 12.30 tgh..memandangkan pengantin belum sampai dari selayang maka sy sekeluarga menjamu selera dahulu...sambil tu sempat lar bersembang ngan jiran pengantin...pakcik tu sempat citer tentang makanan kenduri di bandar2 biasenye mesti ayam n daging tiada yg special seperti di kg....mungkin pakcik tu rindu ngan masakan kampung agaknyer...hehe..
Citer pakcik tu buat sy teringat mase kenduri adik sy zurina tu..pagi kenduri org2 veteran iaitu opah sy..andak kiah.. alang mah...k.yong..memasak lauk xtra menu kampung iaitu..jeng jeng..ikan talang kering..pada mulanye tak caya..rupa2 nye lauk tu yg abis dulu...itupun angkat dh lambat sbb masing2 sibuk nk gi masjid majlis nikah..hehe...betapa lar lauk asli tak pernah di tolak ketepi cuma kurang di beri perhatian semasa kenduri kendara...
sembang punye sembang rupa2nye pengantin pun dh sampai...hehe..apalagi sibuk lar keluar ambik gambar...ade kompang n silat..yg silat tu pun rupanye adik najaa..hehe patutlar lepas silat tiba2 salam ngan suami sy..pelik gak rupa nyer smlm dh jumpa suami sy mase suami hantar kek 1000 pcs tu...ish ish..suspend jer..
hmm..ni plak tempat meja makan adab2 pengantin..jadi sy plak nk kena pegi kenduri lagi satu kt sg.buloh..jadi tak sempat nk tunggu makan adab2 tu habis..sori aar najaa ek..itupun akk terima undangan 2 majlis jer..yg lain akk tak dpt pegi..sbb dari sentul ke sg.buloh tu bukan dekat...
dalam pada nk cepat tu sempat lar lagi sy bergambar ngan nur hida ismail...same sekolah gak...kalo tengok muka macm familiar tapi nk ingat balik tu yg....mmg tak patut...maaf kan akk ye dik...akk ni pun sebenornye byk org tak ingat tapi disbbkan abg akk si azmuli tu lar org ingat2 skit...kuang kuang...yg penting kiter satu sekolah..itu dh memadai...
haa..lepas jer kenduri cik puan najaa..sy pun bergegas plak ke majlis Yuhanis iaitu adiknya Yusniza...Actually yuhanis tu pernah sekolah kt irshadiah tapi sy pun tak ingat sampai tingkat berapa?..hehe lama dh tu...sementara ank n suami menjamu selera sy pun pegi lar bergambar ngan si ija(yusniza) tu...diorg pun buat kt dewan..yoolar memandangkan sekarng cuaca tak menentu..kalo panas tahap boleh pengsan..kalo hujan khemah boleh terbang..maka dalam dewan adalah jalan paling selamat...
kt sane sempat lar jumpa sedara mara yg jarang jumpa...tapi yg kelakarnye...sy adalah wakil tunggal dari kalangan cucu cicit opah siah...sebenornya keluarga sy kebanyakan nye sibuk buat persiapan pak cu akan kawin bulan 7 ni pulak...
Dah habis kenduri Yuhanis tu..ingatkan boleh balik umah..rupa2 nye ade singgah kt Bangar Village..kena beli beras itali...mulanye sy pelik gak apsal beli beras itali jer kena ke bangsar..suami sy kate sbb kt sane je ade jual byk2...situ kan port italian people...oo tu pasal ke...jadi kalo ade sesape yg tau tempat paling dekat boleh beli italian rice bagitau aar kt sy ek...actually beras tu bukan sy yg makan..beras tu utk ptpl ler...sy kan org malaysia makan beras faiza je..huhu..
tau ape yg si duta tunjuk...sebenornye dia takut tgk patung tu tgh duduk..tapi mula2 je pastu...hmm..tak kisah pun...sempat gi tgk mainan kt atas..cari kartun chuggington..ade budak minat kartun tu..uish rasenye baik buat kek edible image chuggington jelar...lagi berbaloi2....
okay lar...insyallah tgh fikir nk buat kek promosi ke tidak minggu depan ek...kang kalo dh buat kena ambik tempahan..bukannye boleh cancell..takut buzy...aku dalam dilema..hihi..

No comments:

Post a Comment