Sunday, March 26, 2017

IRABAKERI: resepi kek redvelvet fasha sandha

Assalamualaikum..
Salam sayang dari irabakeri..
Smlm yg xcited..dapat bertemu fasha sandha. Dialah ikon..dialahh ibu hebad..dialahh seorang yg tabah dlm menghadapi pahit getir dunia artis..bukan mudah bukan..!! Setinggi penghargaan dari irabakeri atas tempahan kek dan jemputan dari cik nurul dan rakan2@wlfs4eva..korang mmg happening!!!...smoga kalian dmurahkn rezeki sllu dan dpermudahkan kerjaya ye..amin

Paling tidak dpt d lupakan bila artis kesayangan ramai ni menjamah sedikit kek irabakeri..kluar perkataan "sedapp"...woww bertambah leww hepi dan hepi lagii..x terkata...kak erah woww di awang awangan..yummy yeay!!!!hihiihuii
Walopun ada 4bj kek tapi beliau menjamah kek irabakeri buatkn kak erah rase terharu. Di tambah dgn muka xcited fasha melihat kek dandanan kak erah yg superb..hihihuuuhihi
Timakaseyy bbyk ye fasha..muah100x..hahaa

Kek spesel 2 tingkat utk fasha ni bhgn atasnye red velvet dan bwhnye tiramisu. Dekorasi pula berkonsepkan saloon chinta. Parti harijadi fasha pula bertemakan merah silver/hitam...kak erah tambah perhiasan dgn edible photo fasha..
Walopun ada bbrp kek bday yg laen..bagi kak erahh setiap kek ada keunikan tersendiri.. mmg kak erah suka melihat kek2 hasil tangan orglaen..mereka juga x kurang hebatnye dlm berkarya d atas kek..seni tangan yg punya ide tersendiri..Tahniah.!!sahabat2 seperjuangan ku..!!! Ayuh terus melangkah..heheee

Oh yeaa..kak erah hadiahkn secebis nota resepi kek red velvet fasha sandha ni yer...blh lar puan2 cuba di umah utk mendptkn rase kek yg woww mcm kek fasha..cuba jgn tak cobaa ye...

Bhan:-
A) mentega 170gm
Gula 150gm
Telor 3bj
B) tpg naik sendiri 250gm
Baking soda 1/2sudu
Serbuk koko 2sudu
Garam 1/2sudu
C) buttermilk 1cawan
(Susu 1cwn+cuka skit)
Pewarna merah 2sudu besor
Esen vanila 1sudu kecik

Cara:-
***Sebelum memulakan kek sila campurkan cuka dan susu terlebih dahulu. Susu akan sedikit berketul2..itu normal ye
1) kemudian blh lar di putarkan bahan2 A tu sehingga gebu..biasa dlm 10minit la
2) kemudian blh tukor speed paling perlahan utk masukkan bhn B dan C tu berselang seli yer. Ingat perlahan2..klo laju kek x menjadi..tapi jgn pelan bbnor nnt sampi sudah x siap kje..hihii
3) adunan dh sebati..masukkan ke dlm loyang. Blh lar di bako suhu 175c dlm 25-30 minit
4) tunggu sejuk..tik tok tik tok..hehe

Utk frosting cheese pula..
Cream cheese 350gm
Mentega tanpa garam 70gm
Gula icing 200gm
Vanilla 1 sudu kecil

 **putar bhn2 diatas sehingga gebu. Biase dlm 20-30minit. Tekstur menjadi ringan dan gebu ye..

Utk hiasan fondan pula..
A
Gelatine halal 15gm
Air 60gm
 ***rendam 4jam

B
Liquid glucose 120gm
Margerin putih 1/4 sudu
Gliserin 1/4 sudu

C
Gula icing 1kg (tapis)
Esen vanila 1/4 sudu

***panaskan A hingga cair sebati..pastu cairkan B.. gaul A+B. Putar ABC dlm mixer guna hook doh roti. Selama 10minit kelajuan perlahan ye.
***doh dah sebati. Blh simpan dlm plastik utk biar rehat semalaman..baru blh guna utk menghias kek red velvet anda tadi..
MuDaH BuKaNπŸŒ πŸŽŠπŸŽ‰πŸ’πŸ’œπŸ’ŸπŸ˜˜

Okaylar..
Selamat mencuba yer kpd semua kesayangan irabakeri..
Ingat..!!jgn penah putus ase dgn kehidupan..sentiase bersemangat waja..
Lalui hari2 mendtg dgn penuh senyuman..
Wasalam

No comments:

Post a Comment

irabakeri Tcher's day story

Assalamualaikum.. Salam jumaat yg mulia..Smoga kita semua d berkati dan d berikan rezeki kesihatan yg cukup utk meneruskan segala usah...