Saturday, July 3, 2010

kek harijadi ke-58..

salam dr sy..
kek ni mlm tadi celebrate nya tapi sy tak sempat nk masuk kt blog..
pagi ni plak..gambar lambat bnor nk naik maka sy dh kena gi pasaraya dulu beli brg..
maka tghari ni baru lah okay..line clear..kdg2 kala begitu lah seperti ngan hidup kita yg penuh ngan cabaran...
try try tak leh..try lagi...
jgn putus asa...
kek ni ditempah oleh cik ain kiter dr puchong utama...beliau nk surprize kt ayahanda tercinta..
yg dh berumur ke 58thn...
memandangkan ayahanda beliau ni minat sesgt ngan golf...maka beliau meminta sy buatkan kek golf tapi nk 1kg shj..sedangkan biasanya kek yg design special tu adalah kek 2kg..bukan ape..kalo kek 1kg ni tempat utk mendekorasi kek tu terlalu terhad..jadi sy suggest kek bulat atau segiempat shj boleh..cik ain okay yg penting ada bola golf tu..hehe..
alahai kalo tak tunaikan..tak sampai hati teman...buat jo lah...
maka terhasil lah kek ini..
okay lar yg penting selesai permintaan cik ain kiter tu..
kengkawan smua sy nk tumpang tanya..adatak masa sekolah dulu2 dgr citer tentang pemuda yg keje nya mencuri kain kafan...?..
eeish..jgn lar takut tu bukan citer hantu lar..tapi itu citer utk dijadikan pedoman utk kite smua di masa akan dtg...
Dulu masa sekolah menengah masih ku ingat satu citer ttg 7 keadaan ganjil menimpa mayat...citer ni mmg memberi kesan kpd diri sy utk ingatan...cuma kdg2 tu alpa..hehe
moga2 citer ini juga menjadi ingatan kpd kita semua..insyallah..renung2 kan..
mungkin ada yg ingat kisah pemuda yg suka mencuri kain kafan utk dijual..tapi beliau ingin bertaubat n pegi berjumpa ahli ibadah utk bertaubat...
dia tertanya2 kenapa sepanjang mencuri kain kafan tu ada 7 perkara ganjil yg dia jumpa..rupa2 nya ada sbb setiap yg terjadi itu...
PERTAMA: beliau melihat mayat siang hari menghadap kiblat tapi bila digali kuburnya mlm hari membelakangkan kiblat..nk tau nape?..sbb semasa hidup itulah golongan yg mensyirikkan allah..Allah menghina mereka dgn memalingkan wajah drpd menghadap kiblat utk membezakan mereka dari org2 muslim..ish takutnya..nauzubillah...tu baru pertama..
KEDUA: beliau tgk wajah mayat itu siang hari nampak elok tapi bertukar menjadi babi dimlm hari...sbb nya itulah golongan yg meremehkan solat n meninggalkan solat sewaktu hidup..
ingatlah teman2ku solat adalah amalan yg pling utama yg akan disoal nnt...itu sbb nya org tua2 kata solat itu tiang agama..tanpanya agama tidak kukuh..
KETIGA: beliau sendiri melihat mayat itu kelihatan baik pada siang hari..tetapi mlm hari tubuh nya penuh dgn ulat2 yg keluar dr perut nya..rupa2 nya itulah golongan yg gemar memakan harta yg haram..eee mmg ngeri..
KEEMPAT: yang ini beliau melihat mayat itu bertukar menjadi batu bulat yg hitam warnanya..mmm itular golongan yg menderhaka kpd ibu bapanya sewaktu hayatnya..
KELIMA: beliau melihat kuku mayat itu sgt panjang hingga membelit seluruh tubuh dan keluar segala isi dari tubuh badannya..itu adalah golongan yg suka memutuskan silaturahim..ketika hidup suka memulakan pertengkaran n tidak bertegur sapa lebih dari 3 hari..dgr citer kalo tak bertegur sapa lebih 3hari nnt bukan umat baginda..
KEENAM: beliau melihat siang hari kubur nya elok kering tapi mlm hari mayat itu terapung diatas air yg hitam n busuk baunya..sebenarnya itular golongan yg memakan harta riba sepanjang hidupnya..
KETUJUH: beliau melihat mayat yg sentiasa tersenyum n berseri2 wajahnya..mmm..itular golongan yg berilmu n beramal pula dgn ilmu yg ditimba semasa hayat walau pun sedikit..mereka itu golongan yg mendapat keredhaan n kemuliaan di sisi Allah..
teman2 sekalian moga2 kita akan menjadikan citer ini sebagai satu peringatan...salam kemaafan dari sy...hehe

No comments:

Post a Comment