Sunday, April 16, 2017

EWAL 25th bday

Assalamualaikum...
Salam sayang dari irabakeri buat semua...Arini ahad, pasti ramai yg masih enak di ulit mimpi..Al maklumla, cuti ahad kan kan..hihuiihii..xpe2..dah bangun nnt jgn lupa kemas2 umah..cuci2 baju..masak memasak utk famili tersayang..sronok korang dpt relax2 sambil santaii ye...
Bagi kak erah, tiada istilah cuti pd ari ahad..sudah lama tiada dlm diari irabakeri kecuali public holiday...namun begitu, yg menjadi gundah gulana pabila pkje ada yg mc di ari ahad..hmm..ape daye apo nk di kato...terime je lar...Berpadulahh tenaga yg adeee...buat kerojer saatuu demii satuuu..huhuu

Di sbbkan pkje mc, kak erah x dpt la hadir memeriahkn majlis harilahir EWAL yg ke 25 di Monterez club golf, subang...yelahhh!!!nk jugak buat liputan meluas kan kan sambil main golf..hahaa..bukan senang kek irabakeri nk dpt tempat d hati artis top nihh..Bak kate pepatah 'rezeki tidak dtg menggolek, pipih tidak dtg melayang..budi baek d kenang juge'..emm alahaii..sabo le nakkk oii!!
Trima kaseyy x terhingga en.fendy yg sudi mempromosikan irabakeri kpd Puan Myn...Trimakasey juge kpd Pn.Myn yg baekhati menerima kek irabakeri seadanye kami..Alhamdulillah...Apapon dugaannye, kak erah doakan dari jauh..Smoga ewal terus suksess dlm dunia seni nyanyian ye..amin

Dlm kesibukan...dlm kesuntukan...mase yg ade di isi dgn semangat yg jitu...ketika itulahh, mase seumpama emas..Alhamdulillah..syukur..kek maupun roti mengikut jadual dgn bantuan rakyat setempat..hihii
Kek coklat moist utk EWAL siap pd waktunye...kek gula fondan 2 tengkat yg cute mute itu..Dengan warna tema biru denim..yg x berapa nk denim thuu...ih ih ih..usah maroh..teman bdk baru belajo..

Okaylahh tu...liputan ttg kek ewal..Ni arini masuk dapo uli menguli roti..byk pulok orde roti ciss nii...ajee gemor kome yee..Haa oleh kerana kome gemor sesangatt..jom!...Ape dia...bukan masak..haha..arini belajo keneii bbrp jenis si keju yg popular kt mesia nii...
Biasanye keju cheddar, mozarella, parmesan dan yg laen2 la...ikutkn kt luor negara ada byk laa lebih 400jenis..tp tu sume kurang popular di mesia..susah nk dpt stok..

Secara umumnye, keju2 d hasilkan drpd bhn asas spt susu lembu atau kambing melalui proses mendadih. Yg mana dadih pejal tu d asingkn dgn dadih susu. Biasenye dadih pejal ni mempunyai kandungan lemak yg agak tinggi..kurang baek utk yg mempunyai mslh kesihatan spt jantung..namun begitu, keju juga mengandungi pelbagai khasiat spt protein, kalsium dan lain2 jika di ambil pada kadar yg berpatutan ye ank2..
Okay..kebiasaan nye jenis krim keju atau philadelphia cream cheese biasanye byk di gunakan dlm pembuatan manisan dan pastri..mungkin kerana texture nye yg lbh lembut dan krimy..d tambah dgn rasa dan aroma yg pasti ramai terliur kan kan..walopun keju jenis krim ini tidak tahan lama..hanya bertahan dlm 2 minggu setelah di gunakan..namun inilah keju palikng di gemari rakyat mesia kan kan...mana kan tidak nye, jap mg mesti nk membako ciskek...klo idak tak tauler mengkomer mcmne yer..hihii

Pelbagai jenis keju lain yg kak erah biasa guna dlm dapo..antaranya mozarella cheese utk topping roti..texture nye yg lemak masin dan juga pejal..sgt sesuai utk roti..malah d gemari ramai..d kedai2 d jual dlm btk siap parut berwarna kuning oren..klo d bakar ada leleh mcm kt pizza hut hut tu..

Antara lain juge, keju cheddar yg d jual dlm btk buku..kak erah gunakan utk kek cisleley..rase lemak masin sgt menambat hati pelanggan irabakeri setakat ini...
Mascarpone cheese pula kak erah gunakan utk kek tiamisu yg jenis chill..sbb rase yg kuat memberi aroma berlainan dlm tiramisu..

Last sekali parmesan cheese..yg ni toksah citer..incik somi suke bbnor buh benda alah klo mkn spaggetti..tak kira ler klo mkn kt ghomah ke maupon kt pizza hut...mau sebtl d tuang nye...laa nii 2 junior pun mula mengikut papa dema..ish ishh

Oklar...begitulah kesah2 keluarga keju kt mesia nii...yg kt luor negara ada byk lg..sbb asal usul keju pun dari luar negara..klo dari mesia ni belacan...cencalok..budu kan kan...ada lagii tempoyak..
Wasalam

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...