Tuesday, March 21, 2017

IRABAKERI:resepi kek tiramisu

Assalamualaikum..apa kabor sumer..
Salam sayang dari irabakeri..
Alhamdulillah..syukur2 arini dpt siapkan tugasan spt biasa..xdelahh org kate kelam kabut ke apa kan kan...tenang dan damai..itular namayee 'Alah bisa tegal biase..walopun minggu ni, ank2 cuti sekolah.. k.erah tetap jlnkn tugas harian kek dan roti mcm biasa..idok dpt kesana kemari..sementelahh dpt berita sedeyy..salah seorg pelanggan vip irabakeri terlibat dlm kemalangan..mohon doa kalian, sama2 doakan shbat irabakeri smoga tabah dan kuat menghadapi trauma kemalangan ye..in sya Allah.. amin2 ya rabb. Kepada rakan2 d luar sana berhati2 ketika memandu..jgn lupa doa naik kenderaan..patuhi had laju..haa udah mcm radio tv dah...k.erah pun terasa2 ngilu bab2 xcident ni..Allahuakbar..

Citer bab xcident udah lupa nk ucapkn berbyk100x timokaseyyy kt pelanggan irabakeri ye..yang begitu setia bersama kak erahh..smoga kalian d lindungi sllu..amin..
Laa ni.. sebagaii nak menghargaii kaseh syg kalian...jom kita cuba resepi baru..jeng jeng jeng krengg..kek tiramisu yg mudah dan shodapp dapp ni...lekaihhh carik brg2...

Okayy..jom zoom ke daporr..memula kita carik peralatan...
Number 1 is..alat penyukat..blh jadi jag ada sukatan tu..ataupun penimbang digital ke..boleyy2 belakoo dehh..
Number 2 is..mixer dan pemutar jaring..klo nak kaco guna tgn boleyy tapii lps masak kna carik tukang urut..hahahihuhu..lenguh weiiyhh.
Number 3 is..piping bag ataupun klo bahase kite muncong beg pemancit aising..huh pjgn bbnor nk translate..hehihii
Number 4 is..peralatan kecil2 spt mangkok, sudu, spatula, penapis serbuk koko.
Number 5 is..yg ni wajib ada la iaitu oven..klo xde oven mau leww jenuh membako kek ala2 zaman tok nenek..hahaa
Okaylaa fham puan2..dah sedia sume brg2..jom kita kumpulkan bhan pula ye..

Bhan utk jejari span:-
Telor-6bj
Gula-70gm
Serbuk tartar sket
Tpg kek-80gm
Tpg jgg-25gm

Cara:-
Putar hingga gebu telor dan gula dan juga serbuk tartar. Lps tu baru masukkn tpg kek dan juga tpg jagung..
Sesudah siap memutar..blhlar masuk kn adunan ke dlm ping bag tu. Kemudian picitkan keatas loyang yg telah di gris minyak sayuran ye. 
Dah siap tu blh le kita bako membako.. menggunakan suhu 170c atas dan 150c bwh dlm 18minit gituu..pastu sejuk atas rak kejap.
Dah setel kje jejari span tu..blh la kita move on ke next step ye..

Sediakan pula bhan2 utk inti tiramisu ni..
Bhn:-
Mascarpone cheese-250gm
Telor-2butir
Serbuk tartar-secubit
Gula-45gm
Krum segar-200gm(telah di putar)
Sirap espresso-3cawan kecil
Serbuk agar2-10gm
*pastikan semua bhan telah di sediakan dan di timbang dgn btui22 dan yakin..baru blh pegi next step tu...btuii dah siap nii...cer tgk lg skali..hahaa...krim tu dh putar ke blom..hihii..jgn lupa putar kasik gebu dulu ye!!!🤗🤗

Okaylahhh..sume brg dh setel..
Jom kita siapkan kek tiramisu dgn segera..tak sabor dahh nii..
1) cairkan serbuk agar2 tu dulu..blh mix dgn sirap espresso ye..
2) putar gebu telor dgn serbuk tartar tu dulu. Baru blh gaulkan dgn krim segar dan espresso separuh sahaje ye..
3) slps itu, amik jejari span susun dlm loyang tinggi selapis..spray espresso tadi. Tuang pula bancuhan inti tiramisu tadi. 
4) Selang seli hingga habiss daaa..
5) simpan petiais dlm 2jam..dah set blhlarr di dekokasi dgn citarasa masing2..klo x pandai serbuk koko tu d tabur guna penapis kopi jer..sonangg kan kan...

Okaylar 
Irabakeri ucapkan selamat mencuba kpd AnDa semua..yee yee btuii AnDa..heheee..
Tiramisu ni simple sgtt2..klo gi bercutii pun blh bwk..bancuhan tu buat kt homestay jer..yg penting jgn lupa bwk jejari span tu..penatt2 membako tertingeiii..huahua..

Okaylaa..
Penatt mencorettt..masak kek tiramisu jer..hihii
Doakan jari jemari kak erahh sihat sllu ye..
K bye
Wassalam

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...