Thursday, April 13, 2017

Variasi irabakeri

Assalamualaikum..
Salam sejahtera buat semua kekasih hati irabakeri, walau d mna jua anda berada...senantiase mengikuti perkembangan irabakeri dan menerima kami seadanye..Terimakasey laa bbyk pelanggan2 yg selalu menempah roti2 maupun kek2 yg pelbagai dari kami..walau sedikit, walaupun jarang berkesempatan menempah..bagi kak erah korang tetap d hati..timakasey tidak terhingga, ikhlas dari lubuk hati yg paling dalam...setiap tempahan amat istimewa buat kami..pemangkin semangat buat irabakeri utk terus berjuang dlm bidang makanan walau dlm ekonomi yg tidak begitu stabil..In sya Allah, percaya setiap rezeki itu datang nye dari Allah..Yg pasti usaha dan tawakal..kan kan..
Menarik nafas lega sbb pengurusan kek2 cisleleh mulai stabil..takdelahh begitu kelam kabut mcm mg yg lepas..ari2 membako kek sesudah membako roti2..aterr klo d biorkan maunyeer nan tumpo..hahaa..haa maapkan bahase teman..mau sesajer kluo ayat2 cinta wan peah'..aterr mane ker tumpohnye kuah klo bukan ke mangkok perak..hahaa(org perak mmg xleh larik bahasenye..) itupun teman belah bagan datok, kureng sket..cer klo belah seberang perak..ater jenuh keras perut kome gelak yer...gelihati sesajeer ler kome yer..hahaa

Dlm minggu ni jugelah kak erah mempelbagaikan perisa cis leleh..macam tambah perisa lain kiwi,bluberi,stoberi ngan carrot..bior kan meleleh leleh dema mengoder yer..hihii
Di samping itu, nak mengorek balik resepi brownies kedut dan awet muda' yg kak erah dah try bagi customer..pastu feedback melampo2 enak dan meletus deria rase pelanggan2(nampak tak keyakinan melampo2 diri kak erah..abaikan jew haha)..yg menjadi masalah nye resepi yg melampo2 sedap tu ntah kemana kak erah lontorkan...geram plak deria rase kak erah niii..ajer yg peluper..hihhii..takpelahh...mlm nii tido, baca doa moga resepi thuu muncul dlm mimpi..sok pg blh try..hahahihihuhuu..nnt dh try kak erah kongsikan yer..kome doakan tau tau tau...

Alhamdulillah..syukur bbrp arini sebok melayan tempahan pelbagai variasi produk irabakeri. Ada yg nak tat..cisleleh usah ckap ari2 ade peminatnye..klo roti senin hingga jumaat tu kira mknn harian slps nasi kan..lagi satu,kek dlm jelly cup pun mmg xleh miss tiap minggu..buatlah apa perisa pun mmg sold out...pokok pangkal kak erah tu larat ke idak nk membuatnye..hehee..kekdg tu mmg x larat nk melayan jugee..tp kak erah ader teknik pencetus semangat, mintk cik abang blanjer mcD kew kepci kew piza hut hut ker..err tu kira ugutan kaseh mesra ke apa tuh..ahhh!!ader daus kesah๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ-ayat daus lantakla aseiikan perut kenyang hati sonang kerojer jalan daaa..hahaa


Oklar dah byk hari jgk kak erah miss bab resepi kan kan..sori lar kome..x larat nk menaip pjg2..byk kerojer nk setel..ader yg mintk tp sabar menunggu yer..in sya Allah ade mase kak erah kongsikan resepi..arini kak erah kongsikan resepi blueberi caramel pie..dulu mase supply kuih muih utk pdrm penah jugak buat pie ni..mmg sedap buat mkn2 ptg..waktu senggang sambil tunggu cik abang balik tu blhler try resepi ni..sonang bangat!! Manelar tau cik abang semakin sayang yang yang!๐Ÿค—๐Ÿค—


Ok cari bhan membuat asas tu dulu yer..bhn2 tuk crust tu..
Mentega 65gm
Butter 35gm
Gula aising 75gm
Tpg 200gm
Telor 1bj

***gaul mentega,butter,gula dan tepung hingga sebati..cara tu sama membuat mcm tart base ye,guna k beater..klo xde mixer guna jari pun boleh๐Ÿค—๐Ÿค”..pastu masuk telur bagi texture melekat bersatu menjadi seketul doh yg lembut..pastu canai ke dalam acuan tat besor size 24cm..ketepikan dulu bila siap..


Sementara itu, blhlar sediakan bhgn inti ye..bhn2 nye:-
A-butter 25gm, margerin 45gm, gula 130gm
B-telor 2bj
C-tpg kek 125gm, soda 1sudukecil
D-susu 70ml, pisang masak dilenyek 100gm
E-inti bluberi 70gm, almond flake 50gm
F-caramel:-gula 165gm+air 40ml
***utk karamel-masak gula atas dapur hingga warna coklat masuk air..tutup api..

Cara masak inti tu:- 
Putar A..masukkan B pastu C dan D secara berselang seli yer..slow motion tau..dah siap blh lar masuk bancuhan tu atas kulit pie yg telah di bakor sekejap..pastu hias atasnye dgn inti bluberi dan almond flake..pastu blh d bako suhu 180c selama 40minit atau hingga masak..mase bako blh sapu karamel bagi menyedapkan lagi pie anda..

Oklar..semoga Anda enjoy dgn entry kak erah kali ni..Doakan kesihatan kak erah sekeluarga ye..wassalam

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...