Saturday, June 26, 2010

roti n kek doraemon..

salam dr sy...smlm roti dari mak tam..hari roti dari ima mashitah plak..beliau nk jual kt sekolah..hari sabtu ada program kata nyer...mlm tadi beliau ambik kt umah sy..yg kesian nye bonda tercinta beliau masuk hospital kt sunway mc...moh kita ramai2 doakan kesihtan yg baik utk bonda beliau..umur bonda nye pun dh 70+...mmg memerlukan penjagaan n kesabaran yg tinggi....ditambah plak ank nye demam..itulah bila dh berkeluarga ni..saat2 begini lah yg mencabar hati nurani...saborlah ye ima...akk doakan ko okay..
ptg smlm sy buatkan roti 4 jenis iaitu roti kacang merah...tuna...sausage...pizza bun...slalunye mmg roti yg nilah yg menjadi kegemaran ramai specially piza bun tu...
bila tgk roti2 nih..sy teringat masa omak sy mula2 duk ngan sy kt puchong utama...bila cuti sekolah jer..adik2 balik umah sy..masak roti xtra kan 1kg..blh dpt 30bj...dlm masa sehari jer..diorg boleh habiskan..tapi dlm masa sebulan jer..pastu kurang ler..last2 omak den jer yg makan...haa tau adik ku jemu...dari situ sy tau lar..market ni mmg kena tukar2 product nye kalo tak..mmg ler jemu...tapi kalo skali skala org akan cari balik gak menu tu...nak jadi citer..si rahman (ank sedara) mase dia baru pandai meniarap..ayah nye syok sembang ngan suami ku..tak tau anknye makan roti kt troli yg tgh disejukan mcm miow...kitorg pun ketawa ramai2...macam tu pun boleh...
ha yg ni plak...kek doraemon utk ank ima mashitah tu..umar namanye...ank nya baru setahun..ni yg suka kek doraemon ni ank nye ke mak nye..hehe..gurau jer...
okay lar abis udah kisah tempahan roti n kek utk ima mashitah...maka sy pun nk tanya kt teman2 smua pernah tak kalo nk solat tu terasa ada ragu2...haa kalo ade jom kita tgk kenape ek...mane tau boleh lar kita sama2 perbaiki kelemahan kita kepada Yang Maha Esa...
ada 10 tanda yg kita mungkin perasan selama ni terganggu oleh syaitan..
pertama: ketika kita nk membaca takbiratul ihram'allahuakbar'..kdg ada tak rasa was2..btul ke idak..byk kali ulang pun rasa ragu2..kdg2 sampai imam abis baca al-fatihah..ha mmg le kena ganggu..sebaik2nya baca surah an-nas..atau ayat kursi..supaya bila menunaikan solat tidak diganggu n terasa lancar..
kedua: semasa sedang solat tidak dpt memberi tumpuan dalam bacaan solat...jika ada terasa begini ludahlah kekiri 3x dan berlindung lar kpd Allah...
ketiga: lupa jumlah rakaat yg di tunaikan..yg ni mmg kdg2 berlaku kpd sy..jadi biasanya sy akan sujud dua kali sebelum memberi salam..semasa sujud tu baca 'subhana man la yanamu walayashu'..
keempat: syaitan akan membuat fikiran menerawang kearah lain..membuat solat keliru rakaat nya...jadi sentiasa tumpukan perhatian semasa solat..kalo boleh pejam mata supaya ditetapkan hati nurani..
kelima: syaitan akan membuat kita rasa tergesa2 utk menunaikan solat...sebaik2nya ketika solat kita berhati2 dan bertenang...barular solat kita tidak diganggu..jgn tgh lapar solat nnt kepala asyik teringat nasik..ish ish
keenam: membuat gerakan yg tidak perlu..kalo ada perasaan nk main tu cepat2 lar hilangkan..itu kegemaran syaitan..
ketujuh: semasa solat memandang ke kiri n ke kanan..mmg sy ada jumpa org yg tgh solat mata nya melihat ke kiri n kekanan...sebenarnya itu adalah gangguan syaitan..sebaik2nya semasa solat mata tu tgk ketempat kita nk sujud shj..
kelapan: rasa mengantuk n asyik menguap..jadi kalo mengantuk skalipun janganlah menguap besor2..kata org tua2 boleh masuk lalat..sebenornya syaitan yg masuk..eee ngeri nya...
kesembilan: bersin semasa solat adalah salah satu cara syaitan utk menganggu org ketika solat...ha kalo nk bersin tu kalo boleh tahan sikit..tapi kalo dh habis solat tidak mengapa..
kesepuluh: terasa nk buang angin atau buang air: yg ni mmg ler slalu terjadi kt ramai org..lepas ambik air sembahyang rasa nk kentut tapi kalo tak takde rasa pun..pelik tapi benar..itu gangguan syaitan jugak..selagi tak dgr bunyi atau keluar bau jgn lar berhenti solat..itu cuma gangguan ajer...
moral hari ni..kalo nk solat tu make sure hati kita tgh betul tenang n relaks...jgn terburu nk abiskan solat...nnt solat kita tak diterima..maka rezeki pun susah nk masuk..sama2 lar kita berubah kepada yg lebih baik...

No comments:

Post a Comment