Saturday, April 29, 2017

Kek krim pastel 3 tingkat

Assalamualaikum..
Salam sayang dari irabakeri..smoga kalian sllu ye...Minggu ni cuti lg skali kan kan..mesti ramai yg sebuk dgn kenduri kendara..samada yg memasak maupun yg tolong makan kan kan...hihii...xpe lar kan yg penting sume hepi2 sllu..Kak erah pun tak ketinggalan hasilkan kek perkahwinan utk minggu ini..Trimakseyy byk2 teman2 yg sudi orde ngan irabakeri spt pn.Q dan pn.Ika...Alhamdulillah..rezeki yg Allah beri tiada bertepi..syukur2..

Kek perkahwinan kali ini...pelanggan inginkan warna krim pastel..walopun risau gak pada mulanya..iyelah!! Kek krim udah sgt lembut clornye kan..bunga pula customer nk clor pastel..wahh!riso bangatt tuh...hehee..bikin tak tido mlm gitew..namun, berpegang pd prinsip..customer always right...aterr..ikutkan jgk la...tapi bila dh siap ok jgk ye..mmg trend thn ni pun..kegilaan warna2 pastel..yg lembut nan tenang kan kan..kek tu pun kelihatan lembut jer...hihi

Pagi tadi, dok ngantor kek ni..bila sampai dewan customer pun puashati..owhh lega asenye...pengalaman kan...citarasa pelanggan mmg berbeza2..first time nihh!! pelanggan inginkan kek warna teerrr sgt lembut begini...Alhamdulillah! pelanggan senyum gumbira..hati ku pun turut girang gumbira....
Selain kek perkahwinan ni...tempahan roti berjalan spt biasa..walopun arini dh ramai yg balik kg...roti2 irabakeri masih laris..mgkin ade yg buat bekal ye dlm perjalanan..iyelah jalan jem kan kan...sume pun nk balik kg...Apapun hati2 ye dlm perjalanan tu..Smoga selamat sampai ke destinasi yg d tujui...in sya Allah...
Jom...arini kak erah ade mase utk berkongsi resepi ringkas kek yg sesuai utk kek kahwin bertingkek2...Nama nye omputih style..Coffee walnut butter cake..
Bhn:-
Butter 115gm
Margerin 115gm
Gula 230gm
Telur 255gm
Tpg gandum 280gm
Serbuk penaik 7gm
Susu tin 50gm
Orange jus 85gm
Nescafe 1 sudu
Kismis 28gm

Cara2:-
Hancurkan walnut dgn kismis..gaul dgn oren jus tu..pastu bancuh susu, nescafe dan ayor...ketepikan dulu...
Amik mixer..pukul butter, margerin dan gula hingga gebu..dah gebu perlahankan kelajuan utk masukkan tpg dan bhn2 yg laen tadi..secara selang seli ye..jgn laju...ingat...slow seloww!!
Dah siap bancuhan..blh lar masukkn dlm tin acuan yg dh di sapu mentega..lagi satu..tabur skit walnut atas kek...supaya nampak menyelerakan...
Selesai sume tu...blh lar bako suhu 165/170c hingga masak
Oklar...selamat mencuba yer...kak erah nk gi masak dulu...lapoo plak..hahaa
Wasaalam

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...