Wednesday, May 19, 2010

tips muffin....

Hmmm...mmg ramai yg menyukai muffin...hari ini ramai yg menikmati muffin bersama secawan kopi atau milo panas untuk sarapan atau minum petang bersama keluarga dianggap sesuatu yg nikmat...lagi2 kalo muffin tu kita buat sendiri...
cara membuat muffin amat mudah sekali...sama seperti membuat kuih muih tradisional kita...hanya dengan mencampur bhn2 kering n masukan kedlm bhn cecair mengikut resepi...kacau n siap..lebih kurang sama ngan kek mentega tetapi isi dlm lebih byk kekacang n lain2 bhn...
kadangkala ada juga yg gemarkan mufin seperti pastri...tidak manis....kat malaysia kebanyakan kita hanya makan mufin yg manis shj...disamping itu muffin juga sesuai untuk dihidang semasa majlis2 rasmi n santai...ada juga yg menjadikan muffin sebagai gift pack untuk tetamu dimajlis rasmi spt kenduri kawin...cukur jambul...dan jg harijadi...
muffin juga boleh dimasak dgn dua cara iaitu bakar atau kukus....tapi biasenyer kita suka makan yg bakar...asli...hehe
sy ada berikan sedikit tips membuat muffin...
tepung: boleh digunakan tepung serbaguna, tpg berserbuk penaik, tpg berserat tinggi n tpg berprotein tinggi...tapi kalo guna tpg yg dh ade serbuk penaik x perlu lar ditambah serbuk penaik...tapi terpulang kpd resepi yg diambil kalo perlu tambah lar sikit yer...
gula: biasenyer gula kastor digunakan dlm semua muffin..tapi ada juga muffin yg guna gula merah, madu n coklat putih..ikut resepi yer..
susu: biasenyer gunanyer utk pelekat supaya senang nk kacau muffin...ada byk jenis susu yg boleh kt guna...susu tu ialah susu sejat, susu segar, susu uht, susu tanpa lemak,susu skim, n susu tpg yg dibancuh ngan air suam...susu perasa strawberry pun leh guna gak....
telur: gunakan telur segar n gred A atau B..bukan ape mcm kek gak kalo telur besar n segar kek tu nnt gebu lar...jka ada yg alh pd telur boleh tukar ke susu atau dadih...mungkin muffin tu kurang gebu tapi masih sedap dimakan...
acuan: muffin ada pelbagai acuan yg menarik...jadi pilih lah yg paling mudah n berkualiti...apabila masak mufin mudah tanggal...dan acuan ini perlu disapu bahn lelemak...kadangkala paling mudah guna ajer acuan kertas yg kertas..ade siap dijual..takperlu guna acuan lagi...

Disini sy kasi satu resepi mufin kopi.....
125gm mentega
125gm tpg berserbuk penaik
100gm gula perang
50gm cooking choc-cair dulu
40ml susu kopi
2 bj telur
1sudu teh pes kopi
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen vanila
sedikit choc chips
sedikit badan hiris
okay skarang cara nk buat yer...
pukut mentega n gula hingga kembang. masukan telur berselang seli dgn tpg.
lepas tu masuk susu, kopi, choc n esen vanila..kacau rata..
sudukan adunan kedlm acuan muffin...taburkan aje choc chips n badam tu..
bakar suhu 180'c selama 30minit hingga muffin tu masak lar..kalo byk mungking lambat sikit masaknyer...
okay..slamat mencuba...



1 comment:

ira-bakeri said...

ha..kalo ade yg minat muffin...ade masalah membuat muffin leh tanya kt sy...hehe

Post a Comment