Sunday, April 2, 2017

Kek hantaran fondant

Assalamualaikum..
Minggu yg xcited dapat join kelas kek dan membuat bunga sugarpaste..malah di ajor buat sugarlace..ada bonus lg buat teddy bear yg sgt22 lar cute...
Gi nuntut ilmu dgn my peberett sifu Chepah cutecakes.. Klo ada yg berminat blhlar ctc kak erah atau gi skodeng Fb chepah cutecakes ye..ada byk kek2 menarik kebabomm yg kita blh mintak chepah tunjuk ajor..Kelas personal pun ada..jgn takut bab2 rege sbb bagi kak erah mmg berbaloii2..klo nk gi nuntut ke negeri china lagi larrr maheiii...lagi satu nuntut ilmu nii usah mengira bab duit cukup ke idok..hmm sampeii sudah idok nye cukup..pendapat kak erah la yer, lpas belajor satu2 teknik mmg kita akan majukan setapak dlm dunia dekorasi kek..

Psstt..Tadi adik teman kabo...kek teman masuk Melody..tp teman idak nengok tv sbb busy kt dapo...Alhamdulillah..mekaseyy le bebyk kt fasha sandha...comey org nye tinggi tapi kurus molek sgt2..lembut jer...tak sangka pulak tu sudi promosikn kek teman selayang pandang kt tv...Melody pule tuu..cayang fasha ketat2..muah..smoga fasha d sayangi sllu dan d mudahkn kerjaya beliau..
amin2 ya rabb..
Gambo atas ni adalah hasil dekorasi kek hantaran yg sesuai dlm ertikata sebenar..kek ni sesuai dgn cuaca panas dan hujan d malaysia..pembuatan kek hantaran sgt berbeza dari segi intipati kek maupun salutan luaran...semuanye d hasilkan dgn resepi yg che pah sediakan...sgt2 detail..rughilahh bagi mereka yg menganggap buat kek cukup sekadar tgk you tube..hihii..basic2 membuat kek tiada di ajor d dalam you tube my darling!!!..

Sebelum ni..ada beberapa kesilapan teknik yg kak erah amalkan dlm membuat kek hantaran maupun wedding cake..Dulu main bedal jer bila customer nk tempah kek kawen red velvet ke apa2 jenis lah..Hakikat nye kek2 lembut begitu hanya sesuai utk kek harijadi yg tidak melibatkan kek bertingkek tingkek..huhu..mujur lar setakat niii idok aderr kesah sedeyy kek runtuh..shelamattt..okaylar..pasni kna lar berhatii bila order kek kawen yer..paling sesuai kek jenis heavy..kek xclusive giteww..cth nye kek buah...kek american chocolatte..orange peel skin..tu sume kek heaven..hihii

Nampakk takk kek2 hantaran yg d hasilkan kelihatan cukup perfect...takde sengett maupun berlekuk2..haaa tu pown guna teknik jugak..d panggil sharp edge technics...kak erah nii dulu punyelah geram tahap gaban napelahhh susah btuui nak bagi sama mcm kotak hadiah tu..btui2 xclysive kan kann...iyelahh sblm ni main bedal jer org orde agak2 camne la nk nampak profesional kan...itulah yg membuat kak erah rase terhutang budi dgn chepah..beliau guru hebad..mengajor kak erah teknik hiasan yg xclusive..takde laa terlampo berambu ramba..hihiuuhii..tq my shifuuu..muahmuahh

Dlm kelas 9-9..sempat jgklaa abis kan belajor membuat kek hantaran ni..sesuai jgk apply tuk wedding cake..sempat buat bunga peony yg tengah larisss skrang ni..sempoiii je kek tuu tp hakikat sgtt2 trendy n xclusive skrg niii...ada bonus teddy bear lagikkk..yg bestt nye teddy ni soft sbb guna fondant jgk...sgt baguss utk new learner mcm ktorg nii..klo guna gumpaste x sempat bentuk udah keras doh tu nnt..tapi ada baeknyee..klo bbdk mkan xde la patah gigi kan..sian gigi baru nak tumboh udah senget pulokk..hihii

Oklar..jgn lupa doakan irabakeri ye..smoga senantiase maju dan terus maju..d berikn nikmat kesihatan dan nikmat pekerja yg setia berjuang bersama irabakeri..in sya Allah..amin2 ya rabb

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...