Friday, June 18, 2010

kek tiramisu ..

salam ...haa..hari ni sy buat tempahan kek tiramisu...sy guna mascarpone cheese laagi yer..masak kek ni leceh sikit lar...tapi takpe yang penting sodap..hehe..kek ni sy gunakan biskut lady finger kt dalam nye..so base dia bukan nye oreo atau sponge cake..suami sy ar beliau nk sgt guna biskut..takpe sy ikut jer..hehe..dalam kek tu ada 2 layer biskut berintikan tiramisu...luarnye sy krim n tabur sikit cocoa powder..sy test kek sikit ade bau coffee..mmm mmg wangi...terasa kopi kaw tu...tu kalo sy guna kapal api mesti lagi terangkat..hhuhu...
terima kasih lar kepada pn.rokiah dzulkifli...beliau mmg peminat irabakeri n fan yg setia..hehe..tima kasih byk2..tempahan anda amat sy hargai..
begitu juga dgn pn.nora yg sebut aje cheese cake mesti on satu bijik kek..hehe..sy mmg tak tahu nk cakap camne sbb kalo tak buat promo pun beliau mmg akan tempah..jadi kalo cheese cake tu takde org lainlar yg teersangat lar famili pn.nora suka...tima kasih yer pn.nora...
citer pasal cheese cake sy teringat mase mula2 buat kek ni..hehe..kisah apa lagi kalo bukan bab kek tak jadilar...tular org tua2 kata..setiap keburukan tu ada kebaikan..sebalik kejayaan ada kegagalan...dulu kalo nk buat cheese cake mesti hati sy dup dap dup dap..takut aje tak jadi...sbb yg paling susah ialah membuat meringue tu..paling tension bila putar meringue tak naik gebu..hee geram btul..rupa2 nye sdiri yg tak abis menuntut ilmu..meringue tu sgt2 sensitif pada air..mangkuk adunan tu mesti tak boleh lembap...lepas cuci kena keringkan dulu btul2..skarang alah bisa tegal biasa..dh tak heran dh..hehe..tular kpd adik2 yg baru nk belajar buat cheese cake tu jgn tensen2 yer jaga jer tang membuat meringue tu..kalo meringue naik gebu macam tu lar kek cheese tu gak..pastu masa gaul ke adunan lagi satu tu gaul dgn lemah lembut...tu pasal cheese cake ni value nyer tinggi berbanding kek lain...chz nye tu satu hal..cara nak buat nye tu pun satu hal..apa2 pun kalo buzy ha jgn susah hati order jer ngan irabakeri mcm pn.nora..barular kek melayu terakhir boleh berkembang pesat..huhu..jgn mare...
okay setakat ni jelar..nk relaks skit..esok nk buat kek kawin yg coklat..mmm camne tu ek...kek kawin tapi nk guna choc coating...mesti nk kena special tu...
moral hari ini..kalo dapat relaks tu baik gunakan sebaik baik nye..hehe..apalagi tido lar..huhu..ganti tido yg lepas2 tu..bkan slalu dpt tido awal..

No comments:

Post a Comment