Tuesday, March 28, 2017

RoYaL MaSqUeRaDe PaRtY

Assalamualaikum..
Salam sayang dari kak erahh
Utk semua yg selalu mengikuti perkembangan irabakeri..menempah kek ataupun tidak, itu bukanlah satu ukuran..yg penting sllu doakan utk perjalanan seni pastri kami ye! ye!..
Jgn lupa tau tau..


Tempahan
 last minit dari cikgu Nanie dari sekolah seri..yg menggelikan hati hingga kini..kak erah btuii2 la dok ingatkan tempahan dari sek ank teman si Daus..hik hik2..
Siap mencatit orders tuu...walopun dlm hati agak heran, awat nyee sek ank teman celebrate kek beso2 ni..idok penah gitu..hihiii
HINGGA lahh confirm orders, teman ucap trimakaseyy panggil ustazah nanie..barularr terjwb segala persoalan..
Alhamdulillah mujor lerr idok silap hingga ke pintu dewan sek...hahaahaa...haa kan dah gelok thuuu..ateee namer sek serupooo dehh🤗🤗🤗


Alhamdulillah selesaii proses penghantaran..Dapatlahh bertemu Cikgu Nanie..Terimakaseyyy Cikgu cikgi sek seri yg hebad2 belaka..begitu juga ank2 didik mereka yg begitu peramah melayan kak erahh sediakan meja utk mnyusun kek. 
Irabakeri doakan smoga cikgu2 dan ank2 didik mereka semuanye dmurahkan rezeki sllu..amin2 ya Rabbal al-amin.
Kesempatan ni, ucapan Selamat Hari Lahir khas buat ank2 seri putri..kalian adalah penyambung warisan generasi moden Malaysia..Smoga bakal menjadi ank didik yg cemerlang dan terbilang setelah menikmati kek coklat meletusss kak erahh..hihi

Disini rahsia kek choc mewah irabakeri..Bagi yg tinggal jauh d perantauan tu, klo nak tau sedap ke idok..moh ler kita try buat...
Bhn:-
Mentega 250gm
Gula aising 200gm
Telor kuning 4bj
Telor putih 3bj
Tpg kek 320gm
Soda 6gm
Serbuk koko 60gm
Air 340gm

***pastikan peralatan yg diperlukan disediakan terlebih dahulu..spt mixer, periuk kecil, mangkuk dan sbg nya..

Oklar klo bhn2 dah sedia..peralatan pun dh stenby..blh ler kite mula mengadun kek coklat yg superb resepi kak erah..
Cara:-
1) mula2 campurkan dulu serbuk koko tu dgn sedikit gula aising pastu kisar dgn soda dan juga ayor..hingga sebati ya..
2) pastu blh putar mentega dan gula aising hingga gebu..warnanye pun bertukar sedikit putih..
3) pastu blh tukor speed mixer, utk masukkn telor perlahan2.. barular masukkn tpg dan bancuhan no.1 tadi berselang seli..ok blh fham..
4) dah setel, bancuhan pun dh sebati..blh tuang ke dlm loyang yg dh di gris..bako hingga masak suhu 165c atas bwh ye.

** tunggu kek btui2 sejuk baru blh hias dgn dekorasi yg meletopzz kebabom..hihi

Oklar..
Arininii kak erah nak berkongsii serba sedikit sejarah dan pemilihan serbuk koko yg sesuai dan terbaekk dlm pembuatan kek coklat...Seingat kak erah mase kecik2 dulu klo nk buat kek coklat kiter carik koko van houten..asenye satu nma besar jenama koko di malaysia suatu ketika dahulu...
Laa nii dah berlambak produk koko d pasaran hinggakan tak terdaya nak memilih..tinggal lagi sedap ke idok..berkualiti ke idok..nak tau kualiti tinggi satu2 coklat pd arini adalah tahap kepahitan nye tinggi bukan kemanisan nye yer...


Berckap psal pembuatan coklat kak erah adalah sedikit pengalaman ttg asal usul koko..almaklumler org bagan datoh la katakan..hehee..membesor dlm kebun koko dan kelapa..d samping tu wat sepintas lalu maklumat lembaga koko malaysia..
Buah koko atau nma saintifiknye Theobroma cacao yg bermaksud 'mknn dewa atau tuhan'..uishh..dh bermula sejak sblm masehi lagii d lembah Amazon..bermula kaum Mayan menular ke kaum Aztec mlalui aktiviti perdagangan..
Pada thn 1502 Christopher colombus mempeekenalkn kpd rajaAztec.. dari situ bermula evolusi koko d dunia..koko menular menyeberangi Lautan Hindi ke Jawa hinggalah Malaysia..
Di Malaysia, byk d tanam d Sabah. Aktiviti koko byk d hasilkan di tawau, hampir 60% penghasilan dari sana. Namun begitu negeri2 lain juga byk menghasilkn termasuklah kampong teman aka bagan datoh..hihi


Kak erah lagii mase kecik2 dolu sllu nengok opah kak erah jemur koko..bila dh kering jual kt kilang koko..kater opah kak erah koko kering harga lebih maheiii..
Namun begitu bila musim hujan opah jual koko basah sbb nk elakkan masam..pelik gak kan kan..
Rhopa2 nye harga koko x menentu..adakala mmg maheii yg basah..ikut keperluan kilang..kilang perlu peram biji koko sblm d keringkan utk menghasilkan perisa coklat. Biji koko yg tidak d peram tdk blh d proses menjadi coklat kerana tiada perisa coklat d dalamnye..hmmm patutlar koko kering jauh lbh ringan dan agak losong dlmnye..baru teman paham..huhuu
Kemudian koko kering d bersihkan utk d panggang dan d asingkan..kulit luar koko d buang. Koko d kisar menjadi massa koko. Kemudian d perah utk mengeluarkn lemak koko. Hampas nye pula d kisar menjadi serbuk koko..serbuk koko tersebut di Alkali kan utk buang rase masam nye..lebih byk proses alkali maka lebih gelap koko yg terhasil..Maka kek2 coklat kita menggunakan hampas koko iaitu serbuk koko yg telah d proses alkali..semakin hitam serbuk koko semakin byk kali lahh proses nye itu..itu antara penyebab mengapa serbuk koko hitam jauh lebih mahal berbanding yg perang..hahaahihihuhu..
Ikut pengalaman kak erah pula, lagik hitam serbuk koko lagii pelanggan gemor hingga menjilat jari..apapun tepuk dada tanya selera yer..

Oklar begitu lar sedikit pengetahuan ttg koko yg kak erah blh kongsikan bersama.. klo nk tau lbh lanjutt buatlah lawatan sambil belajor ke koko malaysia..
Wasalam

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...