Monday, March 20, 2017

IRABAKERI:resepi asas tart/inti choc-cheese

Assalamualaikum.. Salam sejahtera..
Arini kak erah ingin berkongsi mcmana nak buat tat..resepi paling mudah n simple.
Pasti ada yg merasakan membuat tat ni sgt lah remeh kan kan...haa jgn gusar ye..
K.erah sediakan formula mudah n senang.
Jom kita cuba!!!

Ok..sblm nk ke dapor tu..sediakn dulu peralatan..dah ade..baru cari bhn2 spt tpg dll ye..5 perkara penting..ready?!!go..

First..carik jug dan sudu..klo blh jug yg ade pengukur ye. 

Kedua.. baru cari mangkuk dan mixer. Sudip dan pisau pun kna adoo..

Ketiga..cari pula penapis, pemarut, penggelek dan papan gelek(baru blh beedangdutt.hahaaa)

Keempat.. carik acuan tart, tray,wrapping dan jgk oven.

Last skali.. timer/penjaga mase dan rak dawai.

Okay sume dah ready??!!
Jom masak2...go go go

Resepi asas tart ni adalah yg paling asas..sesuai dgn semua jenis inti..
Klo nak sedap lg.. blh lar ubahsuai resepi tang kekcg tu. klo nk tambah sila kurangkn tpg ye..klo idok rheti jgn memandai2 nk tuko sbb nnt base leruii atau x menjadi pulak..
Lg satu kekcg spt hazelnut tu hanya blh tambah skit jer dlm 10gm drpd resepi tpg 100gm..okay!!

Ni respi tart base nye
Bhan2:-
A)tpg gandum-140gm, gula-55gm, mentega-115gm
B)telor gred A 1bj

Cara:- 
1)gaul bhn2 A serasi bersama. Masuk B sebatikan hingga bersatu kita teguh. Klo d bulat kn mjadi lembut spt bola..haa tu maknanye tart dh sebati ye..
2)balut doh tu dan simpan dlm petiais 15minit. Klo terleka atau terlebih menit dan terlebih sejuk blh kluor kn dulu sekejap. Sbb klo doh keras kematu mmg xleh nk canai. Klo melekat kat ppan gelek blh lapik plastik.
3) canai doh atas ppan gelek dlm 1inc..pastu letak atas acuan tart. Kemaskan tepi2 tart. Guna pisau potong lebihan tepi2 tart. Klo ade yg merekah tu blh tekan dgn tgn ye. Klo terkoyak ke..jgn gusar..cuma tampal je pun blh.
4)okay..dah selesai buat tart base tu..blh le d bako..selama 15-.18minit suhu 200c ikut oven mmasing ye..ada oven 190c dh okay.. klo tart tu berwarna kuning keemasan kira dh masak letteww..
5)smentara tart base sejuk..kita sediakan bhn2 untuk inti pula...yeayy

Okay..klo bab inti ni..mmglar ada byk choice..kdg2 kita terliur bbnor tgk sume jenis tart yg mmg ikutkan rase nk mkan kesemuanye kan kan..haippp diet diet..hihi
Klo inti tart buah biasenye cara mudah kita gunakan krim segar yg telah d putar gebu..
Ada jgk yg lg enak gunakan krim kastad.
Blh jgk lagi meletoppzz guna inti cisleleh..
Haa sume pun blh asalkan d isi kan ke dlm tart base tu separuh suku jer sbb kmdn kita nk hias dgn buah buahan pula kan..ingat!!terlalu byk inti pun x sesuai utk tart buah..isi yg sedang2 sajaa..hhahihu
Utk tat buah..mesti isi inti sejurus sblm hias buah sbb buah akan melekat dgn cantik..

D sini k.erah 
Sediakan resepi inti cheese yg d gemari ramai..seantero kate nyeww..hihi
Bhn2:-
Cream cheese-225gm-philadhelphia
Gula aising-28gm
Whipping cream-120ml
Skit jus lemon
Cara:- putar mereka bertigo sekawan hingga gebu..pastu splash kan jus lemon yg segor bugar ituuu...pastu blh lar isi dlm tart base tadi..mudah bukan!!☕☕😘😘

Utk filling cokelattt superb ni..lagik senang..
Amik choc bar-50gm..tambah whpg krim 40gm..pastu letak skit mentega..pastu double boil je..**Gi dapo cairkn guna kuali yg d isi air bwh nye...choc sgt sensitif terhadap air. Jadi semasa proses mencairkn cokelatt jgn haruss ade percikan air kedlm bekas choc yee sygkuu sekalian..api pun x blh terlalu kuat..nnt choc rosak d mna kandungan choc akan terpisah dgn lemak2..klo udah rosak mmg den xleh nk mnolong nye..kira hangus daaa

Oklar..sekianlarr entri kak erah psal keluarga tart..ikutkan byk lg tips lain utk tarts lain3..namun inipun sakit jari jemari kak erah..esoklar2 sambung nye yer..entri ni pun..kjap2 dduk..kjap2 baring..x lalu teman nk citer2 pjg..berpinor mate..
Doakan kesihatan kak erah ye..blh lah berkongsi resepi lg..
wassalam..

No comments:

Post a Comment

New mixer

Assalamualaikum Minggu ni promosi lagi Dan laaagiii..hehe Dugaan pun dtg lagii..hihu Mixer lama dh letih.. Nk rehat kate nyaa....