Thursday, May 18, 2017

irabakeri Tcher's day story

Assalamualaikum..
Salam jumaat yg mulia..Smoga kita semua d berkati dan d berikan rezeki kesihatan yg cukup utk meneruskan segala usaha di atas muka bumi..in sya Allah.. teruskan bersemangat waja..

Tempahan roti sosej dan sandwic dari guru hebad Datin rokiah dan cikgu Araniez..untuk pelajar asrama smk..Kak erah doakan pelajar2 mereka terus cemerlang dan gemilang selepas makan roti2 dan sandwiches irabakeri..hihuii..

Al kesah ptg smlm gi ziarah adek teman baru mendpt cahayamata baru..Bertambah laa geng naim dan jhariss..geng lompat2 katil..geng susun bantal..geng lompat sofa..geng ubahsuai deko umah..geng tukang kira tangga..almaklumlaa hero2..Alhamdulillah meriah dgn kehadiran mereka2 nihh..

Selesai menziarah mlm tadi..ingat balik umah blh lar berehat..since esok relax skit..biasenye jumaat kat irabakeri kerja kemas mengemas dapo sambil santai..itupun klo mood rajin..tup tup..otw nk balik umah cik emma kita nk orde cupkek sbb nk kna anto pepagi..ahhaaa...opkos la x dpt akk nk menolong nye..AKAN tetapi!!! Kak erah bg pilihan kek dlm cup tu blh laa...sbb kek tu mmg ready stok tuk tempahan pelanggan lain keesokan harinye..ish ish...mujor cik emma kiter setuju..kak erah sampai umah jam 10.30mlm..ketung ketang ler mengecop kek dlm cup nii..hihi

Pagi ni..daus lastday midyear exam..semangat daus tu pagi ni..hihii..mama doakan daus mudah jawab kertas soklan ye...kawan2 doakan utk daus ye..muah

okaylar..jom kak erah share kn resepi kek coklat dlm cup yg menjadi idaman nii..
250gm cooking choc-cairkn
250gm butter
220gm gula halus
6bj kuning telor
6bj putih telor
150gm
Tpg gandum
35gm serbuk coklat

**cara2 nye.
Pukul putih telor hingga kembang dan ketepikan dulu..
Pukul butter dan gula hingga kembang..masuk telor..tpg, serbuk coklat dan cooking coklat..sebatikan..
Blh bako suhu 165c selama 45minit..sejukkn.
Blh la cop bulat2 yg sesuai dgn cup tu..selang seli dgn choc gancahe..
Hias atasnye dgn choc parut dan star rice..

**resepi choc ganache
100gm cooking choc
80gm whiping cream
^^^cairkan secara double boil..biar sejuk dulu baru guna..seeloknye cairkn sblm membancuh kek..slps bako kek dan proses sejuk..choc ganache pun sedang2 elok utk d gunakan
......

Oklar..
SELAMAT MENCOBA YE
Andai ade kekurangan harap d maafi ye
🤗🍰🍩☕🌠🌟🌞🌈💐💐

No comments:

Post a Comment

Hari Guru dan Harijadi bersama irabakeri

Assalamualaikum.. Salam sejahtera dan salam penuh kaseh sayang dari irabakeri..skali lagii..berkesah tentang tempahan kek2 menawan dar...