Friday, May 12, 2017

Rayacookies: tat strawberi rosalinda dan tat bluberi manggis

Assalamualaikum..
Apa khabar pelanggan2 irabakeri yg d kasehii sllu..Smoga anda shat sejahtera walao d mana jua anda berada..senantiase lahh berada dlm mode' yg gumbira..Almaklum laa..tak lama lagi umat islam bakal berpuase ramadhan...arghh! Kerinduan makin kuat terhadap bln yg mulia ni..x dpt nk ungkap dgn kata2..haaaa! Klo ada yg blom ganti pose..lekaih2 laa ganti..masih sempat lg tu..jgn leka..cpat2 sblm terrlambat ye..

Minggu2 yg semakin memuncak keinginan kak erah utk memulai langkah2 kearah persiapan pesta biskut raya...mungkin byk bakers2 d luar sana sudah pun memulakan step biskut ni..tapi bagi kak erah..takpelahh..x mo kelam kabut..ade rezeki buat je..yg penting biskut selesai..customer orders setel..

Alhamdulillah..
Utk permulaan biskut..org kate bokak jalan semangat nii..kak erah mulakan dgn biskut tat rosalinda dan tat bluberi yg menawan kalbu nii..harap2 biskut2 nii blh membako semangatt irabakeri..hihii..mmg terbako pon sbb bbdk ni..(dausnaim)dok ngap ngap..aterr..bebaru laa katekan..hahaa..xpe makan nakk makan..uwa!!mak buatkan laen lg nak..hahaa

Kat sini..kak erah kongsikan resepi mudah tat rosalinda ni..bolehlah klo nk try ye..semudah 123..hihi
Bhn2:-
Butter 250gm
Gula aising 40gm
Susu tin 1 sudu
Telor kuning 1bj
Tpg gandum 370gm
Tpg jagung 20gm

Cara2:-
1) satukan butter, gula aising dan susu tin tu..mula2 putar hingga sebati guna k hook..pastu pelahan2 masukn telor dan tpg..gaul hingga sebati je ckup..jgn terlebih putor nnt biskut keras
2) terap ke dlm acuan biskut yg bulat tepi ada bentuk..pastu taruk jem strawberi yg telah d bulat2 kt tgh2 biskut..sapu telur kuning sedikit sblm bako..
3) setelah siap menerap..bako pada suhu 160c selama 15-20 minit..hingga kuning keemasan.
4) Dah sejuk, blh picitkan royal aising putih diatas jem..4 jalur menegak dan 4 jalur melintang..last..blh hias bunga gumpaste..done!

Respi royal aising..
Amik putih telur 1bj..stgh cawan gula aising yg dh d tapis..putar hingga sebati..pastu tgk kelikatan hasil..klo kuran pekat blh tambah sedikit gula lg..buh dlm piping bag..sedia tuk guna..

Tunggu hingga royal aising mengeras baru simpan biskut ke dlm bekas kedap udara..

Wahh!terasa2 bahang nk ramadhan bila menghasilkan biskut raya kan kan...

Oklar..
Tksh dan doakan buat irabakeri ye..muah100x

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...