Chapter1
membuat tart buah segar...
Sila ikuti ajaran pn.ira baik2 yer.....Ada 5 langkah utama...
PERTAMA: peralatan
- Jag ukur n sudu: ukur resepi tu dgn betul jgn cincai ajer...tpg tu guna penimbang takut terlebih..nnt keras tat tu sape nk makan...
- Mangkuk adun n pemukul letrik: sediakn mangkuk besar n kecil supaya senang nk membancuh tpg n lain2 tu yer...
- Sudip, pisau n pemotong pai: sudip tu kena ada utk kumpul sisa2 bhn dr mangkuk adun, nk ratakan inti n sbg nyer...pisau lak pastikan tajam utk potong pai dgn sempurna...kalo nk senang guna pemotong pai....
- Penapis n pemarut: Tpg mesti ditapis dulu supaya xde ler bhn yg x diingini terrrmasuuk...pemarut diperlukan utk reseri tart yg menggunakan halia/lemon n sbgnyer...
- Penggelek n papan gelek: sediakan kayu penggelek utk meratakan asas tart...meja bersih blh digunakan utk menggelek tart..
- Bekas acuan: bekas tart terdapat dlm bentuk kaca, aluminium n tembikar..Biasanyer kita gunakan bekas aluminium...didlm pelbagai saiz..23cm, 25cm,28cmn 10cm...
- Dulang pembakar: Dulang ini diperlukan utk memindahkan pai dr meja ke ketuhar n menahan lebihan inti jatuh merata2 dlm dapur...jadi dapur bersih ckit...
- Penjaga masa: Bila membakar tart pastikan masa ditandakan...set mase guna hp pun blh gak...
- Rak dawai: Setelah tart cukup masa masak, mesti dialihkan dr dlm ketuhar, biar sejuk..
- Peralatan sampingan: Blender mungkin perlu utk proses sesetgh inti...berus pastri utk menyapu telur sblm bakar utk sesetgh tart..
- Mentega n butter: memberi rasa yg enak...butter pula lebih lemak berkrim...
- Gula n pemanis: Gula halus digunakan...sstgh resepi blh guna gula icing...pemanis lain blh digunakan spt; sirap mapel, madu, aprikot n sbgnyer....utk pai buah2an blh renjiskan gula kasar keatas kerak sbg hiasan..
- Tpg: Gunakan tpg serbaguna dlm semua resepi...jika guna tpg gdm kerak akan rapuh n mudah pecah.
- Telur: Telur gred A perlu utk hasil yg terbaik..utk menghasilkan meringue masukan tlr kedlm petiais baru dipisahkan..sonang keje...
- Bahan pemekat n gelatin: Tpg jgg @ tpg ubikayu menghasilkan tekstur licin n jernih...Tpg gdm guna sikit ajer utk memekat inti..gelatin juga blh digunakan utk memekat inti..gaul dgn air dulu baru masuk dlm sebarang inti....
- Buah2an: Buahan segar sering menjadi pilihan ramai kerana rasa yg hebat...sukat buahan selepas dinyahbeku jika keras dlm petiais...
- Tepung-500gm, gula icing-100gm, margerine-200gm, telur-1bj...
- Gaul bahn2 diats hingga rata dlm 1minit ajer... masuk telur gaul guna tgn ajer ye...
- Bentukan bahan tu kedlm acuan alum.tart...kelim tepinye guna garpu @ jari pun blh..
- haa...dh siap...panaskan aven dulu smtara buat yg selebihnyer...
- Sejukan dulu tart 10minit sblm membakar
- panaskan oven suhu 180'c-200'c...
- bakar hingga kerak perang keemasan..pindahkan ke rak dawai n sejukan...
- Picitkan krim segar keatas tart. (Beli krim segar yg tlh siap diputar di pasaraya berdekatn)...
- Hiaskan dgn buah yg dipotong kecil spt; sb, kiwi n peach...
Amacam...kengkawan n sedaramare...sonang tak buat tart buah2an segar tu...Tinggalkan komen anda diruangan bawah..komen terbaik akan mendapat kek choc.moist-1kg-1bj-peeercumaaa....kalo ok nxt time sy kasi resepi tart epal lak...laaagi soodap....
wah... bestnyer....nice & simple & sgt precise details nyer.....tetiba jer rasa lapar plak.... hehehe...macam dah bleh imagine tgh makan fresh fruit tart ni....yyuuuummmmmmm....
ReplyDeletemmm...ade idea...sbb tgh lapar yer...hehe...
ReplyDelete