Friday, March 17, 2017

IRABAKERI: resepi roti serunding

Assalamualaikum..
Salam jumaat semua..
Dah dkat2 ujung minggu ni..
Walopun terasa denyut2 d kaki..
Alhamdulillah..
Selesai jgk tugas2 pg ni..
Menyiapkan kek2
Cis meleleh2 yg dsukai ramai ni..
Mujor mg ni blom gaji..
Tp laa ni..
Kek2 jap mg ade jer peminat..
Kita layanzz...dgn syukur..

Dah setel kje..
Blh lar menulis entri blog pjg2..
Arini k.erah sedekah resepi roti..
Utk pengetahuan akk d luar sna..
Cara buat roti ada dua..
Yg resepi kali ni renyah skit..
Tapi klo ikut cara2 yg btui..
In sya Allah..menjadik ye..
Jgn lupa bca Bismillah ye..hihi
Resepi 
yg sonang tu kemudian plok yer..

Bhn2:-
A
Tpg roti-100gm
Air panas-70gm
B
Tpg roti-300gm
Tpg biasa-100gm
Gula-80gm
Garam-6gm
Susu tpg-20gm
Yis segera-9gm
C
Air sejuk-175gm
Telor sejuk-60gm
D
Butter-60gm

Cara2:-
1-gaul A hingga sebati. Tutup. Simpan petiais 12jam.
2-gaul B. Masuk C. Sebati baru uli dgn A.
3-last skali masuk D.
4-biar doh rehat 40minit.
5-bahagi doh ikut timbang..besa 50gram. Bulat2..bujur pun blh..ikut suka. Biar 10minit.
6-lpas tu blh isi inti..dan sbg nya.
7-letak tempat suam supaya cpt kembang dlm 40 minit.
8-sblm bako..sapu telor..bakar suhu 180c selama 13minit ikut oven masing2..roti masak bila warna tukar keemasan dan sedikit gelap..
Tips irabakeri:-
1-pilih tpg yg berkualiti..tpg roti bakers choice ada jual d pasaraya..sesuai utk roti..
Jika menggunakn tpg biasa cap lily..texture roti mgkin keras atau kering slps bakar..
2-yis hendaklah d simpan dlm bekas bertutup rapat..tidak blh terkena angin.
3-susu tpg blh dgantikan dgn susu tin dutch lady tetapi hendaklah mengurangkan sedikit air.
4-jgn mencampurkan garam dgn yis dlm satu bekas..yis menjadi non-active.
5-jgn suka ubah resepi jika anda pembuat roti junior.hihi
6-pastikan bhn2 telah tersedia baru blh mula menguli..sbb nnt tgh2 syok nak uli..yis tarak..hehee
Sesudah roti sejuk..blh lah sapu mayonis kat atas roti..pastu lekatkan ayam serunding..(ayam serunding hendaklah d buat lbh awal..baru sedap)

Cara buat serunding menggunakn bread maker:- 
1-rebus ayam terlebih dahulu.
2-perap semlman dgn sos bbq..kicap..garam..gula..ikut sesedap rasa ye..
3-masukkn dlm bread maker..tekan butang floss..tunggu tett..haa dah macak..
#utk yg xde bread maker tu..jgn sedey..bli yg ready made kat kedai bekalan bakeri..sedap jgk..cuma texture halus dan sedikit dry..mmg sedap yg buat sendiri..lebih moist..
Oklar..
Nk bgtau..uli roti guna mixer tu..
Pilih hook yg btui ye..
Mata jenis sebtg spiral tu tau..
Yg k hook tu utk tat base..
Yg jaring tu utk kek..
Haa k bye..
Wassalam


No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...